Презентація Історичні драми Проспера Меріме

Про матеріал
Історичні драми Проспера Меріме, історія сворення, ілюстрації книг, фото екранізацій до п'єс.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІСТОРИЧНІ ДРАМИ ПРОСПЕРА МЕРІМЕПідготувала: студентка 2 курсу, групи 24 фр,Свитко Анна Олександрівна

Номер слайду 2

Історія створення збірки п'єс " Театр Клари Гасуль"Проспер Меріме ( 1803 - 1870)французький драматург, новеліст. Меріме ввійшов у літературу як драматург. Згідно з думкою сучасного французького дослідника Жерара Мільо:« Именно в драматических произведениях и пародиях индивидуальность автора выразилась наиболее полно». Як послідовник Стендаля, Меріме був членом літературного гуртка. Там він знайшов вірного друга - Делаклюза Огюста Сотле. Саме він у майбутньому стане першим видавцем " Театра Клари Гасуль"(1825). Принципово новий підхід до проблеми композиції виявляється в «Театрі Клари Гасуль». Виходу книги передувала низка виступів у салоні Делеклюза. Саме там Меріме вперше читає «Іспанців в Данії», «Небо і пекло», «Жінка - диявол». А вже після оголошення про вихід «Театру Клари Гасуль», додає наступну п'єсу «Африканська любов» і дилогію про Інес Мендусь.

Номер слайду 3

Іспанці в Данії »- п'єса, що відкриває збірку« Театр Клари Гасуль ". Вона заснована на реальних подіях епохи наполеонівських війн, її герої відомі історичні особистості. Це розповідь про любов, яка зародилася в екстремальних обставинах, і яка змінила хід історії. Меріме висміює у своїй п'єсі державні інтриги, забобони та амбіції. Автор іронізує над сучасним йому театром, пародіюючи романтичний стиль послідовників Шиллера і «пафос» іспанських комедій, ламає всі канони французького класичного театру. Сюжетна проблематика п'єси " Іспанці в Данії "

Номер слайду 4

Театральна постановка п'єси " Іспанці в Данії" режисер-постановник - Кирило Пирогов. Мадам де Куланж у виконанні Марії Большової;Маркіз де Ла Романа у виконанні Анатолія Анциферова; Полковник Хуан Діас (зліва) у виконанні Дениса Авромова.

Номер слайду 5

Сюжетна проблематика п'єси " Жінка - диявол"В період Реставрації церква мала суттєвий вплив, була головною опорою пануючого порядку. Тому серед персонажів "Театру" чимало духівників. Зокрема у п'єсі " Жінка - диявол" Проспер Меріме представляє їх у ролі розпусних ченців, які готові на беззаконня та насильство , аби задовольнити свої пристрасті. Сповідуючись, ці люди лицемірять. Користуються довірою своїх підопічних задля викриття вільнодумців. Яскравим прикладом таких осіб у комедії слугують інквізитори Антоній та Рафаель.

Номер слайду 6

Спектакль " Жінка-диявол" режисер-постановник - Набі Абдурахманов. В головній ролі - Каміла Абдурахманова

Номер слайду 7

Екранізація п'єс "Жінка-Диявол" та " Карета святих дарів"Режисер- Сергій ЄвлахішвіліКадр з фільму " Театр Клари Гусель"(1974) У ролі Клари Гусель - Людмила Максакова

Номер слайду 8

Спектакль " Театр Клари Гасуль" театр-студія " За углом"Отже,"Театр Клари Гасуль" - надзвичайно самобутнє явище у французькій драматургії XIX ст. П'єси Меріме, пронизані симпатією до визвольного руху іспанського народу, надихали на неминучість перемоги прогресивного початку.

Номер слайду 9

Історична драма-хроніка " Жакерія"(1828)В історичній драмі «Жакерія» Меріме зобразив події Жакерії, найбільшого антифеодального повстання французького селянства, що розгорнулося в XIV ст. Життя середньовічного суспільства, широко охоплене письменником, постає у вигляді безперервної суворої і кровопролитної соціальної боротьби. Реалістичне уявлення про соціальну обумовленість визначає принципи типізації в драматичній хроніці Меріме, допомагає розкривати протиріччя суспільного життя.

Номер слайду 10

Меріме долає романтичне розуміння«шекспірізаціі», одним з перших розробляє реалістичні основи драматургії. Жанр «драми для читання» дозволив Меріме в «Жакерії» випередити драматургів, які писали для театру. Автор нікого не ідеалізує, ні знатних феодалів, як це було прийнято в класицистичних трагедіях, ні будинків-ізгоїв, як це робили романтики. Видавництво: Москва: Государственное Издательство (1925)Переклад - Б. А. Шатилова

Номер слайду 11

Свій творчий шлях Проспер Меріме почав саме з драми " Кромвель". Він працює над п'єсою впродовж двох років. Перший варіант рукопису Меріме читає в 1822 р в салоні Е. Е. Віолле-ле-Дюка в присутності Е. Делеклюза, Стендаля, Ж.-Ж. Ампера, О. Сотле та ін.Історична драма " Кромвель"заслужила гарячі похвали Бейля, як сміливий відступ від класичних правил єдності часу і дії. Незважаючи на схвалення друзів, Меріме залишився незадоволений своїм першим твором, і він не потрапив до друку. Драма " Кромвель"(1822)

Номер слайду 12

Список використаних джерел Луков В. А. Мериме Проспер// Электронная энциклопедия " Мир Шекспира"[2010]https://md-eksperiment.org/post/20181029-drama-prospera-merime- kromvelhttp://world-shake.ru/ru/Encyclopaedia/4213.htmlhttps://portal.dnb.de/opac.htm?method=simple. Search&query=118581104http://19v-euro-lit.niv.ru/19v-euro-lit/lukov-vl-merime/2-2-osvoenie- pisatelem-principov.htmhttps://www.kino-teatr.ru/teatr/movie/17592/annot/https://knigogid.ru/books/56518-zhenschina-dyavol-spektaklhttp://www.dslib.net/literatura-mira/p-merime-teatr-klary-gasul- ispanskoj-komediantki-problemy-pojetiki.html

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Свитко Анна
Додано
24 березня 2021
Переглядів
332
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку