Презентація "Іменники загальні й власні, конкретні та абстрактні. Велика буква та лапки у власних назвах"

Про матеріал
Презентація містить теоретичний матеріал та вправи для використання на уроці
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іменники загальні й власні, конкретні та абстрактні (повторення й поглиблення). Велика буква та лапки у власних назвах

Номер слайду 2

МЕТА:– навчальна: узагальнити і поглибити знання учнів про іменники загальні та власні, конкретні та абстрактні, про велику букву і лапки у власних назвах, а також про збірні іменники;– розвиваюча: розвивати вміння виділяти головне в роботі на уроці, а також навички зв’язного мовлення, мислення, творчі здібності; стимулювати бажання досліджувати й аналізувати мовні явища; коригувати пам'ять, увагу;– виховна: плекати любов до української мови, виховувати інтерес до навчання, відповідальне ставлення до грамотного письма.

Номер слайду 3

Гра “так” або “ні”1. Частини мови поділяються на дві групи: самостійні, службові.2. Іменник - це самостійна частина мови, яка означає предмет.3. Іменник відповідає на питання що робити? що зробити?4. Іменник виконує синтаксичну функцію як головних членів речення, так і другорядних.5. Іменник має такі морфологічні ознаки: рід, число, відмінок.6. Мова, родина, дім — це іменники.7. Сьогодні у вас гарний настрій.8. Ви готові працювати.

Номер слайду 4

Розкажи про іменник

Номер слайду 5

НАЗВИ ІСТОТ ТА НЕІСТОТ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Істоти Неістоти Хто ?Що?

Номер слайду 6

ЗАПАМ’ЯТАЙ!Назва істоти як граматична категорія не завжди відповідає поняттю «живе» в реальному житті. До назв істот також належать: Міфологічні істоти: домовик, русалка, відьма. Померлі: небіжчик, покійник, мрець. Назви карт, шахових фігур: валет, пішак, ферзь

Номер слайду 7

«Згоден? – Не згоден? – Обґрунтуй!»Дерево, сонце, загін, натовп – назви неістот?Домовик, Русалка, покійник, Тетяна – назви істот??

Номер слайду 8

Записати іменники у дві колонки: Лисиця, дівчина, зошит, собака, ручка, товариш, олівець, карась, квітка, стіл, теля, школа, підручник,  кінь. Поясніть, як ви розрізняєте назви істот і неістот?Розподільно-словниковий диктант {21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Назви істот. Назви неістот.

Номер слайду 9

ЗАГАЛЬНІ ТА ВЛАСНІ НАЗВИ Загальні іменники – іменники, які об’єднують поняття в єдиний розряд і дають їм спільну назву (ріка, село, місто). Власні іменники – це іменники, які виділяють предмет чи явище із однорідних і дають йому власну назву (ріка Дніпро, село Іванівка, місто Маріуполь).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Словниковий диктант Позначити орфограму “Велика буква у власних назвах”.(Л,л)еся (У,у)країнка, С,с)співуча (У,у)країнка, село Українка, (К,к)обзар на майдані, вірш з “(К,к)обзаря”, (М,м)ихайло (С,с)тарицький, картина (О,о)лександра (М,м)урашка “(П,п)охорон кошового”, (С,с)вітлана (Д,д)митрівна (К,к)ошова; розділ з (Б,б)іблії, (Б,б)іблійне оповідання, (Б,б)огоматір.

Номер слайду 12

ВАЖЛИВО РОЗРІЗНЯТИ!

Номер слайду 13

Розподільний диктантІменники – назви конкретні та абстрактні записати у дві колонки. Земля, мурашка, пісня, соловей, життя, рибина, натхнення, відкриття, личинка, жар-птиця, черевик, мікроб, інфузорія, троянда, колібрі, картина, дівчатко, зіронька, краб, богатир, Котигорошко, переможець, просьба, прикрість, натхнення, кілограм, метр.

Номер слайду 14

Рефлексія                                                                                   Я дізнався ...          Мене здивувало ...                 У мене вийшло ... Я придбав ... Мені захотілося ... Мене надихнуло ... Я навчився ... Я зрозумів, що можу ... Мені сподобалося ... Для мене стало новим ...

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Синяк Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Жайворонок Наталія Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 грудня 2021
Переглядів
10922
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку