Презентація "Індійський океан"

Про матеріал

Презентація "Індійський океан"

Презентація призначена для використання на уроках географії материків і океанів у сьомому класі.

Містить загальну характеристику Індійського океану, зокрема, географічне положення, історію дослідження, опис берегової лінії та рельєфу дна.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика Індійського океану Виконала Якименко І.А.

Номер слайду 2

Загальні дані Площа океану – 76,2 млн.км2. Максимальна глибина – 7729 м (Зондський жолоб). Середня глибина – 3897 м. Кількість морів – 11. Найбільші моря – Аравійське, Червоне. Найбільше затока – Бенгальська. Найбільші острови і групи островів – Мадагаскар, Шрі-Ланка. Найпотужніші течії – Південна Пасатна, Мусонна (теплі); Західних Вітрів, Сомалійська (холодні).

Номер слайду 3

Географічне положення Індійський океан посідає третє місце за розмірами. Він більшою своєю частиною лежить в Південній півкулі. Має найменшу кількість мо-рів та островів в по-рівнянні з іншими океанами .

Номер слайду 4

З історії дослідження Окремі знання про Ін-дійський океан були нагромаджені ще за 3 тис. років до нашої ери індійськими, єгипетськи-ми, фінікійськими мо-реплавцями. Європейці почали освоювати Індійський океан після відкриття Індії Васко да Гамою.

Номер слайду 5

Першими дослідни-ками рельєфу дна Індійсь-кого океану були капітани суден, які прокладали телеграфні кабелі у середині ХІХ століття. Упродовж першої по-ловини ХХ ст. Завдяки дослідженням німецьких, датських, британських та інших вчених був відкри-тий найглибший жолоб Індійського океану – Зондський.

Номер слайду 6

1960 року розпочала роботу Міжнародна індо-океанська експедиція, що тривала 6 років. У ній взяло участь понад 20 країн. Учені завершили дослідження серединно-океанічного океану, зав-дяки чому довели існу-вання у світовому океані єдиної системи середин-них хребтів.

Номер слайду 7

Берегова лінія Береги на північному Заході і Сході корінні, на північному Сході і Заході переважно наносні. Берегова лінія порізана слабо, за винятком північної частини Індійського океану. Тут розташовані майже всі моря і крупні затоки (Аденський, Оманський, Бенгальський). У південній частині знаходяться затока Карпентарія, Велика Австралійська затока і затоки Спенсер, Сент-Вінсент та інші. Бенгальська затока Велика Австралійська затока

Номер слайду 8

Острови Островів порівняно мало. Найбільш великі з них мате-рикового походження і зна-ходяться поблизу берегів: Мадагаскар, Шрі-Ланка, Сокотра. У відкритій частині океану зустрічаються вулканічні остро-ви - Маскаренські, Крозе, Принс-Едуард та інші. У тропічних широтах на вулканічних конусах розташо-вуються коралові острови - Мальдівські, Лаккадівські, Чагос, Кокосові, більшість Андаманських та інші. Мадагаскар Шрі-Ланка Мальдівські о-ви

Номер слайду 9

Тектонічна будова Індійський океан утво-рився в результаті розколу давнього материка Гондва-на на окремі частини. Він знаходиться в межах трьох літосферних плит – Індо-Австралійської, Африкансь-кої та Антарктичної. Се-рединно-океанічні хребти Аравійсько-індійський, За-хідно-індійський та Австра-ло-Антарктичний – є ме-жами між цими плитами.

Номер слайду 10

Рельєф дна Уздовж берегів простя-гається вузька (до 100 км.) материкова мілина (шельф), зовнішній край якої має глибину 50-200 м (лише у Антарктиди і північно-західної Австралії до 300-500 м). Материковий схил є крутий (до 10-30°) уступ, місцями розчлено-ваний підводними долинами річок Інд, Ганг і інших.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Система серединно - океанічних хребтів У межах Індійського океану вздовж берегів материків простягаються їх підводні континентальні околиці, в межах яких континентальна кора межує з океанічною. В ложі Інд. океану виділяється система серединно-океаніч. хребтів (Аравійсько-Індійський, Західно-Індійський, Африкансько - Антарктичний, Центральноіндійський, Австрало-Антарктичний), яка в районі Аденської зат. і Червоного м, з’єднується з внутрішньоконти-нентальними системами рифтів. Широко представлені на ложі океану вулкани (р. Бардіна, р. Щербакова, р. Олена та інші), які місцями утворюють крупні масиви (на північ від Мадагаскару) і ланцюги (на схід від Кокосових островів).

Номер слайду 13

Розколини серединно-океанічного хребта У північній частині серединно-океанічного хребта існує рифт, розчленований глибокими поперечними роз-колинами. Зона розколин серединно-океанічного хребта Індійського океану є “живою” ділянкою земної кори. Про це свідчать наявність тут гарячих джерел і часті землетруси.

Номер слайду 14

Глибоководні улоговини та акумулятивні рівнини Серединно-Індійський хребет розділяє ложе океану на три сегменти, в межах яких розташовані бл. 20 глибоководних улоговин. У півн.-сх. секторі розташовані улоговини: Оманська, Аравійська, Центральна, Кокосова, Півн.-Австралійська, Західно-Австралійська, Натураліста, Півд.-Австралійська; в зах. секторі - Сомалійська, Амірантська, Маскаренська, Мадагас-карська, Коморська, Мозамбікська і Агульяс; в приантарктич. секторі - Крозе, Африкансько-Антарктична, Австрало-Антарктична. На півні величезні простори займають акумулятивні рівнини, формування яких пов'язане з надходженням на дно великої кількості осадового матеріалу, що виноситься ріками з Азіатського материка.

Номер слайду 15

Характеристика осадів Вздовж континентів по периферії океанів розвинені теригенні осади. У пелагіалі океану на глибині менше 4000 м майже повсюдно поширені карбонатні фора-мініферові і кокколітові мули. На більших глибинах у високопродуктивних еква-торіальних і антарктич. зонах вони змінюються крем'янис-тими (діатомовими і радіо-лярієво-діатомовими) мулами, а в низькопродуктивних (аридних) - червоними гли-боководними глинами.

Номер слайду 16

Висновки Індійський океан посідає третє місце за розмірами. Своєю більшою частиною лежить в Південній півкулі. Дослідження океану продовжується і в наш час. Берегова лінія порізана слабо, за винятком північної частини. Островів порівняно мало. Він знаходиться в межах трьох літосферних плит – Індо-Австралійської, Африканської та Антарктичної. В ложі Інд. океану виділяється система серединно-океанічних хребтів. Серединно-Індійський хребет розділяє ложе океану на три сегменти, в межах яких розташовані бл. 20 глибоководних улоговин. Донні осідання Індійського океану представлені теригенними осадами, крем'янистими мулами, червоними глибоководними глинами.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гончарова Марина Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Географія 7 клас (Топузов О.М., Надтока О.Ф., Назаренко Т.Г., Вішнікіна Л.П., Шуканова А.А., Самойленко В.М.)
Додано
19 квітня 2018
Переглядів
12747
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку