Презентація "Історія космонавтики"

Про матеріал
Історія космонавтики є однією з найбільш захоплюючих і важливих галузей науки і техніки, яка охоплює дослідження космосу, запуск штучних супутників, пілотовані космічні польоти та багато іншого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія космонавтики

Номер слайду 2

Космонавтика – це не лише наука про польоти у космос. Вона зібрала у собі всі наявні на сьогоднішній день дані про космічні винаходи, що зробили реальністю подорожі за межі нашої планети. Сьогодні вивчення нових зірок, планет та галактик стало буденністю для багатьох науковців по всьому світу.

Номер слайду 3

Як і будь-яка ідея, космонавтика розпочалася із теоретичних напрацювань. Вагомий внесок у розвиток концепції про літальні апарати для подорожі в космос зробив винахідник і революціонер-народник з українським корінням – Микола Іванович Кибальчич(фото). Результатом його творчості стала перша у світі схема літального апарату з реактивним двигуном. На жаль, йому так і не вдалось побачити на власні очі можливості свого винаходу, проте його ідеї стали для інших науковців поштовхом до подальших напрацювань.

Номер слайду 4

Відкриття, що стали основою космонавтики. Українці відігравали ключову роль у розвитку космонавтики в Радянському Союзі. Так, Костянтин Ціолковський – радянський вчений українського походження – працював над створенням концепції про літальні апарати для космічних подорожей, які працюють на реактивній тязі. А в 1903 році була створена перша у світі ракета, проектантом якої став саме К. Ціолковський(фото).

Номер слайду 5

Відкриття, що стали основою космонавтики. СРСР не єдиний, хто цікавився можливостями космічного простору. Головними його конкурентами на той час стали Сполучені Штати Америки та Німеччина. Розвиток космонавтики в США розпочався із відкриттів Роберта Годдарда(фото). Його авторству належить двигун рідинного типу. Особливість цього двигуна в тому, що завдяки бензину та рідкому кисню він зміг підняти космічну ракету в повітря.

Номер слайду 6

Відкриття, що стали основою космонавтикиІнший промисловий гігант – Німеччина – завдячує розвитку космонавтики на території своєї країни Герману Оберту(фото). Не зважаючи на те, що свого часу його дисертацію про космонавтику відкинули як “надто фантастичну”, науковець продовжував свої дослідження. Так, у 1923 році вийшла праця під назвою “Ракети до міжпланетного простору”, а в 30-х роках цього ж століття Оберт взяв участь у будівництві першої німецької балістичної ракети А-4 (Фау-2).

Номер слайду 7

Відкриття, що стали основою космонавтики. Максимальна дальність польоту цієї ракети становила 320 км, що призвело до її активного використання під час Другої світової війни. І як би не було сумно це визнавати, розвиток космонавтики сприяв створенню зброї масового ураження. Та це лише одна сторона медалі. З іншого боку, саме К. Ціолковський, Р. Годдард та Г. Оберт заклали підвалини для майбутньої гонитви між двома найбільшими на той час державами за першенство у космосі.

Номер слайду 8

Перший політ у космос. Завдяки численним дослідженням та експериментам 3 листопада 1957 року вдалося запустити другий штучний супутник Землі, на борту якого була тварина – собака Лайка(фото). Саме вона стала першою живою істотою, яку вдалося вивести у космос. На жаль, через 7 годин після старту від перегріву та стресу Лайка загинула.

Номер слайду 9

Перший політ у космос. Науковці не полишали спроб потрапити у космос, і вже 19 серпня 1960 року двоє собак (Білка та Стрілка) не лише потрапили на навколоземну орбіту, а й змогли повернутись живими назад!

Номер слайду 10

Перший політ у космос. Через рік після успішного повернення собак додому Юрій Гагарін здійснив політ людини у космос, як перший космонавт не лише СРСР, а й світу. Цей момент став переломним у розвитку космонавтики як науки. Країни намагалися перевершити одна одну у цій справі, роблячи все нові і нові відкриття.

Номер слайду 11

Перший політ у космос. Варто зауважити, що не тільки чоловіки займалися дослідженням позапланетного простору. Першою жінкою, яка полетіла у космос, стала Валентина Терешкова. Свій політ вона здійснила на космічному кораблі “Восток-6” ще у далекому 1963 році.

Номер слайду 12

Перший політ у космос. На сьогодні найвідомішою приватною компанією, що займається запуском космічних ракет та супутників, є Space. X. Станом на квітень 2021 року компанія виконала понад 100 успішних запусків у відкритий космос.

Номер слайду 13

Важливі дати. Космонавтика як наука за останнє століття розвинулась до неймовірних масштабів. Ось лише невелика частка найважливіших досліджень та відкриттів у сфері космонавтики.4 жовтня 1957 року – СРСР запустив “Супутник-1” – перший штучний супутник Землі (до речі, автором розробки супутника був українець Сергій Корольов). 12 квітня 1961 року – вперше в історії світу людина побувала у космосі. Ним став 27-річний Юрій Гагарін. І саме 12 квітня відзначається день космонавтики в Україні.

Номер слайду 14

Важливі дати1 березня 1996 року – станція “Венера-3” доправила на Венеру радянський вимпел, таким чином ставши першою станцією Землі, що досягла іншої планети. 21 липня 1969 року – нога людини (а точніше американця Ніла Армстронга) вперше ступила на Місяць. Завдяки місячній експедиції корабля “Аполлон-11” на Землю були доставлені перші проби ґрунту з місяця. 19 квітня 1971 року – перша орбітальна станція СРСР “Салют-1” відправилась у космос.

Номер слайду 15

Важливі дати12 квітня 1981 – американський багаторазовий транспортний космічний корабель “Колумбія” здійснив свій перший політ. 4 жовтня 2004 рік – розробники повітряно-космічної системи Spase. Ship. One виграли приз за два перших у світі пілотованих суборбітальних космічних польоти на одному багаторазовому космічному кораблі. Ці польоти вони здійснили протягом двох тижнів.

Номер слайду 16

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
3 червня
Переглядів
56
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку