Презентація "І.Кочерга. Життєвий і творчий шлях письменника. Тематична й жанрова особливість його драматичних творів."

Про матеріал
Даний матеріал допоможе вчителю зацікавити учнів творчістю І Кочерги, краще пояснити тему уроку, а учням – якісніше засвоїти навчальний матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життєвий і творчий шлях письменника. Тематична й жанрова особливість його драматичних творів.

Номер слайду 2

Іван Антонович Кочерга народився 6 жовтня 1881 року в сімї службовця. Учився в Чернігівській гімназії,закінчив юридичний факультет Київського університету. Творчу діяльність розпочав 1904 року як театральний критик. Перший художній твір – драматична казка «Пісня в келиху»(була написана рос. мовою), в якій зображено епізод з історії німецького міста. П'єса «Дівчина з мишкою» у роках з успіхом йшла у театрах Петербурга, Москви, Києва, Житомира, була екранізована.

Номер слайду 3

Першою п'єсою, написаною українською мовою, стала комедія Фея гіркого мигдалю(1926), дія якої повязана з минулим славного Ніжинського ліцею. Історичний тематиці присвячені також п'єси І.Кочерги Алмазне жорно(1927) та Свіччине весілля(1930).

Номер слайду 4

 Популярність драматургові принесла п ' єса Майстри часу(1933). Спершу І.Кочерга подав її на розгляд українського комітету, але пєсу було відхилено. Драматург переклав її російською мовою і під назвою Часовщик и курица надіслав на конкурс до Москви, де вона була відзначена третьою премією. Після цього в спілці українських письменників України заговорили про талант І.Кочерги.

Номер слайду 5

Драматична поема Ярослав Мудрий. Справжнім творчим досягненням І.Кочерги стала драматична поема Ярослав Мудрий. У цій п ' єсі універсальні, загальнолюдські проблеми осмислюються в контексті проблем, які постали перед нашим народом у період зівершення Великої Вітчизняної війни. Ярослав Мудрий був відзначений Сталінською премією 1947 року. ДIЙОВI ОСОБИ: Ярослав, великий князь Київський. Iнгiгерда, його дружина. Єлизавета \ Анна - їх дiти. Володимир Гаральд, витязь норвезький. Микита, монах-художник. Сильвестр, учений монах. Людомир, старий селянин. Милуша, його дочка. Журейко, каменщик київський. Давид \ нарочитi Ратибор / мужi новгородськi. Ульф, син Рангвальда, варяг. Мирослав \ бояри Слав'ята / київськi. Ярун княжий. Фока Свiчкогас, монах-переписувач. Джема, дiвчина з Сiцiлiї, рабиня. Роальд, начальник варязької дружини. Парфенiй, грецький купець. Турвальд, варяг.

Номер слайду 6

Останній визначний твір І.Кочерги – поема Пророк, який присвячений Т.Шевченку. Однак п'єсі забракло головного - повнокровного й глибокого образу Кобзаря. Також Кочерга був автором багатьох наукових статей. Розум він мав вольтерівської гостроти, викривач був незрівнянний, та все ж визначальним , мені здається, в його вдачі було саме це: ніжність, душевність, поетичність… О.Гончар

Номер слайду 7

У повоєнний час І. Кочерга перекладав. Інтерпретація рідною мовою комедії Шекспіра "Приборкання непокірної" стала останньою із завершених праць. У цей період він писав багато літературних статей, якими відгукувався на всі значні події в житті українського театру. І. А. Кочерга помер 29 грудня 1952 р. Похований на Байковому кладовищі у Києві.

Номер слайду 8

ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО Бліц-опитування Де, в якій сім'ї і коли народився Іван Кочерга? Що вивчав Іван Кочерга в Київському університеті і чим ціка­вився у вільний від занять час? Де працював майбутній письменник після університету? Розкажіть про початок літературної діяльності І. Кочерги. Визначте тему драматичної поеми «Ярослав Мудрий», розка­жіть, що спонукало письменника звернутися до цієї теми. У чому самобутність драматургії І. Кочерги? Які теми порушував драматург у своїй творчості? Яке місце у творчій спадщині Кочерги посідає історична тематика? Який твір можна назвати історичним? Як у ньому співіснують історичні факти і вимисел автора? Чи можна, на вашу думку, вивчати історію за історичними творами? Які ознаки жанру драматичної поеми має п'єса «Свіччине весілля»? Які проблеми порушує автор у цін п'єсі? Чи є вони актуальними сьогодні? А через сто років?

ppt
До підручника
Українська література 11 клас (Міщенко О.І.)
Додано
16 вересня 2019
Переглядів
1744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку