Презентація "Історичні карти. Карта, як джерело інформації"

Про матеріал
Презентація уроку "історичні карти. Карта як джерело інформації" підручник О. Мокрогуза НУШ, 5 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичні карти. Карта як джерело інформації

Номер слайду 2

Карта/мапа — зображення території земної поверхні, що побудоване в певному масштабі та виконане за допомогою умовних знаків. Слово «карта»? Німецькою мовою це слово означає «зразок» або «оригінал», грецькою — «папірус для письма». Сьогодні карта — це посібник для вивчення історії, географії та інших наук. Види карт: політичні, економічні, синоптичні, морські, астрономічні, туристичні, військові тощо.

Номер слайду 3

Історична карта — карта, що відображає події, які відбувалися на конкретній території в конкретний час.Історичні карти дають уявлення про історичний простір, місце події та її перебіг. Тим, хто вміє розшифровувати умовні позначення, легко сприйняти і зрозуміти інформацію, яку вони подають. На історичній карті, окрім кордонів держав та населених пунктів, позначено найважливіші події (війни, революції, територіальні зміни), що відбулися на різних етапах історичного розвитку.

Номер слайду 4

Види історичних карт. Загальні карти відображають історичні події в країні чи групі країн, становище цих країн у конкретний момент історії. Оглядові карти фіксують послідовність подій у розвитку явища чи процесу, найчастіше — територіальні зміни. Тематичні карти розкривають окремі події, аспекти історичного процесу чи явища. На них немає позначок, які не стосуються теми. Різновидом тематичних карт є карти-схеми

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

На історичній карті інформація подана за допомогою умовних позначень. Легенда карти — умовні позначки, за допомогою яких можна прочитати історичну карту. Легенда повинна містити всі використані на карті умовні позначки, які мають бути розташовані в такому порядку, щоб упродовж читання легенди можна було скласти уявлення про зміст карти, не дивлячись на неї. Зображення позначок у легенді і на карті повинні бути однаковими.

Номер слайду 11

Правила роботи з історичною картою1. За кольорами відрізняють одну територію від іншої. 2. Штриховкою позначають події та явища, що пов'язані певною територією (приміром, перехід району від однієї держави до іншої). 3. Місця битв позначають перехрещеною зброєю. 4. Стрілками позначають пересування військ і народів. 5. Кордони держав, інші межі позначають лініями різного малюнка. 6. Міста позначають кружечками, квадратиками або малюнками.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

У роботі з історичними картами важливо правильно розуміти: площину карти — відображення історичних фактів на поверхні Землі; легенду карти — зміст нанесених на карті умовних позначок; масштаб карти — відношення реальних розмірів об’єкта до його розміру на карті

Номер слайду 14

Алгоритм роботи з історичною картою : ознайомся з назвою (переконайся, що саме ця карта тобі потрібна); вивчи легенду карти (завдяки цьому стане зрозуміло, про які факти вона повідомляє); визнач географічне розташування потрібного історичного об’єкта (опиши, які географічні об’єкти розташовані біля нього); ознайомся з масштабом карти (за потреби вирахувати справжні величини на карті: площі держав, відстані походів, протяжність торгових шляхів тощо).

Номер слайду 15

Алгоритм роботи з контурною картою занотуй завдання, яке потрібно виконати (на деяких контурних картах вони вже надруковані); знайди потрібний шаблон контурної карти; створи легенду (запропонуй свої умовні позначки); перенеси умовні позначки на площину карти.

Номер слайду 16

Перші карти із зображенням території України було створено в XIV ст. Однією з них була карта із середньовічного універсального Каталанського атласу світу 1375

Номер слайду 17

Держава Україна та її сусіди. Кожна країна має кордони із сусідніми країнами. Україна межує з Білоруссю, Молдовою, Польщею, росією, Румунією, Словаччиною, Угорщиною. Державний кордон — межі сухопутної, водної території держави та її повітряного простору. Протяжність кордону України становить майже 7000 км. Найдовший кордон з росією. Територія України формувалася впродовж тисячоліть. У 1991 р. було проголошено незалежність України в межах цих кордонів. Це затверджено в Конституції України, в статті 2 якої зафіксовано: «Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною». Кордони України визнані іншими державами.

Номер слайду 18

Історико-етнографічний регіон — частина території розселення народу, що має особливості історії, мови, побуту, культури. Середнє Подніпров’я, Чернігово-Сіверщина, Полісся, Волинь, Поділля, Запорожжя,Галичина, Буковина, Закарпаття,Донщина, Слобожанщина, Північне Причорномор’я, Таврія.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Опрацювати § 19-20 . Подивитися відео і презентацію.1. Створи за допомогою олівців карту свого населеного пункту.2. Склади карту-пазл: https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=136660302752 Скрин виконаного завдання приєднай у класрумі.

pptx
Додано
14 березня 2023
Переглядів
2364
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку