Презентація Карбування

Про матеріал
Дана презентація створена до уроку з техніки карбування (Підготовчий та конструкторський етап)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Карбування (Чеканка)

Номер слайду 2

Проєкт № 6 Картина. Основна технологія: Технологія обробки тонколистового металу (фольги). Карбування (Чеканка)(Записати в зошиті)

Номер слайду 3

Фронтальне опитування. Що називають металами?Назвіть механічні властивості металів. Де і для чого використовують метали?Що називають сплавами?Чому різні вироби виготовляють з різних металів?

Номер слайду 4

Способи виготовлення листового металу. Листовий метал одержують зі зливків сталі або кольорових металів на спеціальних машинах – прокатних станах. На прокатних станах такі зливки, нагріті до високої (900-1000° С) температури пропускають між циліндричними сталевими або чавунними валками, що обертаються в протилежних напрямках. Протиснутий між валками зливок стискується і набуває форми листа. Прокатування листового металу відбувається за декілька прийомів між валками з різною відстанню між поверхнями, від найбільшої до найменшої необхідної товщини.

Номер слайду 5

Листовий метал поділяється на такі види: покрівельну листову сталь, жерсть і фольгу. Покрівельна листова сталь завтовшки від 0,25 мм до 2 мм має чорний колір поверхні, тобто без захисного покриття, та оцинкована. Жерсть має товщину від 0,2 до 0,5 мм. Розрізняють чорну (без покриття) й білу (з обох боків покриту тонким шаром олова) жерсть. Фольга найчастіше виготовляється з кольорових металів і має товщину до 0,1 мм. Покриття цинком і оловом запобігає корозії металу (іржавінню). Крім сталевого листового металу, промисловість України випускає листову мідь, латунь і алюміній. Ці листові метали широко використовують у літакобудуванні, приладобудуванні, а також для виготовлення різних побутових технічних виробів. Листовий метал, залежно від призначення, виготовляється у вигляді різних профілів: листових, кутових, таврових, П-подібних, напівкруглих, фігурних тощо.

Номер слайду 6

Заповнити таблицю:

Номер слайду 7

Карбування або чеканка (фр. Repoussé, нім. Treiben, англ. Repoussé and chasing) — технологічний процес оброблення металів тиском, що полягає у виготовленні малюнка, напису або зображення шляхом вибивання на пластині необхідного рельєфу.

Номер слайду 8

Карбування - дуже древній, що розвивається протягом багатьох століть, спосіб. Карбування було відоме в Стародавньому Єгипті, античній Греції і Римі. З давніх часів вона відоме в мистецтві Ірану і Китаю, Індії та Японії. Значного розвитку вона отримала в епоху Відродження в країнах Західної Європи. Високої досконалості карбування досягла в домонгольської Русі і знову розквітло в давньоруському мистецтві XV-XVII ст. Подальший розвиток вона отримала в XVIII і XIX ст. і продовжує застосовуватися і збагачуватися новими прийомами в нашому сучасному декоративно-прикладному мистецтві.

Номер слайду 9

Карбування поділяють на: площинне; об’ємне . Метали для карбування:латунь, алюміній, покрівельне залізо

Номер слайду 10

Фо́льга — тонкий лист металу, виготовлений при розплющуванні шматка методом кування або вальцювання. Фольги виготовляються з ковких металів: алюмінію, міді, олова, золота. Товщина фольги тим менша, чим більша ковкість металу. Алюмінієві фольги можуть бути товщиною 0,03 мм, золото можна розплющити до плівки в кілька атомних шарів. Дуже тонкі плівки золота називаються сухозлітним золотом, тонка олов'яна фольга — станіолем. Фольги широко використовуються в промисловості для різноманітних цілей, зокрема у харчовій промисловості для упаковки продуктів, кондитерських виробів тощо:

Номер слайду 11

Визначення найкращих ознак у виробах-аналогах .- безпечність. Функціональністьестетичність - простота виготовлення- екологічність- економність- оригінальність

Номер слайду 12

Заповнити таблицю: Висновок:

Номер слайду 13

Зробити ескізний малюнок:

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Інструменти та матеріали:

pptx
Додано
19 січня 2021
Переглядів
4058
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку