Презентація "Історія виникнення технології розвитку критичного мислення. Мета та завдання даної технології. Поняття «Критичне мислення». Основні характеристики критичного мисленн

Про матеріал

Історія виникнення технології розвитку критичного мислення. Мета та завдання

даної технології. Поняття «Критичне мислення». Основні характеристики критичного мислення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія виникнення технології розвитку критичного мислення. Мета та завданняданої технології. Поняття «Критичне мислення». Основні характеристики критичного мислення.

Номер слайду 2

Історія виникнення технології розвитку критичного мислення. Фундаментальна мета сучасної освіти полягає не в наданні учням інформації, а в тому, щоб розвивати в них критичний спосіб мислення. Д. Дьюї

Номер слайду 3

Педагогіка прагматизму (педагогіка дії)Дитина пізнає нове не заради самих знань, а заради діяльності, вона цікавиться саме тим, що може зробити сама. Джон Дьюї вперше «поєднав» пізнання і діяльність.

Номер слайду 4

Даний процес спирається на метод експерименту, який складається з п’яти послідовних ступенів:1. відчуття проблеми (утруднення);2. її виявлення і визначення;3. уявлення можливого рішення;4. виявлення шляхом умовиводів наслідків із імовірного рішення;5. подальші спостереження й експерименти, що дозволяють зробити висновок, що містить позитивне чи негативне судження.

Номер слайду 5

Філософія для дітей. Засновник Інституту критичного мислення Метью Ліпман визначав критичне мислення як кваліфіковане, відповідальне мислення, що виносить правильні судження, тому що засноване на критеріях, виправляє себе (самовдосконалюється) та враховує контекст.

Номер слайду 6

Ця інтегральна педагогічна стратегія базується на: Проблемних формах навчання;«Сократівському діалозі»Винайденні світоглядних проблем в неочікуваних парадоксальних ситуаціях через гру, гумор, метафори, цікаві предмети.

Номер слайду 7

Філософія вчить: Мистецтву мислити, формуючи інтелект;Мистецтву переживати, формуючи екзистенційну сферу;Мистецтву жити, формуючи ціннісний і духовний світогляд

Номер слайду 8

Інтерес до технології критичного мислення як освітньої інновації з’явився в Україні близько десяти років тому. Отже, основне призначення критичного мислення – це розв’язання проблем (завдань), а головним результатом критичного мислення є судження.

Номер слайду 9

Мета і завдання технології критичного мислення. Мета технології: Формувати власну точку зору. Впевнено вести дискусію. Приймати виважені рішення. Самостійно здобувати знання. Відкрито спілкуватися. Логічно мислити та аргументувати

Номер слайду 10

Завдання: Формування нового стилю мислення, для якого характерні відкритість, гнучкість, альтернативність прийнятих рішень. Розвиток таких базових якостей особистості, як критичне мислення, рефлективність, комунікативність, креативність, самостійність, відповідальність за власний вибір і результати своєї діяльності.

Номер слайду 11

3. Розвиток аналітичного, критичного мислення.4. Формування культури читання, що включає в себе вміння орієнтуватися в джерелах інформації, розуміти прочитане, сортувати інформацію з точки зору важливості, критично оцінювати нові знання, робити висновки і узагальнення.5. Стимулювання самостійної пошукової творчої діяльності, пуск механізмів самоосвіти і самоорганізації.

Номер слайду 12

Критичне мислення-це процес обмірковування власних думок та причин виникнення певної точки зору, що передбачає послідовний ланцюжок операцій мислення

Номер слайду 13

Технологія критичного мислення має наступні характеристики: Самостійність та індивідуальність;Інформація є відправним, а не кінцевим пунктом критичного мислення;Критичне мислення завжди починається з постановки та усвідомлення проблеми;Критичне мислення прагне до переконливої аргументації;

Номер слайду 14

Критичне мислення є перш за все мисленням соціальним;Аналіз різних точок зору, вибір власної точки зору;Зіставлення з іншими точками зору;Добір аргументів на підтримку обраної позиції;Прийняття рішення на основі доказів.

Номер слайду 15

Навчаючи дітей, вчитель повинен пам’ятати, що тільки думаючий учень приносить плоди. А навчити думати – завдання вчителя.

Номер слайду 16

Дякуємо за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ціпотан Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
16 грудня 2018
Переглядів
3159
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку