Презентація." Історія рок-опери"

Про матеріал
Сформувати в учнів поняття про рок-оперу, оперу, лібрето, вміння харектеризувати твори, робити висновки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія рок-опери Рок-опера “Моцарт”

Номер слайду 2

Історія розвитку жанру рок-опери. Автором першої рок-опери і засновником цього жанру вважається гітарист П. Тауншенд, лідер групи “The Who”, який випустив у 1969 році альбом “Томмі”, означений як рок-опера. У 1975 році була написана перша радянська рок-опера – “Орфей і Єврідіка” О. Журбіна. Популярною українською рок-оперою є “Біла ворона”, написана композитором Г. Татарченком.

Номер слайду 3

Спільні та відмінні риси опери та рок-опери. Спільні риси: як і в класичній опері, в рок-опері є літературний сюжет, лібрето, розподіл сюжету на акти; для неї також характерні різні номери: арія, монолог, хор, розмовні діалоги. Відмінні риси: в рок-опері є елементи, не характерні для класичної опери – танцювальні епізоди зі специфічною пластикою, найрізноманітніші прийоми звукового оформлення та світлові ефекти; своєрідна музична мова рок-опер пов'язана з використанням рок-ансамблю, а також класичного складу оркестру або їх поєднання, використовуються елементи музичної мови інших пластів – від фольклору і бароко до джазу й авангарду.

Номер слайду 4

Новий термін. Рок-опера – музично-драматичний жанр, основою якого є рок-музика, а коріння пов'язане з мюзиклом. Рок-опера “Моцарт”

Номер слайду 5

Слухання музики. О. Рибников. Пролог, романси “Я тебя никогда не забуду” і “Белый шиповник», епілог “Аллилуйя” з рок-опери “Юнона і Авось”.

Номер слайду 6

Оберіть ті характеристики, які стосуються рок-опери. Симфонічний оркестр, камерний оркестр, струнний ансамбль, рок-гурт, лібрето, рок-музика, музично-драматичний жанр, літературне першоджерело, комічна опера, побутові сюжети з елементами казки. Рок-опера “Юнона і Авось”r

Номер слайду 7

Юнона і Авось. Одна із найвідоміших радянських рок-опер композитора Олексія Рибникова на вірші поета Андрія Вознесенського. Олексій Рибников. Андрій Вознесенський

Номер слайду 8

Прем'єра рок-опери відбулася в 1981році на сцені Московського театру. Головні ролі виконували М. Караченцев (граф Рєзанов), О. Шаніна(Кончіта), О. Абдулов(наречений Фернандо). Гастролі опери відбулися по всьому світу. М. Караченцев. О. Шанін. О. Абдулов

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Прослушай оперу та рок-оперу, порівняй їхнє звучання. Створи власну колекцію номерів із сучасних рок-опер.

pptx
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
9116
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку