Презентація " Індіанці"( Г. Лонгфелло" Пісня про Гайавату")

Про матеріал
Презентація може бути використана під час роботи над темою : " Генрі Лонгфелло. " Пісня про Гайавату".Або на уроці позакласного читання. Матеріал містить інформацію про індіанців, їхню культуру тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індіанці

Номер слайду 2

Ми звикли до того, що батьківщиною спортивної гри — баскетболу, прийнято вважати Америку. Але вчені виявили, що індіанці, які проживали понад 3000 років тому на території сучасної Мексики, грали в подібну гру і навіть займалися виготовленням м’ячів з каучуку. Практично всі індіанці, а це 99%, мають першу групу крові і абсолютно всі позитивний резус.

Номер слайду 3

У індіанців племені ірокези була власна конституція, яка була написана черепашковим намистом. Також вони славилися своїми масками і розмальовками. До речі, майстри, які виготовляли маски і наносили розмальовку на тіло, НІКОЛИ не повторювали малюнки. Індіанці племені майя відомі не тільки тим, що винайшли календар і передбачили кінець світу. Вони також подарували світові шоколад, вперше обробивши какао боби, в результаті отримавши такі солодощі.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Індіанці з Південної Америки носили гумове взуття. Але для того, щоб «взути» ноги, вони опускали нижні кінцівки у свіжий сік гевеї (з якого добували каучук). Коли сік застигав, він утворював на ногах непромокаючі, так звані колоші. У індіанців з Анд був такий дикий звичай — щоб отримати вищий рівень шаманства необхідно отримати удар блискавки. Нібито так у людини відкривалися небачені раніше таланти і особливі дари

Номер слайду 6

Індіанці племені квакути не позичали гроші або будь-який товар. Це вважалося ганебною справою. У заставу боржник залишав своє ім’я і поки не віддасть борг ходив безіменним. При зустрічі з ним прийнято було глузливо кричати або недбало змахнути рукою в знак вітання. Індіанці користувалися сонцезахисними лосьйонами і кремами.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Археологи довели, що перші штани носили палео — індіанці з Арктики в далекому 17 000 році до нашої ери. Бізони-альбіноси були в особливій пошані у індіанців, так вважалися посланниками Зверху. Вони вірили, що білі бізони приймають образ красивої жінки, тому з ними пов’язано багато легенд та історій.

Номер слайду 9

На момент приходу європейців в Північну Америку деякі індіанські народності, такі як пуебло на південно-заході сучасних США, жили в багатоповерхових будинках, побудованих з саманної цегли, вирощуючи кукурудзу, гарбуз і бобові. Їхні сусіди, апачі, жили невеликими групами. Вони полювали і займалися землеробством. Після того як іспанські колоністи завезли коней, апачі стали їх використовувати і займатися набігами на їх осілих сусідів - білих і індіанців - з метою грабунку.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

На сході сучасних США в лісах жили ірокези. Вони полювали, ловили рибу, займалися землеробством, вирощуючи 12 видів злаків. Їх довгасті будинки, вкриті корою в`яза, вміщували до 20 сімей. Ірокези були досить войовничими. Вони оточували свої селища дерев`яним частоколом, щоб захиститися від набігів сусідів.

Номер слайду 12

Назва «Індіанці» виникло помилково від європейських першовідкривачів. Іспанські мореплавці на чолі з Христофором Колумбом під час висадки на материк спочатку прийняли його за Індію. Самі ж індіанці, як народність, за версією американських учених, з`явилися на цьому континенті 30 тис. Років тому, вони перейшли туди по Берингову перешийку з Азії.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Індіанці - цей термін з`явився завдяки племені беотук, які проживали на канадському острові Ньюфаундленд. Вони були першими, хто почав контактувати з європейцями, а раніше з вікінгами, які прийшли на нові землі задовго до Колумба. Колонія вікінгів проіснувала недовго. Червоний колір традиційно присутній в житті беотук. Вони розфарбовували червоною охрою свій одяг і обличчя. Їх називали червоними індіанцями, а пізніше червоношкірими. Термін поширився на всі племена континенту. Беотук повністю вимерли в першій половині XIX ст.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

З часів Колумба аж до 20-го століття йшло освоєння земель американського континенту. Разом з цим велися жорстокі бої з місцевим населенням, індіанців витісняли і знищували. Переселенці вважали їх дикунами, які не гідні жити на такій великій території. Самі індіанці сміливо чинили їм опір, давали відсіч чужинцям, і іноді навіть успішно, особливо великі племена або об`єднані маленькі. Уряд шукав різні шляхи вирішення проблем з індіанцями: відводили їм землі для проживання, без права власності, потім забирали ці землі і проганяли в інші регіони, створюючи певні резервації. Видавалися закони ,за якими корінні жителі Америки повинні були відмовитися від своїх традицій, культури і релігії.

Номер слайду 17

Найбільші індіанські племена нині: черокі - близько 310 тисяч, навахо - 280 тисяч, сіу - 115 і чиппева - 113. На даний момент в США налічується 139 різновидів мов індіанців, більше половини знаходяться на межі зникнення. Вчені вже говорять про те, що на своїй рідній мові (крім англійської) говорять тільки 20% корінного населення країни.

Номер слайду 18

2% території США займають індіанські резервації. Найбільша резервація належить племені навахо, площа якої дорівнює площі Західної Вірджинії. – Хоча полювання на орлів заборонена законодавством США, на індіанців це не поширюється. Їм дозволено практикувати різні віросповідання і добувати пір`я для обрядів, але без права продажу або передачі іншим особам.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Білоус Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 липня 2021
Переглядів
2917
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку