Презентація "Історія футболу "

Про матеріал
Презентацію «Історія футболу» можна застосовувати на початку навчання модуля футбол для учнів І курсу ПТНЗ під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІСТОРІЯ ФУТБОЛУВИКЛАДАЧ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ Байдак Оксана Андріївна

Номер слайду 2

Гра в футбол – одина з найдавніших ігор людства. Невідомо де і коли з’явилась. Доведенно, що первісні люди грали у футбол кам’яним м’ячем. А китайцям гра з м’ячем була відома ще понад 5000 років тому. В архівних джерела, знайдених в Китаї та Єгипті, зображенні гравців з м’ячем та окремо м’ячі.

Номер слайду 3

Імператори вважали, що така гра є важливим засобом військової підготовки. На футбольних майданчиках воїни намагалися застосовувати тактику, якої вони дотримувалися на полі битви, тож і вдосконалювали основні принципи атаки та захисту. М’яч тоді був набитим кінським волосом і обшитий шкурою.

Номер слайду 4

А надувними м’ячами почали грати вже у XVIII ст.. У правилах навчання воїнів, виданих в Китаї понад 2000 років тому, досить докладно описано гру в футбол. Архівні дані свідчать, що змагалися між собою дві команди, завданням яких було потрапити м’ячем в отвір у сітці, натягнутій між двома бамбуковими жердинами. Переможців нагороджували щедрими подарунками. Деякі популярні гравці навіть призначались на високі державні або військові посади.

Номер слайду 5

В Англії найпопулярнішим видом розваги був «футбол натовпу». Ігри неорганізованих гуртів проводилися на майданах й вулицях міст, що паралізувало життя населення, завдавало великих збитків ремісникам та торговцям.

Номер слайду 6

Усе це викликало невдоволення королів. В 1314 р. Едуард II видав указ, де зазначалося: «У зв’язку з тим, що гра у м’яч призводить до великого безладдя, а це само собою є велике зло, ми іменем короля під страхом ув’язнення забороняємо грати в футбол у великих містах». Замість гри у футбол мешканцям міст пропонували зайнятися метанням списа чи стрільбою з лука. Не зважаючи на суворі заборони, популярність футболу серед населення зростала.

Номер слайду 7

У першій половині XIX ст. «футбол натовпу» вже мав два різновиди: гра з м’ячем тільки ногами (футбол) та гра з м’ячем руками та ногами (регбі). Останній вид спорту здобув назву від міста Регбі, в коледжі якого цю гру культивували. Шанувальники одного способу гри домоглися, щоб м’яч був овальної форми, а іншого – щоб м’яч був лише круглий. У 1823 р. було дозволено гравцям бігти з м’ячем. Саме тоді було покладено початок розвитку сучасних правил футболу та регбі, історія яких в ті далекі часи тісно перепліталась.

Номер слайду 8

На засіданні Футбольної асоціації 6 грудня 1863 р. було вирішено вважати футбол й регбі різними видами спорту. Це і є дата народження сучасного футболу. Завдяки англійцям футбол став улюбленою грою і в інших країнах Європи. Під час стоянок кораблів у портах вони організовували матчі між членами команд, до складів яких залучали місцеву молодь.

Номер слайду 9

Перші футбольні правила були написані в 1848 р. студентами Кембріджського університету і були спробою формалізувати систему гри, яка існувала в різних коледжах. Ще одна система футбольних правил була написана у 1857 р. в Шеффілді членами щойно створеного футбольного клубу міста і набула поширення на півночі країни.

Номер слайду 10

Історичною датою стало 26 жовтня 1863 р.. Представники клубів, капітани команд й делегати від шкіл зустрілися в таверні «Фрімейсон» на Грейт-Квін-стріт в Лондоні. З ентузіазмом взялися вони стандартизувати свої погляди на гру. Так була організована Футбольна асоціація (ФА). 8 грудня 1863 р. ці Правила (14 пунтів) були опубліковані й вступили в силу.

Номер слайду 11

Створення Футбольної асоціації сприяло переходу від стихійного до організованого футболу. Перший матч між збірними Англії та Уельсу відбувся вже в сезоні 1878/79 рр., а три роки по тому Англія зіграла з Ірландією. Повільно, але вірно день фіналу Кубка перетворювався в особливий день для країни. Ебенезер Морлі - батько англійського футболу, перший секретар Футбольної асоціації, автор правил гри в футбол, які ФА затвердила в 1863 р.

Номер слайду 12

Важко вирішити, який перший був організований футбольний клуб. Деякі історики припускають, що це був футбольний клуб, утворений в 1824 р. в Единбурзі. Попередні клуби часто формувалися з колишних школярів, і перший з них був сформований в Шеффілді в 1857 р.. Найстарішим серед професійних футбольних клубів є англійський клуб Ноттс Каунті, який був утворений в 1862 р. та існує до цих пір.

Номер слайду 13

І, нарешті, в 1885 р. професійний футбол був узаконений, а через три роки була створена футбольна ліга. Протягом першого сезону 12 клубів приєдналися до ліги, але незабаром зацікавленість проявили більше клубів, і отже конкуренція, розширилася на більше число дивізіонів. Спочатку в футболі домінували команди державних шкіл, але пізніше команди, що складались із робітників, стали переважаючими. Ще одна зміна послідовно відбувалося, коли деякі клуби стали готові платити кращим гравцям, за вступ до їхньої команди. Мотивацією для оплати гравців було не тільки виграти більше матчів, але і в 1880-х рр. інтерес до гри розширився до рівня, продажу квитків на матчі.

Номер слайду 14

Швидкий і динамічний розвиток футболу, що спостерігався в Європі на початку XX ст., спонукав до створення міжнародної організації. У 1904 р. в Парижі відбулася конференція, де і було засновано Міжнародну федерацію футбольних асоціацій (ФІФА).Її засновниками виступили Франція, Іспанія, Нідерланди, Бельгія, Швеція, Данія та Швейцарія. Англійці, що не бачили підстави для приєднання до ФІФА, через рік все-таки стали членами організації.

Номер слайду 15

Створення Міжнародної федерації сприяло поширенню і зміцненню контактів як між футбольними клубами різних країн, так і між національними збірними командами, що порушило питання про організацію і проведення чемпіонатів світу (1928 р.) та включення футболу до програми Олімпійських ігор (1908 р. ). Перший чемпіонат світу відбувся в Уругваї (з 13 по 30 липня 1930 р.).

pptx
Додав(-ла)
Байдак Оксана
Додано
10 січня 2021
Переглядів
2143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку