Презентація "Індукція магнітного поля. Магнітне поле Землі"

Про матеріал

Дана презентація допоможе сформувати знання про силову характеристику магнітного поля – індукцію; про силові лінії магнітного поля та однорідне магнітне поле; магнетизм Землі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індукція магнітного поля. Магнітне поле Землі.

Номер слайду 2

Якщо заряджена частинка рухається в магнітному полі, то поле діє на частинку з деякою силою. Силовою характеристикою магнітного поля є магнітна індукція. Магнітна індукція (індукція магнітного поля) – це векторна фізична величина, яка характеризує силову дію магнітного поля. Одиниця магнітної індукції в СІ: [��]=1 Тл (Тесла) За напрямок вектора магнітної індукції в даній точці магнітного поля обрано напрямок, у якому вказує північний полюс магнітної стрілки, встановленої в даній точці.

Номер слайду 3

Магнітні лінії – це умовні напрямлені лінії, дотичні до яких у кожній точці збігаються з лінією, уздовж якої напрямлений вектор магнітної індукції.

Номер слайду 4

Магнітні лінії: • поза магнітом виходять із північного полюса магніту і входять у південний; • завжди замкнені (магнітне поле – це вихрове поле); • найщільніше розташовані біля полюсів магніту; • ніколи не перетинаються.

Номер слайду 5

За допомогою магнітних ліній графічно зображують магнітні поля: 1) за напрямок ліній магнітної індукції в даній точці домовилися брати напрямок вектора магнітної індукції; 2) лінії магнітної індукції зображають щільніше в тих областях поля, де модуль магнітної індукції більше.

Номер слайду 6

Однорідне магнітне поле – це магнітне поле в кожній точці якого вектори магнітної індукції однакові як за модулем, так і за напрямком. Лінії магнітної індукції однорідного магнітного поля паралельні та розташовані на однаковій відстані одна від одної.

Номер слайду 7

Магнітні лінії однорідного магнітного поля, які напрямлені до нас, прийнято зображати точками Ми ніби бачимо вістря «стріл», що летять до нас. Якщо магнітні лінії напрямлені від нас, то їх зображають хрестиками Ми ніби бачимо хвости «стріл»

Номер слайду 8

Неоднорідне магнітне поле – це магнітне поле, в якого вектори магнітної індукції в різних точках мають різні значення та напрямки.

Номер слайду 9

Магнітні бурі – це сильні збурення магнітного поля Землі, що охоплюють усю планету і тривають від одного до кількох днів.

Номер слайду 10

№1. На рисунку зображено лінії магнітної індукції на певній ділянці магнітного поля. Для кожного випадку визначте: 1) Яке це поле – однорідне чи неоднорідне; 2) Напрямок вектора магнітної індукції в точках А і В цього поля; 3) У якій точці – А чи В – магнітна індукція поля є більшою.

Номер слайду 11

№ 2. На рисунку зображено лінії магнітного поля, яке створене двома постійними магнітами, зверненими один до одного однойменними полюсами. 1) Чи існує магнітне поле в точці А? 2) Який напрямок має вектор магнітної індукції в точці В? в точці С? 3) У якій точці – А, В чи С – магнітна індукція поля є найбільшою? 4) У якій точці – В чи D – магнітне поле буде діяти на ту саму магнітну стрілку з більшою силою?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Ніна Несвітайло
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Марченко Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Іменинник Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
16 липня 2018
Переглядів
17429
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку