Презентацію "Хімія мила" можна використати при проведенні інтегрованого уроку з хімії, біології, історії в 10 класі на тему: "Мило, його склад, мийна дія".
Хімічна сутність миловарних процесів В 1779 р. шведський хімік К.В.Шеєле показав, що при взаємодії оливкової олії з плюмбум оксидом й водою утвориться розчинна у воді солодка речовина. В 1817 р. французький хімік М.Є.Шеврель відкрив стеаринову, пальмітинову й олеїнову кислоти як продукти розкладання жирів при їхньому омиленні водою й лугами. В 1857 р. французький хімік М. Бертло встановив природу гліцерину й пояснив хімічну будову жирів.
Номер слайду 8
Добування мила Мила добувають гідролізом жирів за наявності лугів: Ніколя Леблан — французький хімік та хірург, винахідник промислового способу отримання соди (Na2СО3)
Номер слайду 9
Перші миловарні
Номер слайду 10
Сучасний технологічний процес миловаріння І етап – омилення; ІІ етап – сушка; ІІІ етап – завершальний.
Номер слайду 11
Застосування мила Миючі засоби Косметичні засоби Обробка тканини Вибухові та самозаймисті речовини Вододисперсійні та полірувальні фарби
Номер слайду 12
Японські вчені перетворили поверхню бульбашки на тривимірний екран
Номер слайду 13
Сем Хіт та його рекорди
Номер слайду 14
Генератор мильних бульбашок
Номер слайду 15
«Кришталева куля» - мильні бульбашки замерзають при – 7 ̊ С