презентація "Художниця Яблонська"

Про матеріал
презентація створена для додаткового матеріалу до вивчення творчості І. Драча 11 клас( профіль)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Творчість Тетяни Яблонської

Номер слайду 2

— Яблонська — дитина своєї доби, якій повністю відповідала вся її творчість, — вважає Іван МАРЧУК, відомий український живописець. — Однак їй не хотілося прислужувати пануючим у ті часи ідеологіям. Я також жив у той же час... У студентські роки мистецтво Яблонської стало для мене своєрідним взірцем. Коли я вчився в училищі, з’явилася її знаменита картина «Хліб». Ця робота й досі залишається дуже близькою та трепетною для мене. Своє життя я провів у селі, працюючи влітку на току, і цей художній твір став для мене відображенням мого дитинства та юності. Звичайно, був у Тетяни Яблонської період після «Хліба», в який з’явилося так само чимало цікавих робіт. З погляду малярства з них мені більше за все подобаються її натюрморти, пейзажі. Сюжетні картини Яблонської — данина часові, які є дуже цікавими з погляду історії, а ранні, академічні роботи — це ностальгія. Адже через це проходили всі митці.

Номер слайду 3

Тетяна Яблонська народилась 24 лютого 1917 р. в м. Смоленську (Росія) у вчительській родині. Батько був викладачем російської мови і малювання, мати – викладачем французької. У 1928 році родина переїхала в Україну4 Творчий шлях Тетяни Яблонської можна розділити на дві частини. У першій, вона отримувала нагороди і широке визнання в СССР, а в другій – відбулося переосмислення всієї творчості, художніх образів і самої техніки малювання

Номер слайду 4

Вчителем Тетяни Яблонської був Федір Кричевський. Теми материнства та праці в творчості цього видатного українського художника вразила і молоду Яблонську. Вона стала продовжувачем його традицій. Сільська тема в творчості Тетяни Нилівни – найглибша

Номер слайду 5

Творча діяльність. Свою творчу діяльність починала як послідовниця соціалістичного реалізму, переважно у сюжетних композиціях. Її приваблювали теми активного руху, праці, спорту. Але чимало робіт сповнені ліризмом, особливо присвячених материнству, тонким психологізмом у портретах, автопортретах. Стилістично манера письма Т. Яблонської зазнавала змін за весь період її довгого й плідного творчого життя, зокрема, у багатьох творах відчувається її захоплення імпресіонізмом (наскільки це було можливо у межах офіційно затвердженого соцреалізму. Відомі твори:«У парку»«Перед стартом» (1944)«Весна» (1950)«Над Дніпром» (1954)«На будові» (1957)«Наречена» (1966)«Колиска» (1968)«Життя йде» (1971)

Номер слайду 6

«У парку»

Номер слайду 7

«Перед стартом»

Номер слайду 8

«Весна»

Номер слайду 9

«Над Дніпром»

Номер слайду 10

Декоративні пошуки художниці були близькі українському народному мистецтву. Святкова строкатість, поетичність, чистота та насиченість кольору в творах Тетяни Нилівни чимось співзвучні картинам Марії Приймаченко та Ганни Собачко-Шостак.

Номер слайду 11

«Наречена»

Номер слайду 12

«Колиска»

Номер слайду 13

«Життя йде(продовжується)»Старенький дід сидить на причілку, і все його життя тепер - у спогадах про минулі роки. А поруч юна невістка, сповнена енергії, заклопотана у хатніх справах та в догляді за дитиною. Вона живе теперішнім і майбутнім «Життя продовжується» 1971 

Номер слайду 14

Номер слайду 15

У 1960-х роках звернулася до джерел народного мистецтва, шукаючи в мистецьких традиціях ритміки форм і кольорів. Це дало її мистецтву нову формотворчу живучість, зокрема у таких творах:«На ярмарку в Солотвині» (1960)«Весілля» (1963)«Разом з батьком» (1962«Травень» (1965)«Літо» (1967) та ін.

Номер слайду 16

«Весілля»

Номер слайду 17

«Травень»

Номер слайду 18

«Літо»

Номер слайду 19

У багатьох творах вона наблизилася до руху нового українського мистецтва — бойчукістів, які прагнули до гармонійного поєднання традицій з модерністичними напрямами сучасності. Член-кореспондент Академії мистецтв СРСР (з 1953 року), дійсний член Академії мистецтв СРСР (з1975 року), учасниця міжнародних виставок радянського мистецтва. Дійсний член (академік) Академії мистецтв України (1997 — 2005)Картина «Хліб» зберігається в Третьяковській галереї (Москва) як зразковий твір «соціалістичного реалізму».

Номер слайду 20

«Хліб»Тетяна Яблонська написала одну з найвідоміших в СССР картину "Хліб". Тут вона зобразила щасливих селян, які збирають урожай зерна на мирній землі. Яблонська знала, яка це важка робота, і була в захваті, що трудівниці не помічають втоми від того, що нарешті запанував мир. « Хліб» 1949

Номер слайду 21

З 1944 по 1953 рр. викладач Київського художнього інституту. З 1966 по 1973 завідувач кафедри композиції, керівник навчально-творчої майстерні монументального живопису у Київському державному художньому інституті. В листопаді 1979 нагороджена Державною премією СРСР в галузі мистецтва — за картину «Льон».

Номер слайду 22

«Льон»Україну Тетяна Нилівна прийняла як власну духовну батьківщину. Літо, Льон, величезний седнівський цикл зберегли нам Україну Яблонської. 1978

Номер слайду 23

«Художник Василь Гурін»(1980)«Художник Віктор Романщак» (1978)Нелегке життя привело Тетяну Яблонську до хвороб. Права рука не могла виконувати жодних бажаних рухів. Художниця малювала лівою. Навіть в останній день свого життя вона створила картину, намалювавши сині дзвоники, які ніби пробираються в кімнату через віконне скло

Номер слайду 24

Свою останню живописну роботу Тетяна Нилівна написала 16 червня 2005 року, а 17 червня 2005 року художниця померла. Поховали Яблонську на Байковому кладовищі у Києві.

Номер слайду 25

У 1997 році ЮНЕСКО назвало її художником року. Міжнародний біографічний центр у Кембриджі оголосив Яблонську Жінкою року В незалежній Україні Тетяну Яблонську визнали прижиттєвим класиком. У 1998 році вона була відзначена найвищою нагородою України – премією ім. Тараса Шевченка за творчу діяльність. У 2001 році Яблонська одержала звання Героя України. У 2006 році її іменем було названо вулицю в Києві.

Номер слайду 26

У Кам’янці презентували 19 каталог (25.05.2017 р.)«Твори Тетяни Яблонської у збірці Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника», що вийшов друком у видавництві «АБЕТКА» 2017 року на 44 сторінках. У каталозі подано живописні та графічні твори, які народна художниця СРСР і України, Герой України Тетяна Нилівна Яблонська передала Кам’янець-Подільському державному історичному музею-заповіднику 2 лютого 1987 року. У заході взяла участь дочка Тетяни Яблонської київська художниця Гаяне Атаян.

Номер слайду 27

Вплив картин Тетяни Яблонської з циклу «Життя» позначився й на інших творах поета, зокрема – «Баладі роду»(І. Драча), яка була обрана для обговорення у цьому випуску авторської програми.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Колотова Оксана Костянтинівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 березня 2020
Переглядів
4569
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку