Презентація "Іконопис"

Про матеріал
Презентація "Іконопис" представляє пізнавальну ілюстровану інформацію про іконопис як вид образотворчого мистецтва, історію виникнення, техніки ікономалювання, типи ікон. Доцільно використати на уроках художньої культури, мистецтва, історії, християнської етики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іконописrrrr

Номер слайду 2

Іконопис (від ікона і писати) – іконописання, іконне писання, вид середньовічного живопису, релігійного за темами і сюжетами, культового за призначенням. У найбільш загальному значенні - створення священних зображень, призначених бути посередником між світом Божественним і земним при індивідуальній молитві або в ході християнського богослужіння, одна з форм прояву Божественної істини.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Техніка іконопису Матеріали, які використовуються в іконописі, можуть мати рослинна ( дошка), мінеральне ( фарби ) і тварина (яєчна основа темпери , рибний або міздровий клей) походження. На дерев'яну основу з обраним поглибленням - " ковчегом "(або без нього) наклеюється тканина -" паволока ". Далі наноситься крейдяний або алебастровий грунт - " левкас ". Перший етап безпосередньо мальовничій роботи - " роскриш "- прокладка основних тонів. В якості фарби використовується яєчна темпера на натуральних пігментах . Процес роботи над ликом завершує накладення " движків "- світлих крапок, плям і рис у найбільш напружених ділянках зображення. На заключній стадії слід розпис одягу, волосся і інших необхідних деталей зображення твореним золотом. По завершенні всіх робіт ікона покривається захисним шаром - натуральної оліфи .

Номер слайду 5

Руські ікони візантійського типу – це ікони, що були поширені на території Київської Русі в XI-XV ст., і, яка ввібрала в себе візантійський стиль мистецтва та  слідувала візантійському канону іконописання. Як пише літопис в 989-996 роках в Києві за бажанням Володимира будується великий мурований храм Пресвятої Богородиці, званий ще Десятинною церквою. Ікони та інші предмети для Богослужіння в цьому храмі були привезені з Корсуня (що тоді належав Візантії). Так перші візантійські ікони потрапили в Київ. Далі  за правління Володимира Великого та його сина Ярослава Мудрого відбувалося так-зване «давання» ікон з Візантії, ікон з чітким каноном іконографії та художніх технік . Ікона. Вишгородська або Володимирівська Богоматір (Замилування або Єлеус)

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Візантійські типи ікон. Оранта (Молиться, захищає) Влахернітісса (Знамення) Агіосорітісса (Деісусна) Нікопея (Переможна) Одигітрія(Дороговказ) Єлеуса (Замилування) Ассунта (Піднесена) Панахранта - Цариця Небесна Діва Марія, що зображена на даному типі ікон - сидить на троні. У руках Свята тримає Немовля, але вся поза та основна композиція свідчать про Її божественну царственість та досконалість.

Номер слайду 8

Оранта - Марія, що молиться без немовляти на руках. Одигітрія - та, що вказує шлях до Христа. Елеуса (замилування, розчулення)- Богородиця показана, як любляча мати, яка притискає свою дитину до грудей. Любов – центральна композиція образу. Панахранта - Цариця Небесна. Діва Марія, що зображена на даному типі ікон - сидить на троні. Агіосорітісса - та що молиться Ісусу Христу

Номер слайду 9

Номер слайду 10

З XI ст. в Києві з’являється, власне ікономалювання, що зосереджується навколо собору святої Софії та Печерського монастиря за сприянням митрополита київського Іларіона. Першими руськими іконописцями вважають Алімпія Печерського, Григорія та його учнів. Ці живописці були досить майстерними, й вже на межі XI-XII ст. вони зуміли виробити власні прикмети іконопису – тривимірність, пряму перспективу, теплі та гармонійні тони, наближення рис святих ликів до рис місцевого населення, таким чином, виокремивши київську школу іконопису з візантійської.Ікона “Богородиця Велика Панагія” або “Знамення”Алімпій (?)

Номер слайду 11

Холмська ікона Божої Матері( Луцьк)Холмська ікона Божої Матері написана темперними фарбами на кипарисових дошках у візантійському стилі. На Іконі зображено Божу Матір, яка тримає на правій руці дитину Ісуса, який правою рукою благословляє, а в лівій тримає сувій.

Номер слайду 12

Ікона “Богородиця Дорогобузька”(Одигітрія)Дорогобузька ікона Божої Матері сягає часів Галицько-Волинського князівства. Написана була для Дорогобузької церкви. Аналогів такій іконі немає в жодних православних державах. Ікону відреставрували львівські фахівці.

Номер слайду 13

Ікона “Ангел Золоте волосся”

Номер слайду 14

Ікона “Устюзьке Благовіщення”

Номер слайду 15

Ікона “Богородиця “ з Луцька(Одигітрія)«Богородиця Одигітрія» — Одигітрія- буквально перекладається як "порятунок або здоров'я" — назва візантійської ікони датованої зламом XV—XVI століть, що розташована в. Межиріцькому монастирі на Волині

pptx
Додав(-ла)
Бабій Олена
Додано
4 грудня 2023
Переглядів
339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку