Презентація "Історичний час"

Про матеріал
6 клас НУШ. Досліджуємо історію і суспільство. Урок 8 «Історичний час». Знайомство учнів з історичним часом, історичним простором та одиницею його вимірювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 8. Тема. Історичний час. Підготувала вчитель зарубіжної літератури Березівської гімназії Малікова Інесса Григорівна Досліджуємо історію і суспільство 6 клас

Номер слайду 2

Чи знаєте ви, що… — слово «календар» походить від латинських слів «calendarium» (боргова книга) і «calendae» (перший день кожного місяця), адже в Давньому Римі боргові відсотки сплачували першого числа кожного місяця; — ми користуємося десятковою системою числення, яку винайшли в Давній Індії, а європейцям вона стала відома через арабських купців, тому звиклі для нас цифри ще називають арабськими.

Номер слайду 3

МИНУЛИЙ ТЕПЕРІШНІЙ МАЙБУТНІЙ

Номер слайду 4

Історія твориться сьогодні. В сучасному світі відбуваються події, які стануть історією нашого часу в майбутньому. Як виглядає майбутнє? Важливо розуміти, що наше майбутнє незабаром стане нашим минулим і буде дуже давнім колишнім для наших нащадків через сто, двісті і більше років. Усі ми перебуваємо в теперішньому — сьогоденні, звідки спостерігаємо за минулим (вчимо історію) та намагаємося спрогнозувати майбутнє.

Номер слайду 5

Перед вами дерево. У нього є коріння (минуле), є стовбур (сьогодення), не вистачає лише листочків (майбутнього). А яким воно буде - залежить від вас. Варіантів багато, як і листочків. ГОЛОВНЕ – все буде залежати від обраного вами шляху. сьогодення минуле ПОМІРКУЙТЕ Майбутнє у кожного своє, неповторне – таке, яким ви його побудуєте. Яким ви бачите своє майбутнє?

Номер слайду 6

Хронологія (від грецького «хронос» – час і «логос» – знання)― спеціальна історична дисципліна, яка вивчає та обліковує час; наука про час. Працюючи над писемними джерелами, історики змушені відповідати на запитання: коли сталася та чи інша подія? Кожна з історичних подій має свою дату – рік, місяць, число.  Так вчені сформували окрему спеціальну історичну дисципліну, яка займається вивченням та обліком часу, – хронологію.

Номер слайду 7

Для того аби орієнтуватися в часі, необхідна точка відліку. Кожен із давніх народів створював свою систему відліку часу історії від якогось певного важливого моменту (іноді навіть години й хвилини), за своєю ерою (епохою). Єгиптяни вели своє літочислення за династіями єгипетських царів — фараонів У стародавній цивілізації майя відлік часу починався з моменту, який сьогодні визначаємо як 13 серпня 3113 року до н. е. Давні римляни згодом рахували час від заснування міста Рим (21 квітня 753 року до н. е.) Євреї точкою відліку часу взяли «створення світу», що відбулося, згідно з Біблією, 3761 р. до н. е. Стародавні греки — за олімпіадами Японці — від вступу на престол чергового імператора

Номер слайду 8

Яка різниця між «нашою» і «до нашої» ерами? Наша ера – це система безперервного відліку часу, в якій вихідною точкою є умовний рік народження Ісуса Христа. Усе, що відбулося до народження Ісуса Христа, називають подіями до нашої ери (скорочено «до н. е.», або «до Р. Х.» – до Різдва Христового). При встановленні дат до н. е. пам’ятаймо, що роки тут треба рахувати у зворотній послідовності.

Номер слайду 9

Як рахувати час? Рік (скорочено – р., роки – рр.), кожні сто років - століття (скорочено – ст.), кожні тисячу років – тисячоліття (скорочено – тис.). Для позначення років використовують арабські цифри, а для століть і тисячоліть – римські. Кожне нове століття чи тисячоліття починаються з 1 (першого) року. Тобто наше ХХІ ст. (21 століття) розпочалось у 2001 р. Рік Століття – 100 років Тисячоліття – 1000 років (10 століть)

Номер слайду 10

Історики розташовують усі факти і явища в упорядкованій часовій послідовності (або хронологічній послідовності). Періоди – великі, цілісні й завершені частини часу. Історія Стародавнього світу — від появи людства і до кінця V ст. – дописемний період – від появи людства і до кінця IV тис до н. е.; – історія давніх цивілізацій – від ІІІ тис. до н. е. до кінця V ст. 2. Історія Середніх віків — кінець V – кінець XV ст. 3. Історія Нового часу — від кінця XV до початку ХХ ст. 4. Новітня історія — від початку ХХ ст. і до сьогодні.

Номер слайду 11

Параграф 8, читати, переказувать, вивчити визначення Домашнє завдання:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ленок Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бащак Лілія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
16 вересня 2023
Переглядів
1010
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку