Яким був духовний світ людини за первісності

Про матеріал
Досліджуємо історію і суспільство. 6 клас. Пометун Яким був духовний світ людини за первісності
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Яким був духовний світ людини за первісності

Номер слайду 2

Як ви розумієте словосполучення «духовний світ людини»? Які явища, процеси належать до духовного світу?

Номер слайду 3

План 1. Якими були релігійні вірування первісних людей2. Як виникло мистецтво

Номер слайду 4

Якими були релігійні вірування первісних людей. Релігія – це віра в існування надприродних сил, які впливають на природу й долю людей.

Номер слайду 5

Первісні форми релігіїТотемізм – віра в походження роду від спільного предка - тварини, рослини чи птаха.

Номер слайду 6

Первісні форми релігіїФетишизм – наділення неживих предметів надприродними властивостями(камінь дивної форми, шматок дерева, зуб тварини тощо. )Такі предмети називали оберегами, амулетами, талісманами. Люди наділяли їх здатністю лікувати, охороняти від ворогів, сприяти полюванню тощо.

Номер слайду 7

Первісні форми релігіїАнімізм – віра в існування духів і уявлення про душу. Духів уявляли фантастичними надприродними істотами, які можуть позитивно або негативно впливати на природу і людей.

Номер слайду 8

Первісні форми релігіїМагія – віра в можливість впливати на навколишній світ за допомогою ворожіння, заклинань, замовлянь. Магічні обряди здійснювали чаклуни, знахарі, шамани.

Номер слайду 9

Які форми релігійних вірувань первісної людини відображають наведені зображення? Які висновки про життя первісної людини можна зробити на їх основі?

Номер слайду 10

Ідоли та міфиІдол – зображення богів і духів з глини, каменю чи дерева.

Номер слайду 11

2. Як виникло мистецтво. Уже у первісні часи люди почали розуміти і відтворювати красу. Так зародилося мистецтво, в якому відбився духовний світ людей: зародки знань, релігійні вірування, емоції і почуття. Графічні рисунки давні люди виконували на камені, кістці, розі. Фарбу робили з різного природного матеріалу, розтирали із тваринним жиром, змішували із медом або соком рослин. Тоді знали щонайменше чотири основні кольори фарби (білий, чорний, жовтий, червоний) з багатьма відтінками. Важливим видом первісного мистецтва були пісні та танці, які зазвичай виконували перед полюванням чи військовим походом. Вони відтворювали подвиги хоробрих воїнів, мисливців тощо. Первісні люди створили й музичні інструменти: тріскачки, барабани, флейти, сопілки, брязкальця.

Номер слайду 12

Наскельні малюнки первісних людей є в Європі, Азії, Африці та Австралії, більшість із них — на стінах та стелях печер. Найдавніші з них (віком більше 70 тис. років) було знайдено у Південній Африці.

Номер слайду 13

Висунь припущення, наскільки давні представлені ілюстрації. Чому ти так думаєш? Що розповідають про життя первісних людей ці джерела?

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Первісна релігіяанімізм. Віра в існування душіанімалізм. Обожнення тваринфетишизм. Надання речам надприродних якостейтотемізм. Уявлення людей про спорідненість між тотемами (рослинами, тваринами) і конкретними групами людей.магія. Віра в можливість вплинути на події через обряди

Номер слайду 16

Перевір себе1. Що називають релігійними віруваннями?2. Які форми релігійних вірувань існували за первісності?3. Про що можна дізнатися з творів первісного мистецтва?4. Які матеріали використовували митці часів первісності?5. Які елементи давніх вірувань можемо спостерігати сьогодні? Поясни на прикладах.6. Яку роль відігравало мистецтво у житті людей за первісних часів?

pptx
Додав(-ла)
Ткачук Дарина
Додано
21 вересня 2023
Переглядів
2051
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку