Презентація "Історія листівок"

Про матеріал

Презентація "Історія листівок" (23 слайди) є допоміжним матеріалом до вивчення вірша Джанні Родарі "Листівки з видами міст". Слайди містять інформацію про історію виникнення листівок, традиції, пов'язані з ними.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія листівок. Підготувала вчитель Травневської ЗОШ І-ІІ ст.ім. Н. Войтовича. Збаразького району. Тернопільської обл. Губич Г.І.

Номер слайду 2

Пошто́ва листі́вка, а також пошті́вка, листі́вка, пошто́ва ка́ртка — відкритий лист на цупкому прямокутному аркуші паперу, що містить зазвичай адресу, поштову марку та зображення з одного боку і текст повідомлення з іншого.

Номер слайду 3

Листівка давно стала звичним атрибутом будь-якого свята. Ми даруємо листівки на день народження, на Різдво та Новий Рік, вітаємо своїх близьких і рідних за допомогою листівок з річницями та пам’ятними подіями.

Номер слайду 4

Та чи задумувалися ви, що цей простий клаптик картону має свою історію та традиції? Приміром, у Японії найперші листівки були подвійними, а у США у далекому 1893 їх не надсилали поштою, а дарували винятково як сувеніри. Найперша вітальна листівка датується 15 сторіччям і зберігається у Британському музеї. Вона приурочена до Дня усіх закоханих. Дослідники сходяться на думці, що її автором був герцог Орлеанський, який начебто і надіслав цю листівку з буцегарні своїй коханій. Різдвяна поштівка. США, 1880 рік

Номер слайду 5

Та все ж офіційною батьківщиною листівки вважається Англія. А “батьком” її є художник Добсон, який у 1794 році з нагоди Різдва намалював зимовий пейзаж і сім’ю біля ялинки, а на звороті написав привітання та відіслав своєму знайомому. Той був у захваті. Й через рік, зробивши десятки літографій із зображенням зимового пейзажу, Добсон привітав із Різдвом тепер уже всіх знайомих

Номер слайду 6

Одного разу в 1840 році заможний англійський джентльмен не встигав поздоровити з Різдвом своїх друзів і знайомих. Тому він замовив в художника тисячу вітальних листівок з нескладним малюнком. Ці листівки були надіслані поштою у конверті. Листівки, які лишилися, цей джентльмен продав просто на вулиці по шилінгу за кожну. Цим джентльменом був Генрі Коул, перший директор Музею Вікторії та Альберта, що в Лондоні.

Номер слайду 7

«Листiвки в цифрах»У рiк в свiтi продається приблизно 15 мiльярдiв штук листiвок. Листiвки набули найбiльшого поширення в США, в цiй краiнi вiтальнi картки виробляє бiльше 500 компанiй! За США слiдує Великобританiя, в якiй iснує 250 компанiй, що виробляють листiвки.

Номер слайду 8

Листiвки в КитаїКитайцi говорять про те, що першi листiвки були винайденi ними. Всiм вiдомо, що ще в Давньому Китаi iснувала традицiя- - кожен вiдвiдувач повинен мати при собi вiзитну картку. Якщо гiсть не заставав господаря будинку, вiн писав на листiвцi побажання або привiтання i залишав картку на порозi будинку. Вважається, що така вiзитка з побажанням i є перша листiвка.

Номер слайду 9

З чого роблять листівки. Перші листівки вражали несподіваними матеріалами, наприклад, в оформленні застосовувалися пташине пір’я, жіноче волосся, шкіра, гума, шовк і багато інших матеріалів, які сьогодні використовують зовсім в інших галузях.

Номер слайду 10

“Шовкові листівки”Важливою віхою в історії листівок був період, коли листівка виготовлялась із застосуванням шовку. У нашій країні прийнято вважати, що “шовкові листівки” родом з Європи, швидше за все, з Німеччини. Європейські країни думають, що ці листівки прийшли з Азії, сперечаючись, з Китаю вони чи Японії?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Листівки Валентинки. Вiдомi нам сьогоднi «валентинки» - це також рiзновид листiвок. «Валентинки» отримали широке поширення серед представникiв королiвського двору. Такi листiвки не вiдправляли поштою, iх вручали особисто, наприклад, фаворитка принца могла пiднести «валентинку» фрейлiнi її Величностi. Листiвка у виглядi «валентинки» була свого роду вiдкритим листом з вираженням любовi i захоплення.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Вiтальна листiвка, яка довше за всiх добиралася до одержувача, була доставлена напередоднi Рiздва 1975 року. Цiкаво, що вiдправлена ця листiвка була ще в 1925 роцi на iм'я Роуз Тiмм. Найдовша доставка листiвки

Номер слайду 16

Листівки в книзі рекордів Гінеса. Скiльки можна зiбрати новорiчних листiвок? Книга Рекордiв Гiнеса говорить про те, що це число бiльше 205 120, а цей рекорд належить канадцевi Буту. Листiвка для цього канадця - сенс життя.

Номер слайду 17

Першi радянськi листiвки. Першi радянськi листiвки були надрукованi невеликим тиражем в 1942 роцi. На листiвках були зображенi мами з малюками i звичайно Кремль. Трохи пiзнiше на радянських листiвках стали з'являтися Дiд мороз i Снiгуронька.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Листiвки та сучаснi технологii. Сучасним технологiям не вдалося зжити зi свiту вiтальну листiвку. Хоча найпростiше вiдправити листiвку електронною поштою, але справжня листiвка надрукована на паперi якось теплiше, м'якше.

Номер слайду 20

Листівки власними руками

Номер слайду 21

Листівки з видами міст. Дрогобич. Львів Київ. Ковель

Номер слайду 22

Луцьк. Одеса

Номер слайду 23

Харків. Запоріжжя. Донецьк

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Кривощокова Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кривощокова Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Даалі Людмила Вячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бражная Людмила
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
22 грудня 2018
Переглядів
16289
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку