Презентація "Іван Франко. «Фарбований Лис». Характеристика емоційного стану літературних персонажів, їх поведінки та вчинків.

Про матеріал
Презентація містить ілюстративний матеріал, уривки з тексту, запитання і завдання до теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Франко. «Фарбований Лис». Характеристика емоційного стану літературних персонажів, їх поведінки та вчинків.

Номер слайду 2

Пригадай біографію Івана Франка

Номер слайду 3

ПерсонажіГОЛОВНІ ДРУГОРЯДНІгерої, із якими пов’язані основні події твору і характер яких розкрито найповніше.герої твору, які виконують допоміжну роль і сприяють глибшому висвітленню характеру та вчинків головного героя.

Номер слайду 4

Головним персонажем у казці «Фарбований Лис» є Лис Микита. Другорядними персонажами в казці «Фарбований Лис» є собаки, Вовчик-братик, Ведмідь, Кабан, Олень тощо.

Номер слайду 5

Назви усіх персонажів казки та поділи їх на головних і другорядних. ЗАВДАННЯ

Номер слайду 6

Головний герой — Лис, навколо нього автор створює увесь сюжет казки, детально описує його характер та зовнішність, він бере участь у всіх подіях, що відбуваються. Часто, від імені головного героя автор звертається до читача.

Номер слайду 7

Лис Микита хитрістьхвалькуватістьпихатістьнечесністьлицемірство1. Як автор ставиться до Лиса? 2. Як ставляться до Лиса інші персонажі твору?Як ставитеся до героя казки ви?

Номер слайду 8

З лиса лиш кожух добрий. Лиса вбили — курям радість. Лисиця спить, а курей бачить. Старого лиса не виведеш з ліса. Стара лисиця від собак захиститься.І на хитру лисицю капкан знайдеться. Лис став монахом не на те, щоб гріхи спокутувати, а щоб нові зробити. Виберіть прислів’я та приказки, що якнайкраще характеризують казкового Лиса Микиту.

Номер слайду 9

ЕМОЦІЇ СТРАХРАДІСТЬЗАДОВОЛЕННЯСОРОМРОЗПАЧЗЛІСТЬРОЗДРАТУВАННЯЗНЕВАГАЕМОЦІЯ - переживання людиною свого ставлення до дійсності, до особистого й навколишнього життя; душевне переживання, почуття людини.

Номер слайду 10

Се незвичайне щастя й та його хитрість зробили його страшенно гордим. Йому здавалося, що нема нічого неможливого для нього.— Що ви собі думаєте! — величався він перед своїми товаришами. — Досі я ходив по селах, а завтра в білий день піду до міста й просто з торговиці курку вкраду. ЯКИЙ ЕМОЦІЙНИЙ СТАН ГЕРОЇВ?

Номер слайду 11

ЯКИЙ ЕМОЦІЙНИЙ СТАН ГЕРОЇВ?Посидівши пару годин у бур’яні коло плоту, що притикав до вулиці, він освоївся трохи з тим гамором. Позбувшися першого страху, а надто роздивившись потроху, куди і як найліпше бігти, щоб осягнути свою ціль, Лис Микита набрався відваги, розбігся й одним духом скочив через пліт на вулицю. Господи, яке страхіття! Наш Микита скрутився, мов муха в окропі: що тут робити? Куди дітися? Недовго думаючи, він шмигнув у найближчі отворені сіни, а із сіней — на подвір’я. Скулився тут і роздивляється, куди б то сховатися, а сам наслухує, чи не біжать пси.

Номер слайду 12

Але й на се не було ради. Майже вмираючи зо страху, бідний Лис Микита мусив сидіти у фарбі тихо аж до вечора, знаючи добре, що якби тепер, у такім строї, появився на вулиці, то вже не пси, а люди кинуться за ним і не пустять його живого.

Номер слайду 13

Глип-глип! Нюх-нюх! Усюди тихо, спокійно, чисто. Заграло серце в лисячих грудях. Але в тій хвилі зирнув на себе:— Господи! — аж скрикнув неборачисько. — А се що таке?З переляку він кинувся тікати, але сам від себе не втечеш! Назви слова, якими можна передати почуття Лиса Микити, коли: а) він потрапив до міста; б) на його слід натрапили собаки; в) він ускочив у діжку з фарбою. Підтвердь відповідь словами з тексту.

Номер слайду 14

Подибав у лісі Вовчицю, далі Ведмедя, Кабана, Оленя — усі його питають, що з ним, чого так утікає, а він хлипає, баньки витріщив та, знай, тільки лепоче:— Он там! Он там! Ой, та й страшне ж! Ой! Та й люте ж!— Та що, що таке? — допитують його свояки.— Не знаю! Не знаю! Ой, та й страшенне ж«Гей, — подумав собі хитрий Лис, — та се не кепсько, що вони мене так бояться! Так можна добре виграти. Стійте, лишень, я вам покажу себе!»І, піднявши вгору хвіст, надувшися гордо, він пішов у глиб лісу, де знав, що є місце сходин для всієї лісової людності.

Номер слайду 15

А Лис Микита мов і не бачить сього, іде собі поважно, мов у глибокій задумі, а прийшовши насеред звірячого майдану, сів на тім пеньку, де звичайно любив сідати Ведмідь. Знову радість, знов оклики зачудування й подяки. От цар! От добродій! От премудрий Соломон! Та за таким царем ми проживемо віки вічні, мов у Бога за дверима

Номер слайду 16

Але як молоді лисички в народних строях задзявкотіли тоненькими тенорами, то цар не міг витримати. Його серце було переповнене, його обережність заснула, і він, піднявши морду, як задзявкає й собі по-лисячому!І, не тямлячи вже ані про його добродійства, ані про його величну мудрість, а люті тільки за те, що так довго давали йому дурити себе, усі кинулися на нещасного Лиса Микиту й розірвали його на шматочки. Порівняй, яке враження справив на звірів фарбований Лис при першій зустрічі, а що вони відчули на концерті, коли Микита заспівав. На кого більше були сердиті звірі — на Лиса Микиту чи на самих себе? Як про це сказано в казці?

Номер слайду 17

Зміни емоційного стану героїв. Розважлива розповідь оповідача на початку твору несе в собі умиротворення, якийсь спокій, викликаний байдужістю головного героя до небезпеки, що може чатувати на нього. Далі, зарозумілий і підбадьорений своїми успіхами, Лис Микита кидає виклик своїм товаришам і робить зухвалий крок: «Досі я ходив по селах, а завтра в білий день піду до міста і просто з торговиці курку вкраду». З таким настроєм він і вирушає до міста. Пригода, що з ним сталася, докорінно змінює емоційно-психологічну картину. Гордий Лис, потрапивши у складну ситуацію, одразу втратив свій гонор, став безпорадним. У нього з’явився страх, розпач, коли він побачив себе. Невдовзі настрій його змінюється на радісний, коли вирішив оголосити себе царем. Та ось розмірений плин оповіді круто іде вгору. На святкуванні роковин з дня його царювання, заколиханий почестями і славою, Лис Микита втратив пильність і несподівано для всіх зовсім по-лисячому задзявкав. Це знімає Лиса Микиту з п’єдесталу пошани і слави, знову робить його жалюгідною істотою, з якою врешті розправляються звірі. Чи заслуговує Лис Микита на співчуття?

Номер слайду 18

До речі…У кожного народу є свої звірі-улюбленці. З давніх-давен найбільшу популярність у нас мають вовк, лисиця й ворона, про яких складено багато казок, прислів’їв і приказок. Фольклористи нараховують 147 прислів’їв і приказок про вовка, 51 — про лисицю та 49 — про ворону. Поведінка цих тварин часто нагадує людську вдачу, тому, читаючи байки про вовка й лисицю, ми вбачаємо в них хижу й хитру людину. Значно меншу популярність має лев (усього 7 приказок). Чому? Напевно, тому, що він цар звірів в екзотичних країнах, а в нас верховодить тваринами ведмідь, про нього народ склав 27 прислів’їв і приказок. Серед домашніх тварин народними улюбленцями є собака (197 стійких висловів), кінь (150) і свиня (99). ЦЕ ЦІКАВО!

Номер слайду 19

Описуючи пригоди Лиса Микити в місті, оповідач двічі називає його бідним. Чи справді він співчуває героєві?Як ставиться оповідач до Лиса Микити? Підтвердь свої думки прикладами з тексту. Прочитай, який обов’язок нібито поклав на Лиса Микиту святий Миколай, коли посилав його на землю. Назви одну рису характеру, яка повинна керувати діями царя звірів. У казці сказано: Лис Микита був добрим царем, справедливим і м ’якосердним... Чи насправді все було саме так? Прочитай, якою була «справедливість» Лиса. Який епізод у казці є найнапруженішим? Перекажи його. Хто винен у тому, що Лис Микита ошукав звірів? Доведи свою відповідь прикладами з казки. ПОМІРКУЙ!

Номер слайду 20

Які важливі питання про стосунки між людьми порушує І. Франко в казці «Фарбований Лис»?

pptx
Додано
25 серпня
Переглядів
84
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку