Відкритий урок на тему "Приготування страв з яєць та сиру" для майстрів виробничого навчання з професії Кухар. Урок був виконаний в ігровій формі,з командами
Міністерство освіти і науки
Донецької області державної адміністрації
Великоновосілківський професійний ліцей
Методична розробка
Уроку виробничого навчання
На тему: «Приготування страв з яєць та сиру»
Виконав:
Майстер виробничого навчання групи КК-28
Булгаков Олександр Сергійович
План уроку виробничого навчання
Тема програми:
Тема уроку: Приготування страв з яєць та сиру.
Мета уроку:
Навчальна: закріпити теоретичні відомості; формування навичок виконувати послідовно процес приготування страв з яєць та сиру; організація робочого місця; дотримання технології приготування страв; виявлення помилок в готових стравах та визначення їх на якість;
Виховна: прищеплення почуття дбайливого ставлення до обладнання, інвентарю, економне використання електроенергії, води, сировини, виховання в учнів почуття відповідальності за якість виконаної роботи;
Розвивальна: розвиток в учнів уваги, спостережливості та пізнавальної активності.
Тип уроку: урок удосконалення умінь та навичок.
Метод проведення уроку: бесіда, розповідь із використанням плакатів, схем поетапного виконання практичної частини уроку.
Місце проведення занять: лабораторія кухарів.
Комплексно-методичне забезпечення занять: інструкційно-технологічні карти, технологічні картки, підручники, плакати, схеми, посуд, інвентар, комп’ютери.
Міжпредметні зв’язки: технологія приготування їжі, устаткування, охорона праці, гігієна та санітарія, облік і калькуляція.
Тривалість заняття: 6 годин.
Доброго дня!
Розпочинаємо урок виробничого навчання . Тема сьогоднішнього уроку: «Приготування страв з яєць та сиру».Для проведення уроку,група поділена на бригади.
Перевірка теоретичних знань, пов'язаних з темою, буде проводитися у вигляді конкурсу .Кожна бригада повинна обрати собі капітана.
Вид уроку: Урок – конкурс.
Отже ми переходимо до перевірки теоретичних знань. Кожна бригада,яка знає правильну відповідь на питання повинна підняти руку,якщо відповідь правильна,то бригада отримує 1 бал.
Питання:
1.Які способи варіння яйця ви знаєте?(варіння круто, не круто, в мішечок, варіння яйця без шкаралупи)
2.Де використовуються варені яйця?(в салатах, в закусках, перших стравах, других стравах, як самостійна страва)
3.Яєчня - глазунья як її треба правильно солити?
4.Закуска з яєць - це фаршировані яйця?
5. Чим фарширують яйця?(будь-якими продуктами)
6.Які продукти можна використовувати ?(м'ясо, рибу, гриби, овочі, ікру, і т. д)
7. Чим відрізняється омлет від яєчні?(омлет -збивається, яєчня -випускається)
8. Як ділять омлети за способом приготування?(натуральний і фарширований)
9.При якій температурі випікають омлет?(160-180)
10. Які продукти входять до складу сирної маси?
11. Якої форми-сирники (приплюснуто округлої форми)
12. Який використовується спосіб тепловій обробці сирників?(Смаження основним способом)
Добре,молодці матеріал ви знаєте. А тепер кожній бригаді було задане домашнє завдання підготувати кросворд з 5-ма питаннями. Кожна бригада повинна задати питання іншим бригадам,у вас на столі лежить свій колір олівця,якщо бригада перша правильно відповідає на питання,то вона записує відповідь у кросворд. В кінці конкурсу ми підрахуємо правильні відповіді і визначимо переможця,який отримає 1бал.
Ι БРИГАДА
1.Прилад для визначення якості яєць?
2. Який омлет готують з гарніром та омлетною сумішшю?
3. Безбарвна маса,яка під час збивання утворює густу стійку піну?
4.Як називається омлет з додаванням борошна та сметани?
5. Жиророзчинний помаранчево-жовтий пігмент з груп каротиноїдів?
Відповіді:
1.Овоскоп
2. Змішаний
3. Білок
4. Пряження
5.Каротин
ΙΙ БРИГАДА
1.Має пористу структуру та захищає яйце від мікроорганізмів?
2. Суміш яйця,молока та солі?
3. Суміш яйця,молока ,борошна та сметани?
4. Найцінніша частина в яйці,багата на білки й жири?
5. Механізм для перевірки яєць?
Відповіді:
1.Шкарлупа
2.Омлет
3.Пряження
4. Жовток
5.Овоскоп
ΙΙΙ БРИГАДА
1.Суміш білків та жовтків?
2.Який омлет запікають шаром 2.5-3 см?
3. Від його вмісту залежить колір жовтка?
4. Який сир з однорідною консистенцією добре підходить для бутербродів?
5. Речовина яка робе сир дуже корисним?
6. Від чого сирники стають твердими?
Відповіді:
1.Меланж
2. Натуральний
3. Каротин
4. Плавлений
5. Кальцій
6.Крохмаль
Давайте підрахуємо кількість правильних відповідей та визначимо переможця,який отримає 1 бал.
У вас на столах лежать аркуші,переверніть їх буд ласка,на них зображенні
малюнки інгредієнтів ,ваша задача відгадати страву.
1 Бригада – Яйця по шотландські
2 Бригада – Запіканка зі свининою
3 Бригада – Яєчня з пловом
Добре,молодці!Страви ви відгадали,а тепер я вам дам технологічні картки страв і ви їх будете готувати і потім презентувати.Кожна Бригада отримає за презентацію бали ,максимальна кількість балів 3.
Швидко вплинув час нашого вступного інструктажу. Дякуємо вам за активну роботу. Я маю надію, що у вашому серці залишився добрий слід і всі свої знання ви застосуєте під час приготування страв.
Але перш ніж перейти до поглиблення своїх знань шляхом виконання практичних завдань, я Вам повинен нагадати правила техніки безпеки.
На уроках охорони праці ви вивчали ці питання, тому я коротко зупинюсь на основних. При приготуванні страв ви будете користуватися інвентарем та обладнанням , також головне –дотримуватись санітарії та гігієни.
ПАМ’ЯТАЙТЕ:
Не забувайте за правила особистої гігієни та суворо дотримуйтесь їх.
Техніка безпеки під час роботи в кондитерському цеху
А зараз настав час зайняти робочі місця згідно з виконанням завдань за інструкційними картками, які знаходяться на робочих місцях. Розпочнемо виконання практичних завдань.
Бригада №1 Приготування страви « Яйця по-шотландські»
Бригада №2 Приготування страви «Запіканка зі свининою»
Бригада №3 Приготування страви «Яєчня з пловом»
У процесі виконання учнями завдань періодичного обходжу робочі місця кожної бригади, особливу увагу звертаю на:
У процесі виконання учнями завдань періодичного обходжу робочі місця кожної бригади, особливу увагу звертаю на:
Ι БРИГАДА
НАЗВА СТРАВИ ____________________________________________________
ΙΙ БРИГАДА
НАЗВА СТРАВИ
________________________________________________
ΙΙΙ БРИГАДА
НАЗВА СТРАВИ
_______________________________________________________
Технологічна картка
Яйця по-шотландські
Назва сировини |
Брутто (г) |
Нетто (г) |
Яйця |
160 |
160 |
Фарш курячий |
400 |
300 |
Цибуля |
100 |
100 |
Рослинна олія |
400 |
400 |
Панірувальні сухарі |
100 |
100 |
Перець |
3 |
3 |
Сіль |
3 |
3 |
Вихід |
|
500 |
Технологія приготування
Відваріть яйця. З остиглих яєць зніміть шкаралупу. Очистіть цибулину. Шматочки м'яса пропустіть через м'ясорубку. Слідом за м'ясом перекрутіть через м'ясорубку цибулю . М'ясний фарш і цибулю з'єднайте в одній мисці. Додайте сіль і спеції. Всі складові м'ясного фаршу перемішайте. Візьміть трохи фаршу. Скачайте його в кульку. Придавіть долоньками. Повинна вийти коржик, але не дуже тонка, інакше яйце в процесі смаження має всі шанси «прорватися» назовні. У центр покладіть яйце. З'єднайте края. Скачайте між долонями в кулю. Отримане яйце по-шотландськи обваляйте в панірувальних сухарях. У невеликий сотейник або каструлю налийте соняшникову олію. У кипляче масло по одному опустите яйця по-шотландськи. Яйця дуже швидко золотяться, тому щоб вони не підгоріли і не стали сильно темними, їх слід смажити на самому мінімальному вогні при постійному перемішуванні. Час смаження таких яйєць становить не більше 4 хвилин.
Технологічна картка
Запіканка зі свининою
Назва сировини |
Брутто (г) |
Нетто (г) |
Картопля відварна |
200 |
200 |
Фарш свинячий |
500 |
500 |
Сир |
200 |
200 |
Томатна паста |
50 |
50 |
Цибуля |
150 |
150 |
Яйце |
80 |
80 |
Сіль |
4 |
4 |
Перець молотий |
4 |
4 |
Зелень |
10 |
10 |
Вихід |
|
500 |
Технологія приготування
Відварну картоплю збиваємо до стану пюре. У остиглу масу додаємо сире куряче яйце. Ретельно перемішуємо. Фарш обсмажуємо. При обжар ці додаємо дрібно нарізану цибулю, томатну пасту. Всі спеції кладемо в фарш. Викладаємо у форму в наступному порядку: картопля, натертий сир (одна третя від всієї маси), обсмажений фарш, натертий сир, картопля, натертий сир (залишився).Ставимо в розігріту духовку (200 градусів) до появи золотистої скоринки. Прикрашаємо зеленню.
Технологічна картка
Яєчня з пловом
Назва сировини |
Брутто (г) |
Нетто (г) |
Мідії
|
100 |
100 |
Креветки |
100 |
100 |
Цибуля |
100 |
100 |
Морква |
100 |
100 |
Рис |
150 |
300 |
Томатна паста |
50 |
50 |
Вершкове масло |
20 |
20 |
Яйця |
80 |
80 |
Сіль |
4 |
4 |
Перець |
4 |
4 |
Вихід |
|
500 |
Технологія приготування
Цибулю і моркву нарізати кубиками,обсмажити в сковороді на вершковому маслі. Мідії і креветки обсмажити на вершковому маслі в окремому посуді. З'єднуємо з морквою і цибулею і тушкуємо 3 хв,потім додаємо воду,солимо,перчимо і доводимо до кипіння. Закладаємо рис і доводимо до готовності плов. Смажимо яйце. Готовий плов викладаємо на тарілку і зверху кладемо яйце. Прикрашаємо зеленню і креветкою.