Презентація "Хлібом славиться земля"

Про матеріал
Презентація з математики та позакласного читання. Вивчення застосовування правила множення і ділення на 10 і 100 в усних та письмових обчисленнях; повторення прийомів додавання та віднімання багатоцифрових чисел; узагальнення вміннь розв’язувати задачі; виховування інтересу до математики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Назва проекту: Бережіть хліб – бо він святий інтегрований урок – математика, позакласне читання Автори проекту: вчитель початкових класів Яремус П.І. та учні 3 класу Пасічнянського НВК Тема: Множення і ділення чисел на 10 і 100. Від зернини у землі - до хлібини на столі. Мета проекту : вчити застосовувати правила множення і ділення на 10 і 100 в усних і письмових обчисленнях ; формувати уявлення дітей про цінність хліба; виховувати бережливе ставлення до нього; навчати поважати працю і самим працювати старанно і сумлінно.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Завдання: Дослідити, як хліб потрапив на стіл і пройти його шлях за допомогою математичних завдань.2. Познайомитись із творами мистецтва про хліб та поетичними замальовками.3. Простежити, як хліб оспіваний в усній народній творчості і яке має значення для людини.

Номер слайду 4

Групи: Аналітики. Дослідники. Художники. Літератори Народознавці Пекарі

Номер слайду 5

Як хліб потрапив на стіл?Чи знаєш ти, чим пахне хліб?Коли весною кілька діб. Гуркоче трактор за рікою. Хліб пахне працею людською.

Номер слайду 6

Хліб на нашому столі з’являється завдяки нелегкій праці людей 120 професій

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Поможи, Боже, рано почати й рано закінчити – хай легко почнеться, ще легше скінчиться. Гімнастика розуму Зорали поле. «Злагода» 5*10*10= га «Добро» 2*9*10= га «Мрія» 18:3*10= га

Номер слайду 9

Пшениця - 90 днів. На скільки довше?Скільки тижнівдостигає жито ?Два тижні жито зеленіє,Два тижні колоситься,Два тижні відцвітає,Два тижні наливає,Два тижні поклони б’є,Жати себе просить. Скільки днів ?

Номер слайду 10

Посієш вчасно, вродить рясно.

Номер слайду 11

Дощиком умиється золоте зерно. Колективна робота завдання 751 Фізкультхвилинка100*2100*5100*7+200100*9 - 300

Номер слайду 12

А ми зерно сіяли, сіяли. У земельку чорную, свіжую.І з’явились перші листочки,Із них нові тугі колосочки. До сонечка потягнулисьІ сонечку усміхнулись.

Номер слайду 13

Поки пшеничка достигає, господар не дрімає 1. Одиниці маси: 1 кг = *** г 1 ц = *** кг 1 т = *** кг 1 т = *** ц < > = «Злагода» 4ц5кг__4ц50кг «Добро» 3ц __305кг «Мрія» 1т __ 2ц90кг 100кг __1т

Номер слайду 14

Прийшли жнива – іншої роботи нема. У господарстві «Злагода»три комбайни за 6 годинскосили 54 гектари пшениці. За скільки годин комбайни скосять 72 гектари пшениці ? З першого поля акціонерного господарства «Добро» зібрали 440 ц ячменю, а з другого - на 90 ц більше. Скільки центнерів ячменю зібрали всього з двох полів ? Фермер із господарства «Мрія» на cклад завіз 350 ц пшениці, 250 ц ячменю та 150 ц жита. Скільки всього зерна завіз фермер на склад ?

Номер слайду 15

Як зберемо до Іллі , то будемо у млиніЕстафету проведемо колосочки всі зберемо«ЗЛАГОДА» «ДОБРО» «МРІЯ»9*100= 4*100= 7*100= +100= +100= +100= :100= :100= :100= *80 = *100= *100= -500= -100= -500= : 10= : 10= : 10= - 30= - 40= -30= *100= *100= *100=

Номер слайду 16

Намололи борошна і спечемо хлібобулочні вроби / завдання 752/ Сухарі Бублики. Рогалики. Батони Пиріжки. Булочки. Тістечка. Тістечка. Сухарики. Пампушки

Номер слайду 17

Рецепт приготування хліба. Колір хліба залежить від зерна. Позабавляємо малих діток. Фізкультхвилинка. Білий хліб: Дріжді – 2ст.л. Вода -1,5 склянки. Цукор – 1 ст.л. Сіль – 1 ч.л. Олія – ½ склянки. Пшенична мука – 3 склянки. Чорний хліб: Дріжді – 2ст.л. Вода -1,5 склянки. Цукор – 1 ст.л. Сіль – 1 ч.л. Олія – ½ склянки. Житня мука – 3 склянки

Номер слайду 18

Значення хліба в житті людини. Виряджаючи сина в дорогу, мати давала йому хліб. У нову хату заходили із хлібом. Дорогих гостей зустрічали із хлібом – сіллю. Коли народжувалася дитина, ішли до неї із хлібом, щоб вона була щасливою і багатою. На хрестини теж ідуть із хлібом. Сватали дівчину із хлібом- сіллю. Перед весіллям пекли коровай, який оздоблювали калиною, барвінком і червоними стрічками. Молодих обсипали пшеницею на щасливе і довге життя.

Номер слайду 19

Чи знаєте ви,що … Батьківщиною хліба вважають Єгипет. У Києві відкрили музей хліба в 1983 році. З одної зернини можна отримати 20 мг борошна. Для виготовлення 1 батона треба змолоти приблизно 10 тис. зернин. Самий великий буханець спекли в Акапулько, довжина – 9200м у 1996 році. В світі з’їдають більше 9 млн. буханців хліба щодня.

Номер слайду 20

Традиції та обряди. Різдво: Дідух –сніп із пшениці. Кутя . Сорок святих: Печиво у вигляді жайворонків. Великдень: Паска Маковія: Коржі з макомта медом. Андрія: Калита – круглий корж, символ сонця.

Номер слайду 21

Приказки та прислів’я про хліб. На чорній землі білий хліб родить. Без солі й без хліба немає обіду. Хочеш їсти калачі – не сиди на печі. Як окраєць на столі, то й життя веселіше. Хліб – батько, вода – мати. Люди мруть не від хліба, а від голоду. Без хліба суха бесіда. Без солі не смачно, без хліба – не ситно. Паляниця – хлібові сестриця. Зима із снігом – літо із хлібом. Яка пшениця, така й паляниця. Сій вчасно, вродить рясно. Де хліб і вода, там немає голоду. Хліб – всьому голова. Сила від хліба, хліб від землі.

Номер слайду 22

Загадки В полі ріс я, колосився. На стеблині уродився. А тепер мене ви ріжте,На здоров’я смачно їжте. (хліб) Кину її в грядку, нехай моя загадочка лежить до весни. (Озимина)Ноги на полі, середина надворі, голова на столі. (Корінь, стебло, зерно)Що то за твір, що ні чоловік, ні звір, а має вуса. (Ячмінь)У хлів іде без шкіри,  а виходить із шкірою. (Хліб у піч та з печі) Ріжуть мене ножакою, Б`ють мене ломакою, За те мене  отак гублять, Бо всі мене дуже люблять. (Хліб) Без рук, без ніг, а підперезаний.(Сніп)Не золотий, а жовтий, не дід, а з вусами, не сам, а з друзями розмовляє. (Колос) Б`ють мене, топчуть, ріжуть, а я все терплю, усім добром плачу. (Хліб)Круглий, мов сонечко, щедрий, мов літечко, на черінь просунеться, стоїть – красується. З печі – на блюдо, їжте мене, люди, на здоров`ячко. (Коровай)

Номер слайду 23

Народні прикмети. Не можна починати роботу, коли господар хворий - «буде мізерне зерно».2. Не можна лихословити та лаятись, «щоб чорт не ходив слідом та не розсівав бур’янів».3. Не можна губити крихт від їства, бо «миші трубитимуть збіжжя».4. Не можна в цей день позичати посівного зерна, «аби до нового врожаю не йти в позички».5. Не можна доїдати хліб після когось-забереш його силу та щастя.6. Якщо на дорозі лежить окраєць, не можна через нього переступати. Потрібно підняти, обтрусити і дати птахам.7. Люди, переломивши кусок хліба, на все життя стають друзями.

Номер слайду 24

Хліб у піснях та віршах…В народі ж хліб, як матір поважай, Ця шана з плином часу не зника.І дорогих гостей завжди стрічають Із хлібом в барвистих рушниках. Та хай же щедро наливає сокомІ колоситься золотистий сніп!І хай же родить більше з кожним роком. Його величність - годувальник хліб!Не грайся хлібом, то ж бо гріх! —В суворості ласкавій,Бувало каже дід старий. Малечі кучерявій.— Не грайся хлібом, то ж бо гріх! —І ще до немовляти,Щасливий стримуючи сміх,Бувало каже мати. Бо красен труд, хоч рясен піт,Бо жита дух медовий. Життя несе у людський світІ людські родить мови.(Максим Рильський)

Номер слайду 25

Художники про хліб та працю хліборобів. Дацук Кирило. Хліб. Сучасний живопис. Мордовина Нінель Хліб – сіль. 1967 Масло. Яблонська. Хліб. 1949 Микола Дубовський Жатва.1906

Номер слайду 26

Дацук Кирило. Хліб і вино. Сучасний живопис. Юсова Зінаїда. Хліб. 2008 . Масло. Наконечний Олександр. Хліб. Живопис. Масло

Номер слайду 27

Хліб очима дітей…Хліб – сіль. Жнива. Хліб – наше багатство. Хліб – всьому голова.

Номер слайду 28

Ми провели соціальне опитування Що ви робите з відходами хліба? віддаємо тваринам; кормимо птахів; робимо сухарі; готуємо квас; 80%5%

Номер слайду 29

Чи можете ви обійтися за обідом без хліба? 40% так 60% ні Який хліб ви вживаєте більше? білий 64% чорний 36% Викидаєте ви хліб? так 0% ні 100%

Номер слайду 30

1. Купуйте хліб з урахуванням потреб вашої сім’ї. 2. Тримайте окремо житній і пшеничний хліб – так краще зберігаються їх смакові якості. 3. Хліб краще і довше зберігається у закритому посуді, якщо поруч покласти яблуко або трошки солі. Декілька порад:

Номер слайду 31

Як тепло пахне хліб!Любов’ю трударівІ радістю земною,І щастям наших неповторних діб -Духмяно пахне хліб! /Платон Воронько/ Лежить він на столі пахучий, руками роботящими подарований. Лежить ясний, як сонечко, і ніби промовляє: любіть мене, шануйте, їжте та здоровими будьте!

Номер слайду 32

Хліб! У пошані до нього. Схилімо низько чоло. Хліб! Це святіше святого,Сонце, життя, і тепло.

Номер слайду 33

Література. Онопрієнко О. В. Управління проектною діяльністю молодших школярів. // Початкова школа, 2005. Проекти в початковій школі. Тематика та розробки занять, 2008. – 128с. Селевко Г. К. Сучасні освітні технології. М.: Народна освіта, 1998. с.58.4. Новікова Т. Проектні технології на уроках і  в позакласній діяльності //Народна освіта, № 7, 2000.

pptx
Додав(-ла)
Яремус Поліна
Додано
2 грудня 2019
Переглядів
2545
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку