Презентація "Інтелект – шоу «Розумники та розумниці" урок узагальнення знань з теми "Закономірності формування природи материків і океанів"

Про матеріал

Матеріал відповідає програмі з географії для навчальних закладів загальної середньої освіти. Дозволяє повторити, закріпити і узагальнити програмовий матеріал. Сприяє розвитку пізнавальних інтересів учнів, вміння критично і творчо мислити. Містить різноманітні запитання і завдання, які вчитель може використати для закріплення і перевірки знань і умінь учнів. Матеріал можна використовувати для проведення позакласних заходів з географії

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розумники і розумниці Презентація підготовлена вчителем географії Васютинського навчально-виховного комплексу “ Дошкільний навчальний заклад-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ” Чорнобаївської районної ради Суховій Вірою Дмитрівною

Номер слайду 2

І етап «Світлофор» Гра «Так чи ні» Географічну довготу визначають за меридіанами. Паралель показує напрям «схід-захід» Чи може мати точка широту 95° пн.ш.? Чи може точка мати довготу 10° сх.д.? Найдовша паралель 30°. Довжина екватора 40 000 км. Карта масштабу 1: 100 000 – дрібномасштабна. Лондон знаходиться на схід від Києва. Географічна широта Києва- 51° пн.ш. Географічна довгота Києва - 30°30ґзх.д.. Фізична карта світу (масштаб 1: 22 000 000) належить до великомасштабних. Фізична карта України належить до тематичних карт.

Номер слайду 3

ІІ етап. “Тема” Хто з учасників другого етапу перший і точніше розв’яже задачу – в такій послідовності і вибиратимуть тему. Задача. Обчисліть протяжність Атлантичного океану вздовж екватора (9°+52°=61°; 111 км Ч52°= 5772 км)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Запитання по темі «Літосфера і рельєф Землі» Типи земної кори __________________. Давні, вирівняні, відносно стійкі ділянки земної кори ___________. Потужність материкової земної кори ________км. Складчастим областям у рельєфі відповідають … Виступи кристалічного фундамента платформи на поверхню називаються …. Де виникають сейсмічні пояси Землі?

Номер слайду 6

Запитання по темі «Атмосфера і клімати Землі» Багаторічний режим погоди в даній місцевості називається…. Тип клімату, який характеризується високими температурами протягом року, рівномірним випаданням опадів (2000-3000мм на рік)_________ Область з високим тиском у центрі, низхідними потоками повітря за годинниковою стрілкою у північній півкулі. ______ Постійні вітри, що дмуть від 30-х паралелей до екватора………………… Переважаючі вітри помірних широт………………. Атмосферний вихор, який має низький тиск у центрі. З ним пов’язана нестійка погода з опадами….

Номер слайду 7

Запитання по темі «Географічна оболонка» Однією з основних закономірностей географічної оболонки є зміна природних комплексів від екватора до полюсів, це….. Зміна природних комплексів в горах від підніжжя до вершини називається ….. Складовими географічної оболонки є нижня частина атмосфери, верхня частина літосфери, біосфера і ….. Всі компоненти природи в географічній оболонці тісно….. Основними закономірностями географічної оболонки є цілісність, широтна зональність, ритмічність і …… Скільки існує географічних поясів Землі?

Номер слайду 8

Запитання по темі «Рух Землі. Годинні пояси » Зміна дня і ночі відбувається внаслідок ……….. Час на кожному меридіані в даний момент називається …….. Україна розташована у ….. часовому поясі. На Землі виділяють … годинних поясів. Земля обертається на 1 ° за …….. Лінія зміни дат знаходить на …….

Номер слайду 9

  ІІІ етап. « Оратор» Чому рельєф Землі дуже різноманітний? Чим пояснити наявність двох сезонів (вологого і сухого) у субекваторіальному поясі? Значення карт для людини.

Номер слайду 10

ІV етап « Канікули» Практичне завдання: Заповніть таблицю:   Назва Об’єкт Материк Уральські (зразок) Гори Євразія Байкал Ельбрус Амазонка Анди Кіліманджаро

Номер слайду 11

Vетап «Темна конячка» Кожному учаснику пропонуються зображення географічних об’єктів , явищ, процесів, які він повинен пояснити так, щоб інший учень (»друг») відгадав, що це.

Номер слайду 12

завдання для 1-го учня

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Завдання для 2-го учня

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Завдання для 3-го учня

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Завдання для 4-го учня

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Фінал 1. В перекладі з грецької слово географія означає … 2. Невеликі за розміром ділянки суходолу, з усіх сторін оточені водою називаються … 3.Карта масштабу 1:300 000 належить до групи карт за масштабом… 4.Час на кожному меридіані в даний момент називається … 5. Яка різниця в часі між поясами? 6.У якому годинному поясі розташована Україна? 7. На скільки відрізняється час в Україні від західноєвропейського? 8. В межах якої літосферної плити ми живемо? 9. Назвіть острів Атлантичного океану, що лежить на межі літосферних плит… 10. Атмосферний вихор з низьким тиском у центрі називається …

Номер слайду 21

11. Зміна природних зон від екватора до полюсів називається… 12. В якій природній зоні ми живемо? 13. Назвіть ґрунти нашого краю… 14.Який материк найбільший за площею? 15.Найбільша потужність земної кори під… 16.Ширина кожного часового поясу становить … 17. Давнім платформам на поверхні Землі відповідають… 18. В якому кліматичному поясі протягом року високі температури повітря, літо вологе, зима суха? 19.Які повітряні маси панують в субарктичному поясі влітку? 20. Який клімат нашої місцевості?  

Номер слайду 22

Номер слайду 23

1. Капіруліна С. Л. Усі уроки географії. 7 клас. - Х.: Вид. група «Основа», 2007.- 256 с. 2. Клименко В. Г. За сторінками шкільного підручника географiї. Хрестоматія. 7 клас. - Х.: Вид. група «Основа», 2007.- 192 с.- (Б-ка журн. «Географія». Вип. 6 (42)). 3. Страдник О.Г. Готуємось до уроків географії. 7 клас. Веста. 2008. Видавництво “Ранок”. 3. Сайти: www.eurotraveler.ru ru.wikipedia.org

ppt
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
10 січня 2019
Переглядів
1876
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку