Презентація на тему "Білки: склад і властивості"

Про матеріал
Презентація до уроку, містить матеріали про білки, склад, структуру, якісні реакції
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Білки:склад і будова. Гідроліз, денатурація, кольорові реакції білків. Підготувала: вчитель хімії Чернівецької ЗОШ№ 3 Багрій Д.Р.

Номер слайду 2

Життя – це спосіб існування білкових тіл. Ф.Енгельс

Номер слайду 3

Історія дослідження В 1728р. Я.Бекарі виділив із пшеничного борошна клейковину і дослідив її властивості. Білки були виділені в окремий клас біологічних молекул в 18 столітті в результаті робіт французького хіміка Антуана де Фуркруа та інших учених, в яких було відмічено властивість білків коагулювати при нагріванні або під дією кислот. У той час були досліджені такі білки, як альбумін з яєчних білків, фібрин з крові і глютен із зерна пшениці. Голландський хімік Герріт Мульдер провів аналіз складу білків і виявив, що практично всі білки мають однакову емпіричну формулу. Мульдер також визначив продукти руйнування білків — амінокислоти — і для однієї з них (лейцину) майже точно визначив молекулярну масу — 131 дальтон. Антуан Франсуа де Фуркруа, основоположник дослідження білків.

Номер слайду 4

Білки були виділені в окремий клас біологічних молекул у XVIII столітті в результаті робіт французького хіміка Антуана де Фуркруа та інших учених Дослідження білків Антуан Франсуа де Фуркруа Герман Еміль Фішер Фредерик Сенгер

Номер слайду 5

Білки́ — складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв'язками.

Номер слайду 6

Первинна структура  Вторинна структура  Третинна структура  Четвертинна структура  Рівні організації білку:

Номер слайду 7

ПЕРВИННА СТРУКТУРА Первинна структура — пептидна або амінокислотна послідовність, тобто послідовність амінокислотних залишків у пептидному ланцюжку

Номер слайду 8

ВТОРИННА СТРУКТУРА Вторинна структура — локальне впорядковування фрагменту поліпептидного ланцюжка, стабілізоване водневими зв'язками і гідрофобними взаємодіями. β– спіраль α -спіраль

Номер слайду 9

ТРЕТИННА СТРУКТУРА Третинна структура — повна просторова будова цілої білкової молекули, просторове взаємовідношення вторинних структур одна до одної.

Номер слайду 10

ЧЕТВЕРТИННА СТРУКТУРА Четвертинна структура — структура, що виникає в результаті взаємодії кількох білкових молекул, які в даному контексті називають субодиницями. Повна структура кількох поєднаних субодиниць, що разом виконують спільну функцію, називається білковим комплексом.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Властивості білків Денатурація Розчинність білків: Деякі розчинні у воді Деякі утворюють колоїдні розчини Кольорові реакції Гідроліз Розклад

Номер слайду 13

Денатурація- руйнування структури білка при tє або дії хімічних речовин Розчинення білків

Номер слайду 14

1.Біуретова реакція на виявлення (-CO-NH-) – при дії Сu(OH)2 2.Ксантопротеїнова реакція – при дії HNO3 Кольорові реакції білків

Номер слайду 15

ХІМІЧНИЙ СКЛАД БІЛКІВ Білки містять наступні хімічні елементи: С, Н, О, N, S, P, Fe. Масова частка елементів: С – 50% - 55%; О – 19% - 24%; Н – 6,5% - 7,3%; N – 15% – 19%; S – 0,3% - 2,5%; P – 0,1% - 2%

Номер слайду 16

ВМІСТ БІЛКУ В ДЕЯКИХ ТКАНИНАХ (ПІСЛЯ ЗНЕВОДНЕННЯ) М’ЯЗИ – 80%; НИРКИ– 72%; ШКІРА – 63%; МОЗОК – 45%; ЖИРОВА ТКАНИНА, КІСТКИ, ЗУБИ –14-28%; ПЕЧІНКА – 57%.

Номер слайду 17

ФУНКЦІЇ БІЛКА 1. Структурна – м׳язові тканини. Застосування: Колаген є найбільш відомим препаратом для корекції зморшок та інших дефектів шкіри

Номер слайду 18

2.Транспортна – гемоглобін крові, здійснює перенос кисню до клітин організму та видаляє вуглекислий газ. 3.Ферментативна –здатність білків прискорювати в організмі ті чи інші хімічні процеси.

Номер слайду 19

4. Захистна – утворення антитіл при потраплянні хворобливих мікробів. При щепленнях в організм вводиться ослаблена культура бактерій, і у відповідь на це виробляються антитіла. Вони захищають організм від захворювання при потраплянні справжніх хворобливих бактерій.

Номер слайду 20

5. Рецепторна – сприйняття сигналів навколишнього середовища. 6. Регуляторна або гормональна - регуляція різних процесів в організмі.

Номер слайду 21

7. Скорочувальна – скорочення м׳язів (актин і міозин) 8. Запасаюча - наприклад альбумін – білок яйця, казеїн – білок молока.

Номер слайду 22

9. Енергетична - при нестачі вуглеводів або жирів окиснюються молекули амінокислот. Енергія, що при цьому вивільняється використовується на підтримання процесів життєдіяльності організму.

Номер слайду 23

БІЛКОВІ МОЛЕКУЛИ Приклад будови молекул білка колагену, зменшення якого спричиняє появу зморшок. Приклад будови молекули білка гемоглобіну, що входить до складу крові

Номер слайду 24

Вегетаріанство – ви за чи проти? Власну думку обгрунтуйте з точки зору біолога.

Номер слайду 25

«Я завжди говорив і не втомлююся повторювати, що світ не міг би існувати, якби був так просто влаштований» Гете

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
24 лютого 2019
Переглядів
3397
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку