Презентація"Хімічні властивості кисню"

Про матеріал
Презентація"Хімічні властивості кисню" Архів який містить в собі презентацію та відеоматеріали до неї(досліди).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Пам‘ятка до уроку Посміхайтесь один одному. Гарний настрій допоможе вам бути активними на уроці. Будьте уважними й доброзичливими. Не бійтеся помилитися. Працюйте з насолодою. Успіхів у роботі!

Номер слайду 3

. Я живу і не тужу, З ким зустрінуся – дружу, Ми удвох з моїм сусідом Називаємось оксидом. Друзями моїми стали І метали, й неметали. Феєрверк влаштую вмить, Бо у мене все горить. Я внизу у тропосфері, Залечу в іоносферу. Мною дихать – всяк мастак Називають мене як?

Номер слайду 4

Дослід Дж. Прістлі Поясніть, чому миша під першим ковпаком почала задихатися, а під другим – залишилася живою?

Номер слайду 5

Кисень. Фізичні та хімічні властивості кисню. План: 1.Кисень-проста речовина.Фізіологічна дія його на організм. 2.Фізичні властивості кисню. 3. Взаємодія кисню з простими речовинами. 4. Реакції сполучення. 5. Поняття про оксиди. 6. Горіння складних речовин.

Номер слайду 6

Завдання уроку: наводити приклади реакцій сполучення та пояснювати їхню суть; характеризувати фізичні та хімічні властивості кисню; складати рівняння відповідних реакцій, вміти назвати отримані речовини

Номер слайду 7

Кисень – це речовина, навколо якої обертається земна хімія (Я.Берцеліус) Жукова О.В. Новоукраїнська ЗШ №8

Номер слайду 8

Кисень – проста речовина Хімічна формула – О2 Відносна молекулярна маса – Мr(О2) = 32

Номер слайду 9

Фізичні властивості кисню КИСЕНЬ ГАЗ БЕЗ ЗАПАХУ БЕЗ СМАКУ БЕЗ КОЛЬОРУ ВАЖЧИЙ ЗА ПОВІТРЯ ПОГАНО РОЗЧИНЯЄТЬСЯ У ВОДІ = -183оС = -218,9оС t t

Номер слайду 10

Хімічні властивості кисню Кисень взаємодіє з простими речовинами складними речовинами металами неметалами

Номер слайду 11

1 Кисень унаслідок нагрівання енергійно взаємодіє з деякими речовинами.Такі реакції називаються реакціями окиснення. Окиснення - це хімічна реакція взаємодії речовин (простих і складних) з киснем. Горіння - це хімічна реакція, за якої відбувається окиснення речовин з виділенням тепла і світла. У більшості випадків у результаті цих реакцій утворюються оксиди. Оксиди - це складні речовини, що складаються з двох елементів, один з яких - Оксиген з валентністю II.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Жукова О.В. Новоукраїнська ЗШ №8

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Горіння неметалів Взаємодія кисню з сіркою: S + О2 → SO2 Взаємодія кисню з вуглецем: С + О2 = СО2 – карбон (ІV) оксид . Взаємодія кисню з фосфором: 4P + 5О2 → 2P2O5 Завдяки утворенню густого білого диму Р2О5 цю реакцію використовують для створення димової завіси

Номер слайду 16

Горіння металів Взаємодія кисню з магнієм: 2Mg + О2 → 2MgO Цю реакцію раніше використовували фотографи для створення спалаху. Взаємодія кисню з залізом: 3 Fe + 2О2 = Fe3О4 (Fe2О3. FeО) Цю реакцію можна спостерігати на будівництвах під час різання та зварюванню металів.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

1 Проблемне питання. - А що утвориться внаслідок горіння складних речовин, наприклад природного газу метану? CH4+O2→ Два оксиди - CO2 і H2O. Дописуємо рівняння і розставляємо коефіцієнти.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Фізкультхвилинка Широко руки хімія простягає, В усі сфери життя заглядає: У медицині – раз, У побуті – два, У господарстві – три. Вправи знову почали. Будівельник, енергетик, металург – Усі без неї як без рук. Вперед крокує наука ця І не бачити кінця. Продовжимо ми працювати, Щоб науку цю вивчати.

Номер слайду 21

1 Види реакцій з киснем Повільне окиснення Горіння Вибух Види реакцій з киснем Повільне окиснення Горіння Вибух

Номер слайду 22

Повільне окиснення Відбувається повільно. Теплота виділяється поступово. Не супроводжується полум’ям. Приклади: Залізні предмети з часом вкриваються іржею. Скисання молока або сока.

Номер слайду 23

Горіння Відбувається швидко. Виділяється велика кількість теплоти. Найчастіше супроводжується полум’ям. Умови виникнення: вільний доступ кисню; досягнення температури займання; наявність горючої речовини.

Номер слайду 24

Вибух Відбувається дуже швидко. Енергія, що виділяється, призводить до руйнівних наслідків. Супроводжується вибуховою хвилею та іноді короткочасним спалахом. Приклади: Суміш кисню з воднем (гримучий газ). Суміші природного газу або вугільного пилу з повітрям. Тирса, просочена рідким киснем (вибухівка).

Номер слайду 25

Перевір свої знання Жукова О.В. Новоукраїнська ЗШ №8

Номер слайду 26

Знайдіть і випишіть формули оксидів,дайте їм назву ZnO,NaOH,KCl,P2O5, SiO2,BaO,Ca(OH)2, Al2O3,NH3,H2SO4

Номер слайду 27

Складіть формули сполук елементів Hg(ІІ),N(IV),Na,Fe(III),Cu(I) з Оксигеном.Назвіть речовини.

Номер слайду 28

6 . Допишіть рівняння реакції горіння і розставте коефіцієнти. Варіант І Zn +O2→ Si(IV) + O2 → Al + O2 → Варіант ІІ Cu(II)+ O2 → Cr(ІІІ) + O2 → Hg(І) + O2 →

Номер слайду 29

6 . Допишіть рівняння реакції горіння і розставте коефіцієнти. Варіант І 2Zn +O2→2ZnO Si(IV) + O2 → SiO2 4Al + 3O2 →2 Al 2O3 Варіант ІІ 2Cu(II)+ O2 → 2Cu O 4Cr(III) + 3O2 →2 Cr 2O3 4Hg(I) + O2 → 2Hg 2O

Номер слайду 30

Пов. O2 СО2 У трьох пробірках без етикеток містяться кисень (O2), повітря, вуглекислий газ (СО2). Як визначити, яка саме речовина в кожній з пробірок?

Номер слайду 31

Обведіть букви , що стоять поряд із правильними твердженнями ,і ви отримаєте зашифроване слово М Кисень – проста речовина С Кисень не підтримує горіння. О С + О2 = СО2 належить до реакції сполучення. Л Продуктом реакції сполучення завжди є одна речовина. А Тліюча скіпка, внесена в посудину з киснем , швидко гасне. Н Горіння в повітрі відбувається більш інтенсивно, ніж у чистому кисні. О В результаті згоряння простих речовин утворюються оксиди. Д Під час горіння складних речовин утворюються оксиди Ц Окиснення – реакції взаємодії речовин з киснем. І Оксиди – це складні речовини, що містять два елементи один з яких Оксиген з валентністю ІІ. ! Формула карбон(ІV) оксиду – СО2.

Номер слайду 32

Домашнє завдання Прочитати параграф, відповісти на запитання, виконати вправи. Творче завдання. Виготовити плакат, листівку, про шкоду пожеж, та обережному поводженні з вогнем. .

Номер слайду 33

Молодці!

Номер слайду 34

zip
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
23 лютого 2019
Переглядів
5298
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку