Презентація: "Історія Українського футболу"

Про матеріал
Презентація по темі: "Футбол.Історія Українського футболу". Перші українські футбольні клуби. Історія футболу в Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Футбол. Спортивна гра. Підготувала вчитель фізичної культури: Бакун Н. М.

Номер слайду 2

Історія Українського футболу

Номер слайду 3

Історія українського футболу розпочалась в місті смаленої вати в далеких 1870-тих. Англійські моряки зупинилися в одеському порту і "привезли" до України футбол. 

Номер слайду 4

Саме вони створили першу команду ОАБК (Одеський атлетичний британський клуб), що складався лише з самих англійців у 1878-му році. Саме в Одесі було створене перше футбольне поле в Російській імперії у 1884. Майже в той же час гра проникла на Західну Україну. Перші футбольні правила були надруковані у монографії "Гімнастичні ігри шкільної молоді" Едмунда Ценера у місті Лева. Перший документально зафіксований футбольний матч проходив у Львові 14 липня 1894 . Тоді львів'яни грали проти команди із Кракова. Гра тривала 7 хвилин до першого забитого голу. Граючи без схеми і тактики перемогли львів'яни. Воротами в той час служили 2 прапорці увіткнені в землю.

Номер слайду 5

У перші десятиліття СРСР осередками футболу в Україні були найбільші міста, такі як Київ, Одеса, Дніпропетровськ, Сталіно. Найкращі команди грали у Харкові — тодішній столиці республіки. Всі 7 першостей УРСР у 1921-31 роках виграли саме харків'яни.1927 року засновано футбольний клуб «Динамо» (Київ). У багатонаціональному Львові було кілька сильних команд, одна з них - «Поґонь» 4 рази ставала чемпіоном Польщі. У першому (та єдиному довоєнному) Кубку Польщі львівська «Спарта» дісталася до фіналу, де програла краківській «Віслі» (0:2). Центром закарпатського футболу був Ужгород. Найпопулярнішою командою краю став Спортивний Клуб «Русь», створений у 1925 році. Ця команда була постійним переможцем першості Закарпаття у 1929–1934 роках.

Номер слайду 6

В історії футболу є і чорні сторінки. Коли відбулася окупація України (влітку 1942 року), німці вирішили провести турнір, в якому приймали участь угорські, німецькі, румунські та українські футболісти. Український "Старт" у двох матчах перемогли "Флякельф". Німці не знайшли більш гуманного рішення, як розтріляти наших гравців. Цей матч занесений у історію, як "Матч Смерті".

Номер слайду 7

В 1974-1977 роках 6 українських клубів із 16 команд взяли участь у чемпіонаті СРСР, що становило 37,5 відсотка від усіх команд. На чемпіонат світу 1986 року в Мексиці грало 12 "динамівців" і 3 "дніпровці".«Динамо» (Київ) ставало чемпіоном у 1977, 1980, 1981, 1985, 1986, 1990 роках. У 1979 році віце-чемпіоном країни стає донецький «Шахтар», а найкращим бомбардиром та гравцем року є нападник Віталій Старухін. Після стабільних успіхів київських «динамівців» Валерія Лобановського призначили тренером національної збірної СРСР (1982–1983 й 1986–1990).

Номер слайду 8

З 1991 для українського футболу відкривається нова історія. Після розпаду Радянського Союзу утворилася Футбольна Федерація України. Першим її президентом став - Віктор Банніков. Найсильніші українські гравці"повтікали" за кордон. Від колишніх радянських систем тренувань нічого не залишилося. Складний шлях чекав український футбол після розпаду СРСР. Першим чемпіоном України стала "Таврія". Всі наступні чемпіонати до 2002 вигравали "динамівці". До початку 2000 збірну формували лише Кияни. У 1996 році з Близького Сходу повертається Валерій Лобановський. Він зробив великий вклад,створивши висококласних футболістів,які згодом виступали закордоном(Шевченко, Лужний, Ребров). У 2004 році багато кому із європейських вболівальників сподобалась гра Андрія Шевченка, і вони обрали його найкращим європейським футболістом. Сильнішав клубний рівень-після того,як президентом "Шахтаря" став Ренат Ахметов,він створив боєздатну команду до Київського "Динамо".

Номер слайду 9

У 1996 році з Близького Сходу повертаєтья Валерій Лобановський. Він зробив великий внесок в наш футбол ,створивши висококласних футболістів,які згодом виступали закордоном (Шевченко, Лужний, Каладзе, Ребров) та вивівши "Динамо" у півфінал ЛЧ. Тоді "Шева" вперше став найкращим бомбардиром Ліги чемпіонів, а у 2004 році Андрій Шевченко отримав "Золотого м'яча". 2006 рік можна назвати найбільш вдалим для українського футболу. Цього року наша збірна вийшла до 1/4 фіналу Чемпіонату світу і в підсомку зайняла восьму сходинку в рейтингу найсильніших світових збірних. Того ж таки року Олег Блохін ввійшов до десятки найкращих тренерів світу. 

Номер слайду 10

Як ми бачимо історія українського футболу насичена і цікава. Як сокіл з кожним розмахом крил злетів все вище і вище,так і український футбол з кожним роком набуває все вищий і вищий рівень. Будемо сподіватися,що теперішній український футбол не втратить темп розвитку заданий нашими пращурами і гідно покаже "футбольну Україну" світові.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пашкевич Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
20326
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку