Презентація Іван Мазепа

Про матеріал
Матеріал про історичний портрет гетьмана Запорізького Івана Мазепи. В презентації описано історичний шлях Мазепи від студентських років до обрання його гетьманом. Розкрито особисті якості, його основне прагнення щодо відродження України, її економіки та освіти, його напрямки діяльності і результати цієї діяльності. Акцентується увага на неоднозначній оцінки діяльності гетьмана, на тому, : дехто вважає його зрадником, інші – патріотом країни. Та попри різні думки, у висновку все своє життя Іван Мазепа присвятив боротьбі за свободу і незалежність України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«історичний портрет івана мазепи»

Номер слайду 2

Іван Степанович Мазепа (20 березня 1639, народився в селі Мазепинці під Білою Церквою – 22 вересня 1709) – гетьман Війська Запорозького. Військовий і політичний діяч. Дипломат.

Номер слайду 3

Навчався він у Києво-Могилянському колегіумі та єзуїтській школі у польській столиці, а згодом доповнював свою освіту в Голландії, Італії, Німеччині та Франції. Будучи студентом, володів шістьма мовами. Службу розпочинав при дворі польського короля Яна ІІ Казимира. В 1663 р. повернувся в Україну. У 1669 році Мазепа вступив на службу до Петра Дорошенка. Скоро він досягнув рангу генерального писаря й очолював важливі дипломатичні місії гетьмана до Криму й Туреччини. Під час чергової поїздки в 1674 р. у Крим був захоплений у полон запорожцями, які доправили його до лівобережного гетьмана І. Самойловича. І. Мазепа і тут зумів привернути до себе симпатії нового гетьмана, і той зробив його вихователем власних синів, а в 1682 р. – генеральним осавулом Війська Запорозького.Івана Мазепу обрали гетьманом 25 липня 1687 року

Номер слайду 4

Правління творив на основі мудрості, розуму та погляду на реальні можливості. Інтереси своєї держави та землі ставив вище за особисті. Гетьман Іван Мазепа був при владі 22 роки. Хоробрий, відважний, розумний і комунікабельний.

Номер слайду 5

Іван Мазепа був особистістю з високим рівнем інтелекту, володів 6 іноземними мовами і вмів вільно ними спілкуватися. Цікавився архітектурою та книгами, образотворчим та ужитковим мистецтвом. Був активним громадським діячем, вмів легко знаходити спільну мову з незнайомими людьми, чим дуже сильно наближав до себе богословів, філософів та поетів. Найголовнішим у політиці вважав відродження країни, її економіки та освіти. І йому це вдалося зробити.

Номер слайду 6

Завдяки його підтримці Києво-Могилянська колегія в 1701 р. одержала статус академії. За власні кошти І. Мазепа спорудив і утримував Чернігівський колегіум, засновано інші школи і друкарні.

Номер слайду 7

Діяльність Івана Мазепи. Гетьман хотів, щоб Україна стала незалежною державою західноєвропейського зразка зі збереженням традиційного козацького устрою. Він сприяв формуванню аристократичної верхівки українського суспільства з козацької старшини, наділяючи її значними землеволодіннями, новими правами і привілеями. Його вважали опікуном та захисником православної церкви. Надавав великі кошти на будівництво і відновлення церков і монастирів. Дарував українським церквам ікони, книги, дзвони та інші цінні речі. За власні кошти збудував 12 церков в стилі українського бароко та реставрував 20 православних храмів на території всіеї Гетьманщини.

Номер слайду 8

Щоб протистояти армії турків, Іван Мазепа за власні кошти створює перший флот України, це 600 човнів, 100 стругів, розташованих на Дніпрі. Збудовані південні фортеці на річці Самара – Ново-Сергіївська та Новобогородицька. Під час гетьманування Мазепи відзначається розквіт освіти, архітектури, літератури, філософії, теології. Видавалися твори на українській мові. Виникає новий напрямок у мистецтві – українське, або мазепинське бароко. Безпосередня участь в 1696 році у здобутті фортеці Азов. У 1702 році окупував Правобережжя, об’єднавши обидві частини Наддніпрянської України.28 листопада 1701 р. універсалом узаконив панщину для селян у розмірі двох днів на тиждень

Номер слайду 9

Історія досі не може дати однозначну оцінку діяльності гетьмана: дехто вважає його зрадником, інші – патріотом країни, яка тривалий час знаходилася в принизливому стані васала Московії.

Номер слайду 10

Попри різні думки, все своє життя Іван Мазепа присвятив боротьбі за свободу і незалежність України від будь-кого.

pptx
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
3445
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку