Презентація: «Історія виникнення та розвитку футболу»

Про матеріал

Модуль: Футбол. Презентація до уроку з фізичної культури для учнів 5 класу «Історія виникнення та розвитку футболу»

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія виникнення та розвитку футболу

Номер слайду 2

Футбол - одна з найстаріших спортивних ігр, походження якої відноситься до далекого минулого. Історія не знає ні року, ні місця народження футболу. Археологічні розкопки довели, що «пращур» футболу існував ще в Давньому Єгипті: вчені знайшли тут не тільки зображення людей, які грають у м`яч, але й самі м`ячі. Історики стверджують, що гра в м'яч ногами була улюбленою грою китайських воїнів у 2 000 році до н.е.

Номер слайду 3

Імператори вважали, що така гра є важливим засобом військової підготовки. На футбольних майданчиках воїни намагалися застосовувати тактику, якої вони дотримувалися на полі битви, тож і вдосконалювали основні принципи атаки та захисту. М'яч тоді був набитим кінським волосом і обшитий шкурою. В правилах навчання воїнів, виданих в Китаї понад 3000 років тому, досить докладно описано гру в футбол. Архівні дані свідчать, що змагалися між собою дві команди, завданням яких було потрапити м'ячем у отвір в сітці, натягнутій між двома бамбуковими жердинами. Переможців нагороджували щедрими подарунками. Деякі популярні гравці навіть призначались на високі державні або військові посади. Китайцям гра з м'ячем була відома ще понад 2000 років тому

Номер слайду 4

А надувними м'ячами почали грати вже у XVIII столітті. У стародавній Греції гра з м'ячем мала три назви: "Файнінда", "Гарпаціон", "Єпіскурос". Завданням гравців (що складали дві команди по 15 чоловік у кожній) було оволодіти м'ячем, зберегти його під контролем своєї команди і провести у визначене місце або ворота ногами. Після занепаду стародавньої Греції футбол під назвою "Гарпастум" стрімко завойовує римлян і особливо захисників імперії. Зміст гри полягав у перекиданні м'яча один одному так, щоб занести його за основні лінії половини майданчика суперників. Ті лінії вважалися гольовими. Існувала ще й центральна лінія. Правила гри забороняли одному і тому самому гравцеві володіти м'ячем двічі до взяття воріт. За їх порушення м'яч передавався суперникам. Завойовуючи дедалі нові території, римські воїни просувалися вглиб Європи — до Франції, Німеччини, Англії і впроваджували свої звичаї та ігри. Легіонери весь вільний час віддавали футболу.

Номер слайду 5

В Англії найпопулярнішим видом розваги був "футбол натовпу".Ігри неорганізованих гуртів проводилися на майданах і вулицях міст, що паралізувало життя населення, завдавало великих збитків ремісникам, торговцям. Усе це викликало невдоволення королів, і в 1314 р. Едуард II видав указ, де зазначалося:"У зв'язку з тим, що гра у м'яч призводить до великого безладдя, а це само собою є велике зло, ми іменем короля під страхом ув'язнення забороняємо грати в футбол у великих містах"

Номер слайду 6

Його послідовник Едуард III, повторюватиме цей указ. Замість гри у футбол мешканцям міст пропонувалося зайнятися метанням списа чи стрільбою з лука. Не зважаючи на суворі заборони популярність футболу серед населення зростала. В 1424 році король Шотландії Яків I також проголосив в парламенті- «Ніхто не повинен грати у футбол».

Номер слайду 7

У першій половині XIX ст. "футбол натовпу" вже мав два різновиди: • гра з м'ячем тільки ногами (футбол); • гра з м'ячем руками та ногами (регбі). Оскільки у кожній місцевості існували свої правила, то, певна річ, під час матчів постійно виникали непорозуміння. Це змусило представників усіх створених до того часу клубів зібратися в 1863 р. у Лондоні, щоб розробити єдині правила гри, але досягти згоди не вдалося, зате було створено Англійську футбольну асоціацію. Створення Футбольної асоціації сприяло переходу від стихійного до організованого футболу.

Номер слайду 8

У перші правила постійно вносилися доповнення, поправки, нові параграфи. Однак в основному вони збереглися до наших днів. На другому засіданні Футбольної асоціації, 6 грудня 1863 р., було вирішено вважати футбол і регбі різними видами спорту. Це і є дата народження сучасного футболу - 6 грудня 1863 року. Завдяки англійцям футбол став улюбленою грою і в інших країнах Європи.

Номер слайду 9

В 1883 році, відбувся перший міжнародний турнір, до якого увійшли чотири національні команди: Англії, Ірландії, Шотландії та Уельсу.

Номер слайду 10

І вже в 1904 р. у Парижі відбулася конференція за участю Бельгії, Данії, Франції, Голландії, Іспанії, Швейцарії та Швеції, де і було засновано Міжнародну федерацію футбольних асоціацій (ФІФА)Перший чемпіонат світу ("Кубок світу") відбувся в Уругваї у 1930 р., в якому взяло участь 13 національних збірних команд. У 1908 році футбол вперше буде включений в якості офіційного виду спорту в Олімпійських іграх. До проведення в 1930 році першого чемпіонату світу з футболу, футбольний турнір Олімпійських ігор вважався найпрестижнішим.

Номер слайду 11

Коріння цієї гри на території України сягають кінця XIX ст. Одними з перших гравців були англійські моряки в одеському порту, які створили і найперші англійські команди. У 1884 р. в Одесі було збудоване перше футбольне поле, гру «football» іноземці намагались популяризовувати серед місцевого населення. Паралельно гра проникла до Західної України (спортивне товариство «Сокіл»). Перші правила футбольної гри надруковано у монографії «Гімнастичні ігри шкільної молоді». 14 липня 1894 р. відбулася гра між командами товариства "Сокіл" Львова і Кракова є першим документально зафіксованим футбольним матчем на території України.

Номер слайду 12

Жодна інша спортивна подія, крім Олімпійських ігор, сьогодні не може зрівнятися з Чемпіонатом світу з футболу. В 1991 році в Китаї був проведений перший чемпіонат світу серед жінок, і з тих пір він також проводиться кожен четвертий рік.

pptx
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
835
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку