Презентація "Хто ж такий Іван Чендей"

Про матеріал
Основні відомості про закарпатського письменника, лауреата Шевченківської премії, кіносценариста Івана Чендея.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЕЗЕНТАЦІЯ Хто ж такий Іван Чендей… Підготувала: Голомб Т.М., викладач української мови та літератури ВПУ №3 м.Мукачево

Номер слайду 2

Заслуга Івана Чендея в тому, що він незрівнянно глибше, аніж його товариші по перу, збагнув сутність історичного процесу та показав його через призму чистої, як літня криниця, горянської душі. Письменнику вдалося влучно схопити і художньо осмислити складні соціальні процеси, викликані історичним переворотом у долі закарпатського населення. Він серйозно, по-сучасному опрацював проблему та досяг помітних успіхів як письменник-психолог.

Номер слайду 3

Уся творчість Івана Чендея — це неможливість поєднати народну мораль із правлячими кланами. Не тільки теперішніми, а й усіма попередніми. Уся його творчість — це бунт душі проти фальшивого розуму. Твори письменника відзначаються емоційністю, романтичною піднесеністю, захопленістю життям. Іван Чендей для своїх творів в кожному конкретному випадку звичайно обирає якийсь один типовий факт; перед нами завжди відкривається якась суттєва сторона багатогранної дійсності чи то минулого, чи сучасного. У новелах Івана Чендея багато світла, сонця, тепла. Це робить твори письменника щирими, людяними, справді поетичними.

Номер слайду 4

Народився 22 травня 1922 року у селищі міського типу Дубове на Тячівщині. Закінчив Хустську гімназію. Уже на кінець Другої світової війни Іван Чендей був учасником літературного збірника хустських гімназистів. Проте головною школою для майбутнього письменника стала праця в обласній газеті «Закарпатська правда», до редакції якої він прийшов у березні 1945 p. Згодом він також закінчує Ужгородський державний університет і Вищі літературні курси в Москві. А потому, паралельно з роботою, розпочалася його творча діяльність.

Номер слайду 5

Так, уже у 1955 p. світ побачила перша збірка оповідань «Чайки летять на Схід». Назву ця книжечка отримала від однойменної новели. Як зазначає відомий український літературознавець Микола Жулинський, саме ця новела показала трагедійну велич самопожертви батька й сина та розкрила незламність народного духу.

Номер слайду 6

Зворушливо й правдиво, духовно сильними й благородними зображує своїх земляків письменник і в інших оповіданнях, нарисах, повістях, зібраних у збірках «Вітер з полонин» (1958), «Ватри не згасають» (1960), «Чорнокнижник» (1961), «Поєдинок» (1962), «Терен цвіте» (1967), «Коли на ранок благословлялось» (1967), «Зелена Верховина» (1975), «Свалявські зустрічі» (1977), «Теплий дощ» (1979), «Казка білого інею» (1979), «Кринична вода» (1980)…

Номер слайду 7

Паралельно, виходять друком романи: у 1965 p. – «Птахи полишають гнізда…», а у 1989 р. – «Скрип колиски». Але це не всі грані таланту видатного закарпатця, адже герой нашого матеріалу писав також і кіносценарії, займався перекладами з угорської мови. Як справжній майстер пера, Іван Михайлович умів будувати цілі життєві долі, переплітати історії персонажів, тонко описувати їхній характер та переживання. У його творах нерозривно звучали історія та сучасність.

Номер слайду 8

У своїх творах митець привертає максимальну увагу до найвищих категорій людської моральності та загострено правдиво зображує буденне життя. Фактично Іван Чендей одним із перших в українській прозі 1960-х років художньо переконливо розкрив внутрішній зміст єдності людини з духовністю свого народу, з його моральними цінностями та орієнтирами.

Номер слайду 9

У його творчості дуже тісно переплітаються надзвичайно важливі соціальні, духовні та моральні координати історії нашого краю. Так, доброї слави по багатьох селах і далеких околицях зажив майстер-тесляр Іван (повість «Іванові журавлі»). Коли поминали його люди, згадували мости, які Іван збудував, хати, які він зводив, дороги, його руками прокладені.

Номер слайду 10

Надзвичайно піднесено описані невтомні материнські руки в повісті «Кринична вода», а у батька – широка, тверда, мозоляста долоня як свідчення порядності й цноти (автобіографічна повість «Луна блакитного овиду»). І саме слова батька великою мірою визначають властиві творчості Івана Чендея морально-етичні принципи характеротворення: «Чесно робити тяжко, але від чесної роботи легко на душі…»

Номер слайду 11

У наступних збірках – «Теплий дощ», «Казка білого інею» – чітко простежується зосередженість письменника на дослідженні соціально-психологічної природи людських характерів, їхніх морально-філософських першооснов.

Номер слайду 12

І незмінними в центрі уваги письменника постають віками витворювані нашими предками духовні цінності. Як розуміти цю духовність? Де, коли, в якій ситуації втрачаються визначальні критерії інтелігентності, елементарна самокритичність, як це сталося з письменником Гаманом (оповідання «Комаха в бурштині»)?

Номер слайду 13

Власне, це оповідання було написано не в традиційній для Івана Чендея манері. Використовуючи елементи іронії та сарказму, впевнено крокуючи від монологу до «відстороненої» констатації подій, Іван Чендей досягає значного ефекту в сатиричному розвінчуванні новітніх форм суспільного маскування.

Номер слайду 14

Проте, напевно, найкращим у творчому доробку Івана Михайловича є сценарій до одного зі знакових кінофільмів ХХ століття «Тіні забутих предків», який він написав разом із геніальним українським режисером Сергієм Параджановим.

Номер слайду 15

Основою для сценарію та кінофільму стала повість відомого українського письменника Михайла Коцюбинського, яка була написана ним під враженням перебування на Гуцульщині в 1911 році. У творі розповідається про кохання представників двох ворогуючих родів – гуцулів Івана й Марічки, яке трагічно завершується для обох. У повісті також дуже яскраво передано гуцульські побут та життя з елементами фольклору.

Номер слайду 16

Історія українських «Ромео та Джульєтти», як інколи називають історію головних героїв «Тіней…» Іванка та Марічки, надзвичайно глибоко розкривається у процесі перегляду самого фільму. Головні ролі у кінострічці виконали один із символів власне українського кіно – незрівнянний Іван Миколайчук та дружина оператора фільму і в майбутньому видатного режисера Юрія Іллєнка Лариса Кадочникова. До речі, за роль Марічки у фільмі «Тіні забутих предків» 1991 року актриса була удостоєна Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Номер слайду 17

Що цікаво, відомий у всьому світі Гарвардський університет додав цю стрічку до списку обов’язкових для перегляду усім своїм студентам, які претендують на вищий ступінь у кінознавстві. Також цей фільм і сьогодні займає 1-шу позицію в списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

Номер слайду 18

Так от, коли писався сценарій фільму «Тіні забутих предків», то режисер Київської кіностудії Сергій Параджанов жив вдома у сім’ї Чендеїв майже цілий місяць. Учив дружину письменника (та на той час упорядника закарпатського фольклору) Марію робити голубці з виноградного листя і навіть спав у робочому кабінеті Івана Михайловича. А після вечері лягав на диван і кілька годин розповідав письменникові про технології написання кіносценаріїв. Під час розмов Сергій Параджанов зачіпав теми, на які подружжя тоді взагалі боялося говорити. І, на жаль, у часи опали прізвище Івана Чендея у титрах до легендарного кінофільму було заборонено писати.

Номер слайду 19

Завершив свій земний шлях видатний закарпатець 29 листопада 2005 року і був похований у м. Ужгород.

Номер слайду 20

Чендей – це більше, ніж письменник. Він – символ своєї епохи... Олександр Гаврош

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кузьма Наталія Василівна
    Дякую за чудовий матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 лютого 2022
Переглядів
1079
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку