Презентація "Історичні події, явища і процеси, постаті"

Про матеріал
Презентація для 5 класу з навчального предмету "Досліджуємо історію і суспільство". Урок на тему "Історичні події, явища і процеси, постаті" за підручником Олени Пометун, Юлії Малієнко, Тетяни Ремех. У презентації розкрито терміни "історична подія", "історичне явище", "історичний процес", "історичний діяч", а також причини, приводи, результати і наслідки історичних подій, явищ, процесів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичні події, явища і процеси,постаті

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці ми:з‘ясуємо, що таке історична подія, явище, процес;Поговоримо про передумови, причини і наслідки історичних подій, явищ, процесів;Дізнаємося, кого називають історичними діячами.

Номер слайду 3

Що таке історична подія?Віддавна історики прагнули зрозуміти, як жили люди в минулому. Для цього вони з’ясовують, які події та явища тоді відбувалися.Історичні подїї — те, що відбулося з людьми в минулому в певний час та в певному місці. Приклади історичих подій:спорудження храму Софії Київської на початку XI століття, укладання першого списку-реєстру козаків у 1572 році, Перша світова війна у 1914-1918 роках, чемпіонат Європи з футболу у червні 2012 року …

Номер слайду 4

Зрозуміти, що саме, коли та з ким відбулося, вчені намагаються на основі історичних джерел (пригадай їх види). Важливо з’ясувати причини і наслідки подій.

Номер слайду 5

Одні історичні події мають велике значення і можуть тривати упродовж років. Інші — швидкоплинні і можуть здаватися дріб’язковими, навіть непомітними. Однак, так чи інакше, вони в різний спосіб впливають на життя людей. Наприклад, війна стосується всього населення країни, тоді як будівництво школи в селі— лише його мешканців. Зрозуміти значущість події можна лише з часом, визначивши її вплив на долю людей і те, яке явище ця подія відображає.

Номер слайду 6

Історія як наука цікавиться не лише окремими подіями. Для дослідження минулого необхідно розуміти, що таке історичні явища.Історичне явище – це сукупність подій, що повторюються в певній послідовності й мають певні ознаки.

Номер слайду 7

Тепер давайте поміркуємо!Наведіть приклади історичних подій та явищ.

Номер слайду 8

Наприклад: Битви, походи, підписання договорів і т.ін. – це історичні події. Разом ці історичні події певного періоду складаються в історичне явище – війну. Дослідження історії кораблебудування, винайдення компасу та морських карт допомагає історикам вивчити таке явище, як географічні відкриття. При цьому бажано з’ясувати, з якою метою люди вирішили мандрувати, як і коли вони це робили, чому одним усміхнулась удача, а іншим — ні. Вивчення такого явища як повсякденне життя неможливе без знань з історії одягу, посуду, взаємостосунків у сім’ї, ставлення до дітей і жінок.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Людей, чиї здобутки залишили яскравий слід у минулому і чиє життя видається цікавим нині, називають історичними діячами (або історичними постатями).

Номер слайду 11

Поміркуйте та назвітьприклади історичних діячів. Поясніть свій вибір. Вправа «Мікрофон»

Номер слайду 12

Як вшановують історичних діячів?

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Параграф 13 в електронному підручнику або. Параграф 19-20 в паперовому підручнику. ЗНАТИ терміни з зошита!

pptx
Додано
9 грудня 2023
Переглядів
2137
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку