Презентація із зарубіжної літератури для 8 класу на тему "Античні міста в Україні"

Про матеріал

Презентація містить коротку інформацію про античні міста, які існували на території сучасної України. Ілюстративний матеріал, використаний для створення слайдів, був взятий з власного фотоархіву та з інтернету. Мета даного доробку: познайомити учнів зі зразками античної культури, що збереглися в нашій країні, розкрити зв`язок України з Античністю, виховувати почуття патріотизму, гордості за історичне минуле та повагу до культурної спадщини своєї країни. Матеріал можна використати на уроці зарубіжної літератури у 8 класі при вивченні теми "Античність" чи на позакласному заході під час проведення предметного тижня. Можливе також використання даної роботи вчителями історії.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Античні міста в Україні Найдавнішим на території України було грецькепоселення на острові Березань, засноване в VIIстолітті до н. е. Найбільшими грецькимиколоніями в Причорномор'ї були Тіра (на місцісучасного Білгорода-Дністровського), Ольвія(біля села Парутиного, на правому березіБузького лиману), Керкінітида (на місцісучасної Євпаторії), Херсонес (на територіїсучасного Севастополя), Феодосія, Пантікапей(на місці сучасної Керчі). Виникнувши як колонії грецьких міст-метрополій,античні міста невдовзі стали самостійнимирабовласницькими містами-державами. Ольвія,Тіра, Херсонес і деякі інші впродовж свогоіснування були самоврядними містами —полісами. Міста, засновані на узбережжіКерченської протоки, в V ст. до н. е. ввійшли доскладу Боспорського царства, яке утворилось480 р. до н. е.

Номер слайду 2

Борисфеніда Борисфеніда – (від давньої назви Дніпра) існувала якмісто-держава у VII ст. до н. е.; була найдавнішим грецьким поселенням Причорномор'я. Заснована в 645—644рр. до н. е. Спочатку Борисфен бувсамостійним полісом, у 2-й половині VI століття до н. е. він ввійшов до складу Ольвійської держави. З 2-ї половини Vстоліття до н. е. поселення прийшло в занепад. Зараз острів Березань

Номер слайду 3

Херсонес. Херсонес (“півострів”), пізніше Кор сунь, заснований у 422—420 рр. до н. е. переселенцями з Гераклеї Понтійської і проіснував до XІV ст. н. е. (тобто майже два тисячоліття). У V—I ст.ст. до н. е. це було автономне місто-держава, у I—IV ст. н. е. — аристократична республіка, залежна від Риму, а з IV ст. — від Візантії. Посилившись, Херсонес контролював весь західний Крим, але втратив його в боротьбі зі скіфами і сарматами. Саме через Корсунь 988 року в Київську Русь офіційно прийшло християнство візантійського обряду. Зараз - історико- археологічний заповідник “Херсонес. Таврійський”(м. Севастополь)

Номер слайду 4

Ольвія Ольвія (“щаслива”) існувала як містодержава приблизно з 600 р. до н. е. і до IV ст. н. е. Заснованапереселенцями з грецького Мілета, була рабовласницькоюреспублікою. Ольвія випускаласвою монету — здебільшого мідну і срібну, рідше золоту. В 331 р. до н.е. місто витримало облогу з боку війська одного з полководців Олександра Македонського Зопіріона. В кінці 3 ст. до н. е. місто підкорили скіфські царі, а їх зображення карбують на ольвійських монетах цього періоду. У 2 ст. н. е. була під владою Риму,у 3 ст. її зруйнували готи. На поч. 4 ст. напади гунів привели до остаточного знищення Ольвії. Зараз с. Парутине (Миколаївськаобласть)

Номер слайду 5

Керкінітида Керкінітида (від назви племені “керкети”) заснована як місто- держава у VI ст. до н. е. і проіснувала як грецька колонія майже до кінця IV ст. н. е. В ІІІ ст. до н. е. місто процвітає. Крім херсонеської, карбує ще власнумонету. В ІІ ст. до н. е. містозахоплюють скіфи. Жителі містаховаються в Херсонесі. Греки, нездатні самотужки впоратися зіскіфами, звертаються за допомогоюдо Боспорського царя Мітрідата VIЕвпатора. Війська Мітрідатазахоплюють залишки зруйнованоїскіфами Керкінітиди, але жителі вжене повертаються туди. Можливо, натериторії Керкінітиди деякий часіснували скіфські поселення. В IV ст.н. е. в Крим ввірвалися гуни і повністю знищили залишки цивілізації. Зараз місто Євпаторія(Автономна Республіка Крим)

Номер слайду 6

Калос-Лімен Калос-Лімен (“прекрасна гавань") — був розташований на місці сучасного селища Чорноморське на півострові Тарханкут. Засноване іонійцями у IV ст. до н. е. Наприкінці того ж століття увійшло до складу володінь Херсонесу. Стало ареною протистояння між грека ми та скіфами й сарматами. Є відомос ті про 16-метровий маяк, в підвалах якого зберігалися запаси їжі на випадок облоги. А на верхніх поверхах розміщу вався командний пункт і були встанов лені камнеметні знаряддя,контролюючівхід в бухту. Ці заходи відстрочили падіння Калос-Лімена, але вже у II ст. до н. е. місто переходить до рук скіфів. Незабаром він, як і Керкінітида, став найважливішим морським портом пізньоскіфської держави.. Остаточно мешканці покинули місто в IV столітті

Номер слайду 7

Тіра Тіра (спочатку Офіуса - “місто змій”)названа іменем річки Тір, біля якої булазаснована як місто-держава у VI ст. до н.е. переселенцями з грецького Мілета. 4століття до н. е.- 3 століття до н. е. —часи найбільшого розквіту економіки йкультури Тіри; вона карбувала навітьвласну монету. У середині 1 століття до н. е. місто зруйнували ґети, на початку 2 століття н.е. завдяки опіці Риму зновувідновилося. У 2-й половині 3 століттян. е. зазнало навали ґотів і занепало. Зараз місто Білгород-Дністровський(Одеської області). За відомостями ЮНЕСКО, Білгород-Дністровський входить до десяткинайдавніших міст Землі безперервногоіснування (разом з такими містами як. Рим, Афіни, Дамаск, Пекін)

Номер слайду 8

Феодосія Феодосія (“богом дана”) заснована як місто-держава у VI ст. до н. е.греками — вихідцями з Мілета, була центром торгівельних зв'язків. У IV ст. до н. е. була захоплена Боспорським царством. В 3—4 століттях до н. е. навколишня територія міста стала місцем війни між Боспором і Херсонесом Таврійським, а місто стало називатися Кафа. Історичнідокументи свідчать про те, що в XIII— XV століттях Кафа була центром работоргівлі в басейні Чорного моря, її невільничий ринок був відомий і при Генуї, і, пізніше, при турках. Зараз місто Феодосія (Автономна. Республіка Крим). style.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 9

Пантікапей Пантікапей (“рибний шлях”) заснований як місто-держава у VI ст. до н. е. З 480 р. до н. е. — столиця Боспорського царства (на берегах Керченської протоки), до складу якого поступово увійшли навколишні грецькі колонії і деякі варварські племена (меоти, сінди) на Кубані; низку міст було засновано вже царями Боспору. Після тривалої боротьби з Херсонесом, скіфами, сарматами царство було приєднане до. Понтійської держави, а потім опинилось у залежності від Риму. Давні джерела стверджують, що в Пантікапеї народився Геракл – легендарний прабатько скіфів і теукрів. Зараз на місці Пантікапею — сучасне місто Керч(Автономна Республіка Крим).

Номер слайду 10

Кіммерік Кіммерік - античне місто на Керченському півострові, південно-західний форпост і гавань Боспорської держави. Його згадують античні автори Страбон,Птолемей, Пліній та ін. Залишками Кіммеріка є городище на горі Опук. Розкопками (почалися в 19 ст., з 1927 провадилися систематично)встановлено, що місто існувало з 5 ст. дон. е. до 3 ст. н. е. В 1 ст. н. е. місто досягло найбільшого розвитку як торгівельний і землеробський центр. Залишки поселення пізнього періодубронзового віку, відкриті 1950—51рр. насхідному схилі г. Опук, дають підставу пов'язувати Кіммерік з догрецьким населенням цієї території — кіммерійцями.

Номер слайду 11

Неаполь скіфський Місто виникло в 3 столітті до н. е. Неаполь скіфський. Населення було мішаним:переважали скіфи, але жили тут ігреки, сармати, таври. На культуріміста дуже позначився грецькийвплив. Найбільшого розквіту. Неаполь Скіфський (“нове місто”)досяг у 2 столітті до н. е. за царя. Скілура та його сина Палака. Місто занепало у 3-4 століттях, імовірнопід ударами готів і гуннів. Залишкиміста-фортеці (городища) надрічкою Салгиром біля Сімферополясистематично досліджуються. Виявлено оборонні мури, решткикам'яних будинків, мавзолей зпохованнями скіфських царів інекрополь населення.

Номер слайду 12

Харакс Харакс (“форт”)— римськийукріплений військовий табір намисі Ай-Тодор, найбільший у. Криму. Руїни фортецізнаходяться в селищі Гаспра натериторії санаторія “Дніпро”. Це був один із укріплених пунктівримських військ, котрі з​'явилисяв Тавриці в 63-66 рр. іконтролював навігацію біляберегів Крима. В 244 році, післянападу готів, римські військабули евакуйовані з Хараксу, афортеця зруйнована. Після римлян там проживалиготи, також залишалосьрибацьке селище, про якесвідчить некрополь IV століття.

Номер слайду 13

Німфей Німфей (місто німф – наречених) – античне місто, колись розташоване на скелястому мисі Комиш-Бурун, біля сучасного селища Героївка поблизу Керчі. Було засновано в 580—560 рр. до н. е. греками, вихідцями з о. Самос. Місту певний час вдавалося зберігати незалежність від Пантікапея, воно входило до Афінського морського союзу, тут був дислокований військовий гарнізон афінян; карбувало власну монету, але згодом таки було підкорене Пантікапеєм. Загибель цього ансамблю сталася в результаті грандіозного землетрусу близько середини III ст. до н. е., і протягом декількох десятиліть ця територія не використовувалася. Але зміни в економічній і політичній галузях,переорієнтація господарської діяльності призводять до того, що на даній площі в кінці III ст. до н. е. зводяться виноробні комплекси, а в перші століття нової ери вона забудовується житловими комплексами садибного типу.

Номер слайду 14

Гелон Гелон (сонячний, “місто сонця”) – одне з найбільших міст Скіфії і всьогосвіту (понад 4 тис. га) за часів. Геродота, “скіфська столиця”. Система валів і ровів, що захищалимісто, знаходиться на березі річки. Ворскла Геродот описував його в “Історії грекоперських воєн”(V ст .до н.е.) якнайпівнічніше грецьке місто,засноване на скіфських земляхеллінами, котрі переселились з. Причорномор​'я. Зараз на цьому місці знаходитьсяісторико-культурний заповідник“Більськ” (с. Більськ Котелевськогорайону Полтавської області).

Номер слайду 15

Дрібні поселення Навколо великих полісів існувалисільськогосподарські поселення тамаєтки, округа мала назву «хора». Такожпо узбережжю існували й дрібніпоселення — наприклад, лише наділянці між Дністром та Південним. Бугом, за деякими даними, налічувалосьблизько 30 поселень, зокрема Одесс,Скопели, Гавань Істріан (на територіїОдеси), Гавань Іако (Асіаків), Ніконій. Між Тірою та Дунаєм (Істром) Арріанназиває такі поселення, як. Неоптолемове (з маяком), Кремніски, Антіфілове (у теперішній час, ймовірно,затоплені морем)

Номер слайду 16

Роботу підготувала Олексієнко Жанна Михайлівна,вчитель зарубіжної літератури Гамаліївської ЗОШ І-ІІ ступенів. Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Гаркуша Василь
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лисенко Віта
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Олексієнко Жанна Михайлівна
    Звичайно, якщо їм це буде цікаво
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Helpers Govard
    And teachers of geography can use this post can?
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
2 лютого 2018
Переглядів
3415
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку