Презентація із зарубіжної літератури для 9 класу на тему"Життя і творчість М.Ю.Лєрмонтова. Композиція роману "Герой нашого часу""

Про матеріал

Презентація надає стислу інформацію про життєвий і творчий шлях М.Ю.Лєрмонтова та розкриває художні і композиційні особливості роману "Герой нашого часу".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

МИХАЙЛО ЮРІЙОВИЧЛЄРМОНТОВ1814-1841

Номер слайду 2

«Щастя тільки там, де люблять нас, де вірять нам…» Марія Михайлівна Лєрмонтова (1795-1817)Юрій Петрович Лєрмонтов (1787-1831)МИХАЙЛО ЛЄРМОНТОВ(1814-1841)Я сын страданья. Мой отец Не знал покоя … В слезах угасла мать моя; От них остался только я… «Стансы». 1831

Номер слайду 3

МОСКВА. МУЗЕЙ ЛЄРМОНТОВА

Номер слайду 4

С. ТАРХАНИЄ. Арсеньєва(1773-1845)

Номер слайду 5

Влітку 1825 року бабуся повезла внука на Кавказ. Дитячі враженн від природи Кавказу проявились в його ранній творчості.

Номер слайду 6

Роботи М. Лєрмонтова

Номер слайду 7

ОСВІТАУ 1827 сім’я переїздить до Москви, а в 1828 Лєрмонтов зараховується в 4-й клас Московського університетського благородного пансіону, де отримує гуманітарну освіту. У березні 1830 Московський пансіон за указом Сенату був перетворений у гімназію, Лєрмонтов звільняється «на прохання»; в тому ж році після здачі іспитів зарахований до Московського університету.

Номер слайду 8

  У 1832 Лермонтов залишає Московський університет і переїжджає до Петербурга, сподіваючись продовжити освіту в Петербурзькому університеті, а проте йому відмовилися зарахувати прослухані в Москві курси; в листопаді 1832 складає іспити в Школу гвардійських підпрапорщиків і кавалерійських юнкерів і проводить два роки у військово-навчальному закладі.

Номер слайду 9

Під час навчання в пансіоні Лєрмонтов написав біля 300 віршів.

Номер слайду 10

Юний поет захоплюється творчістю Дж. Байрона. М. Лєрмонтову відома доля англійського поета-романтика він вважає, що теж буде вигнанцем в рідній країні. Джордж Гордон Байрон (1788 – 1824) . В 1832 році поет написав вірш «Нет, я не Байрон, я другой…», в якому визначив свій подальший життєвий і творчий шлях. Нет, я не Байрон, я другой,Еще неведомый избранник,Как он, гонимый миром странник,Но только с русскою душой…

Номер слайду 11

У 1835-1836 Лєрмонтов ще не входить до найближчого пушкінського кола; з Пушкіним він також не знайомий. Тим більше принциповий характер отримує його вірш «Смерть Поета» (1837; опубліковано 1858), написаний відразу ж після отримання звістки про загибель Пушкіна. 18 лютого 1837 Лєрмонтов був заарештований; почалася політична справа про «недозволені вірші».

Номер слайду 12

У лютому 1837 був відданий найвищий наказ про переведення Лєрмонтова прапорщиком в Нижегородський драгунський полк на Кавказ. Кавказьке заслання було скорочене клопотами бабусі. У жовтні 1837 був відданий наказ про переведення Лєрмонтова в Гродненський гусарський , а потім в лейб-гвардії Гусарський полк, що стояв у Царському Селі. У 2-й половині січня 1838 Лєрмонтов повертається до Петербурга. 1838-1841 — роки його літературної слави. 

Номер слайду 13

 У лютому 1840 р. на балу у графині Лаваль у Лєрмонтова сталося зіткнення з сином французького посланника Е. Барантом . 18 лютого відбулася дуель, що закінчилася примиренням. Лєрмонтова тим не менше було віддано до військового суду. У квітні 1840 був відданий наказ про переведення поета в Тенгінскій піхотний полк в діючу армію на Кавказ. 

Номер слайду 14

На початку лютого 1841 р., отримавши двомісячну відпустку, Лєрмонтов приїжджає в Петербург. Його представляють до нагороди за хоробрість, але Микола I відхиляє подання. Поет проводить у столиці 3 місяці оточений увагою; він повний творчих планів, розраховуючи отримати відставку і віддатися літературній діяльності. 14 квітня 1841, не отримавши відстрочки, Лєрмонтов повертається на Кавказ. У травні він прибуває в Пятигорськ і отримує дозвіл затриматися для лікування на мінеральних водах. У П’ятигорську Лєрмонтов знаходить суспільство колишніх знайомих, і в тому числі свого товариша по Школі юнкерів Мартинова. На одному з вечорів у П’ятигорську жарти Лєрмонтова зачепили Мартинова. Сварка спричинила за собою виклик на дуель, Лермонтов прийняв його, не маючи наміру стріляти в товариша .

Номер слайду 15

15 липня 1841р. між 6-7 год. вечора у підніжжя гори Машук під час грози і сильного дощу відбулася дуель. Лєрмонтов вистрев першим в повітря. Відповідно правилам дуелі - це знак примирення, після якого противник не має права стріляти. Але Мартинов вистрілив в груди Лєрмонтова. Поет помер на місці…

Номер слайду 16

РОМАН «ГЕРОЙ НАШОГО ЧАСУ»«Герой Нашого Часу», справді-таки, портрет, але не однієї людини: це портрет, складений з пороків усього нашого покоління, в повному їх розвитку». Із «Передмови» до «Журналу Печоріна»: «Історія души людської, хоча б наймілкішої душі, ледве чи не цікавіша й не корисніша історії цілого народу, особливо коли вона – наслідок спостережень розуму дозрілого над самим собою і коли її писано без честолюбного бажання викликати співчуття чи подив».

Номер слайду 17

Перше видання роману “Герой нашого часу” – 1840рік; друге – 1841рік. В центрі роману – “історія душі людської”. Жанр твору – морально-психологічний роман. Морально-психологічний роман — це роман, в якому увага автора зосереджується на моральних засадах психологічного портрета героя, що, з одного боку, відображають мораль та звичаї суспільства, в якому живе цей герой, з другого — співвідносяться з вічними, філософськими питаннями сенсу людського буття.

Номер слайду 18

{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Послідовність подій у житті Г. Печоріна. Послідовність викладення подій у творі (сюжет) “ТАМАНЬ” “БЕЛА” “КНЯЖНА МЕРІ”“МАКСИМ МАКСИМОВИЧ” “БЕЛА” (початок)“ЖУРНАЛ ПЕЧОРІНА” “ФАТАЛІСТ”А) ПЕРЕДМОВА “БЕЛА” (закінчення)Б) “ТАМАНЬ” “МАКСИМ МАКСИМОВИЧ”В) “КНЯЖНА МЕРІ”Г) “ФАТАЛІСТ”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кадученко Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Корніченко Тетяна
    Дякую за гарну презентаціюю
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 лютого 2018
Переглядів
8531
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку