Презентація "Індивідуальний розвиток підлітка"

Про матеріал
У ресурсі «Індивідуальний розвиток підлітка» розглянуто питання розділу «Фізична складова здоров’я». На допомогу вчителям та учням в презентації вміщено інформацію про ознаки підліткового віку та фізіологічні, соціальні, психологічні аспекти розвитку, проблеми підліткового віку та чинники впливу. Може бути використаний на уроках основ здоров’я у 7 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПАПУЖИНСЬКИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС ТАЛЬНІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ РАТУШНА РАЇСА ДМИТРІВНА – ВЧИТЕЛЬ ОСНОВ ЗДОРОВ’Я УРОКИ ОСНОВ ЗДОРОВ’Я 7 КЛАС РОЗДІЛ 2. ФІЗИЧНА СКЛАДОВА ЗДОРОВ’Я ТЕМА 1. ІНДИВІДУАЛЬНИЙ РОЗВИТОК ПІДЛІТКА

Номер слайду 2

МЕТА: ОЗНАЙОМИТИ УЧНІВ З ОЗНАКАМИ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ; ВИХОВУВАТИ ПОЗИТИВНЕ СТАВЛЕННЯ ДО ЗМІН, ЩО ВІДБУВАЮТЬСЯ В ПІДЛІТКОВОМУ ВІЦІ. Епіграф: Підлітковий період — це певний відрізок життя між дитинством та зрілістю. (Ф. Райс)

Номер слайду 3

ЯКІ ЕМОЦІЇ ВІДОБРАЖАЮТЬ ОБЛИЧЧЯ ЛЮДЕЙ? Який настрій ти обираєш для успішної роботи на уроці?

Номер слайду 4

БЛІЦКРОС « ДОПОВНИ РЕЧЕННЯ» 1.Підлітковий вік називають … 2.Основними ознаками кризи підліткового віку є … 3.Пошук власного «Я» в підлітковому віці зумовлює як позитивні явища,так і певні … 4. Ризики підліткового віку можуть стосуватися як фізичної,так і …, …, …, складових здоров’я Психічної,соціальної, духовної складним,проблемним непорозуміння з батьками, проблеми у спілкуванні з однолітками,пошук власного «Я» ризики

Номер слайду 5

ЕКСКУРСІЯ В МИНУЛЕ   Протягом століть у грецьких, римських, іспанських та китайських джерелах згадували проміжний період між дитинством і дорослістю. Система лицарського виховання. Сини феодалів до 7 років виховувалися у сім'ях. З 14 років після урочистого вручення меча до 21 року юнак був зброєносцем сюзерена, удосконалюючи вміння їзди верхи і володіння зброєю. Супроводжував сюзерена в походах, на полюванні, брав участь у лицарських турнірах. Після досягнення 21 року відбувалася посвята в лицарі.

Номер слайду 6

На Запорізькій Січі існувала специфічна система відбору в школу молодих людей, так званих молодиків. «Хто хотів би стати козаком - мусив наперед служити три роки в старого козака за джуру. Джура виконував роботу різного типу: носити за козаком другу рушницю й потрібні клунки. Одразу, коли навчався від того козака володіти зброєю і набирав вправності в битвах, ставав правдивим козаком і діставав зброю: рушницю, шаблю, спис, лук і стріли.» До школи приймалися хлопчики з 9 років.

Номер слайду 7

Французький етнограф і історик Ф. Ариєс припустив, що підлітковий вік виник в XIX столітті, коли контроль батьків за розвитком дитини продовжився аж до шлюбу. У XVІІI, XIX і на початку XX століття був величезний попит на некваліфіковану робочу силу і значна частина молоді вливалася у доросле життя. Період дитинства був дуже коротким. Після Першої світової війни технологічний розвиток спричинив необхідність довше вчитися у школі та проходити іншу підготовку,таким чином примушуючи молодих людей лишатися залежними від батьків. Нині у розвинутих країнах світу цей період життя має тенденцію до поступового збільшення. За сучасними даними, він охоплює майже десятиліття - від 11 до 20 років.

Номер слайду 8

Підлітковий вік — це один з найважливіших етапів життя людини. В ньому багато джерел і починань всього подальшого становлення особистості. Вік цей нестабільний, ранимий, важкий і виявляється, що він більше, ніж інші періоди життя, залежить від реальностей довкілля. Підлітковий вік - це період багатьох змін: фізіологічних, що відбуваються у тілі, психологічних - у думках, почуттях і потребах, а також у стосунках з іншими людьми (батьками, вчителями, друзями, протилежною статтю). Щоб стати дорослим, треба «вирости» не лише фізично, а й психологічно і соціально.

Номер слайду 9

Фізіологічнічні особливості підліткового віку: посилений ріст і розвиток усіх органів і систем; надмірне навантаження на скелет у період його формування(може призвести до розвитку плоскостопості, викривлення хребта); збільшення маси тіла в порівнянні з нормою; навантаження на скелет; навантаження на серце; зменшення маси тіла в порівнянні з нормою; порушення обміну речовин; складні процеси в центральній нервовій системі; нестійкість організму до температурних коливань.

Номер слайду 10

Фізичний розвиток є суто індивідуальним. Не хвилюйтеся, коли ви маєте невеликий зріст або маленьку вагу. Усе індивідуально і залежить від багатьох причин. На темпи зростання і розвитку, крім спадковості, впливають інші чинники. Відомо, що у другій половині XX ст. був помічений процес прискорення темпів зростання і розвитку. Це явище здобуло назву «акселерація».

Номер слайду 11

Номер слайду 12

СОЦІАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ: • перебільшення своїх соціальних можливостей; • конфлікти з дорослими та однолітками; • збільшення уваги до зовнішнього вигляду; • невиправдана самовпевненість; • потреба у дружбі, орієнтація на погляди колективу, компанії, віра в ідеал.

Номер слайду 13

Набуття навичок, які ведуть до успіху: упевнена поведінка; конструктивне розв’язання конфліктів; формування корисних звичок

Номер слайду 14

Найважливішою зміною підліткового віку є становлення самосвідомості, яка характеризується передусім відчуттям дорослості.

Номер слайду 15

Зміни підлітка проявляються у зміні поведінки, настрою, депресивними станами. Разом з тим підлітки вчаться відрізняти добро і зло, відстоювати власну позицію, створюють власну систему життєвих цінностей ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ

Номер слайду 16

Криза 13-ти років - глибока, якісна зміна всього процесу психічного розвитку людини. Це криза розвитку, що нагадує кризу 3 років (”Я сам”), тільки тепер це “Я сам” в соціальному сенсі. Характеризується падінням успішності, зниженням працездатності, дисгармонією у внутрішній будові особи.

Номер слайду 17

АНОМАЛІЇ У РОЗВИТКУ ПІДЛІТКІВ Розлади бувають поведінкові і емоційні. Емоційні переважають у дівчаток. Це депресія, страхи і тривожні стани. Причини зазвичай соціальні. Порушення в поведінці в чотири рази частіше бувають у хлопчиків.

Номер слайду 18

Неформали

Номер слайду 19

Підлітковий алкоголізм ВОЗ: Україна на першому місці в світі за масштабами підліткового алкоголізму. 40 відсотків підлітків вживають алкогольні напої принаймні раз на місяць. Майже 3% юнаків і 1% дівчат уже можна зарахувати до залежних від алкоголю. Оскільки вони п’ють щодня.

Номер слайду 20

Наркоманія Наркоманія є величезною проблемою для сучасного людства. Якщо технології ведуть нас вперед, то наркотична залежність відкидає людину на тисячі років назад. Підліток наважується вперше вжити наркотик у 14—16 років. Шість відсотків «новонавернених» наркоманів отримали першу «дозу» в компанії друзів, котрі часто балансують на грані протиправної поведінки.

Номер слайду 21

Куріння До свого повноліття 82% юнаків і 72% дівчат одержали досвід куріння. Підлітки 13—14 років із сигаретою «експериментують», а до моменту отримання паспорта, «курильна паличка» міцно формує їхній «імідж».

Номер слайду 22

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ: НАЗВАТИ ОЗНАКИ «ПІДЛІТКОВОГО ПЕРІОДУ» В ТРОЯНДИ 1 1 2 4 3 5 6 7

Номер слайду 23

НАЗВАТИ ОЗНАКИ «ПІДЛІТКОВОГО ПЕРІОДУ» В ЯБЛУКА 1 2 3 4 5 6 7

Номер слайду 24

НАЗВАТИ ОЗНАКИ «ПІДЛІТКОВОГО ПЕРІОДУ» В МЕТЕЛИКА

Номер слайду 25

Притча « Про двох вовків» Колись один мудрець відкрив своєму внукові життєву істину. У кожній людині відбувається боротьба , дуже схожа на боротьбу двох вовків. Один вовк символізує зло: заздрість, егоїзм, амбіційність, брехливість, жадібність. Другий вовк символізує добро: миролюбність, любов, доброту, відданість. Онук , який перейнявся словами дідуся до глибини душі, замислився й запитав: -А який же вовк усе ж перемагає? Старий усміхнувся й відповів: Завжди перемагає той вовк , якого ти годуєш!

Номер слайду 26

Все буде добре !

Номер слайду 27

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література: 1. Воронцова Т.В. Основи здоров’я: 7 кл.: Посібник для вчителя. – Алатон, 2007. – 118 с. 2. Воронцова Т.В., Пономаренко В.С. Основи здоров’я: 7 клас.: Підручник для загальноосвітніх навчальних закладів. – К.: Алатон, 2007. – С. 65- 69. 3. Жадан О.М. Основи здоров’я: 7 кл.: Посібник для вчителя. – Х.: Основа, 2015. – С. 87 - 92. Інтернет-ресурси: 1.http://31.131.24.128/data/sb/07/7_klas_osnovi_zdorovja_bojchenko_2015.pdf 2.http://31.131.24.128/data/sb/07/7_klas_osnovi_zdorovja_bekh_2015.pdf 3. http://osvita.ua/school/lessons_summary/healt 4. https://www.youtube.com/watch?v=tB8aqflIRkw 5. http://uchitelska.at.ua/publ/serednja_shkola/osnovi_zdorov_ja_7_klas/44 6. http://uk.wikipedia.org/wiki

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Гузлай Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кухтін Юлія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Скрипнюк Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Галицкая Наталия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Boiko Vadim
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Федурця Ольга Матвіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  8. Щубка Крістіна Володимирівна
    Велика вдячність за конструктивний матеріал до уроку
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Олейникова Виктория
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
Показати ще 6 відгуків
ppt
Додано
29 жовтня 2019
Переглядів
36393
Оцінка розробки
4.8 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку