Презентація."Історичні праці про Україну та їхні автори". 5 клас.

Про матеріал

Мета уроку:—розповісти про найдавніші руські та козацькі літописи;

—ознайомитися із творчістю видатних руських і козацьких літописців ;

—пояснити зміст термінів і понять : «козацький літопис», «літопис»;

—формувати вміння визначати значення для людини пам`яті про власне минуле ;

—розвивати інтерес до минулого України ;

—виховувати шанобливе ставлення до книг.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичні праці про Україну та їхні автори.

Номер слайду 2

Мета уроку:розповісти про найдавніші руські та козацькі літописи; ознайомитися із творчістю видатних руських і козацьких літописців ;пояснити зміст термінів і понять : «козацький літопис», «літопис»;формувати вміння визначати значення для людини пам`яті про власне минуле ;розвивати інтерес до минулого України ; виховувати шанобливе ставлення до книг.

Номер слайду 3

Запитання «Історичний словничок»1. Наука про минуле (історія). 2. Помічники дослідників історії – історичні… (джерела). 3. Осмислення, пояснення, відтворення минулих часів – це історичне… (дослідження). 4. Те, що сталося в минулому, в конкретному часі за участі людей – це історична… (подія).

Номер слайду 4

5. Низка історичних подій із схожими ознаками – це історичне… (явище). 6. Послідовність взаємозв’язаних історичних подій і явищ – це історичний… (процес). 7. Розповідь про риси, ознаки певної історичної події, явища, процесу, особи – це історичний… (опис). 8. Історична подія, правдивість якої доведена вченими – це історичний… (факт)

Номер слайду 5

Михайло Максимович Микола Костомаров. Дмитро Яворницький. Володимир Антонович

Номер слайду 6

Впізнайте –хто це?АБВГ

Номер слайду 7

Українські вчені-історики. АГВБД ЕЄЖ

Номер слайду 8

Запитання «Історичний словничок»1. Наука про минуле. 2. Помічники дослідників історії – історичні… .3. Осмислення, пояснення, відтворення минулих часів – це історичне… . 4. Те, що сталося в минулому, в конкретному часі за участі людей – це історична… . 5. Низка історичних подій із схожими ознаками – це історичне… .

Номер слайду 9

6. Послідовність взаємозв’язаних історичних подій і явищ – це історичний… . 7. Розповідь про риси, ознаки певної історичної події, явища, процесу, особи – це історичний… . 8. Історична подія, правдивість якої доведена вченими – це історичний… .9. Назвіть кого ви знаєте із українських істориків?

Номер слайду 10

10. Впізнайте – хто це?АБВГ

Номер слайду 11

31 2411.

Номер слайду 12

Українські вчені-історики. АГВБД ЕЄЖ

Номер слайду 13

План уроку:1. Рукописні книги –пам`ятки історії. 2. «Повість минулих літ» літописця Нестора.3. Козацькі літописи.

Номер слайду 14

Домашнє завдання: Опрацювати конспект. Уявіть себе сучасним літописцем. Запишіть невеличкий літопис вашого життя на протязі двох минулих років.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Хто такий Нестор Літописець.? Коли було створено літопис? Яке значення для вивчення історії має літопис? Який історичний період описано в літописі?

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Історична довідка Літописець Нестор. Народився не раніше, ніж 1056 року. Після смерті Феодосія прийшов до Києво –Печерського монастиря, ігуменом якого був Стефан, що прийняв Нестора, постриг його (1074—1075) й вивів на диякона. Нестор славив і возвеличував Бога «в тілі своїм і в душі своїй». Справою життя Нестора стала книжна справа, складання літописів. «Велика буває користь від учення книжного, — говорив він, — книги наказують і вчать нас шляху до розкаяння, бо від книжних слів набираємося мудрості й стриманості… Той, хто читає книги, бесідує з Богом або святими мужами». Преподобний Нестор мав знання з історії, літератури, грецької мови та богослов'я. Окрім богословських знань, мав виняткові здібності до історії та літератури, досконало володів грецькою мовою. Збереглися його життєписи святих князів Бориса і Гліба, преподобного Феодосія, перших преподобних Печерських.

Номер слайду 25

Найвизначніший твір Нестора Літописця — «Повість врем'яних (минулих) літ». Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів та оповідань. Нестор-літописець у 1107 р. вирушає до Володимир-Волинського та у Зимненський Святогірський монастирі на пошуки першоджерел. Унаслідок чого Волинський літопис було включено до «Повісті врем'яних літ» майже в повному обсязі.«Повість времінних літ» було завершено близько 1113 року. Упокоївся преподобний Нестор-літописець імовірно у 1113 році. Житіє Нестора вперше з'явилося у друкованому Києво-Печерському патерику від 1661

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Козацькі літописціГригорій Грабянка Самійло Величко

Номер слайду 36

Бесіда за запитаннями - Що таке козацькі літописи ?- Які козацькі літописи згадуються у презентації?- Ким був Самійло Величко? - Яке значення козацьких літописів для вивчення історії України?

Номер слайду 37

Козацькі літописи:1. «Літопис Самовидця»( автор - Роман Ракушка-Романовський);2. «Літопис Григорія Грабянки» ( про виникнення козацтва та Національно-Визвольну війну Б. Хмельницького).3.«Літопис Самійла Величка» (про Національно-Визвольну війну Б. Хмельницького та подано життєписи гетьманів).

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Тимошенко Надія
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
23 липня 2018
Переглядів
16804
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку