Презентація Карен Хорні

Про матеріал
Презентація у загальному і стислому вигляді містить наукові поглядипсихологині Карен Хорні
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Карен Хорні (1885 - 1952) видатна жінка-психоаналітик, увійшла в історію психології як автор оригінальної теорії особистості, в якій вона аналізує соцікультурні фактори, що визначають розвиток дитини.

Номер слайду 3

Згідно з Хорні, для дитинства характерні: потреба в задоволенні і потреба в безпеці. Задоволення охоплює всі основні біологічні потреби: в їжі, сні тощо. Але головною в розвитку дитини є потреба в безпеці - бути улюбленою, бажаною і захищеною. Хорні вважала, що поведінка батьків, що перешкоджає задоволенню цієї потреби, сприяє формуванню патологічної особистості. 

Номер слайду 4

Нестала, непослідовна поведінка батьків, насмішки, невиконання обіцянок, надмірна опіка, емоційна відчуженість сприяють розвитку базальної тривоги - “відчуттю самотності та безпомічності перед обличчям потенційно небезпечного світу”. Базальна тривога виявляється в усіх взаємовідносинах людини та у її світосприйнятті, оскільки це інтенсивне і всепроникне відчуття відсутності безпеки. Отже, етіологію невротичної поведінки варто шукати в порушених відносинах між дитиною і батьками.

Номер слайду 5

Щоб подолати почуття недостатньої безпеки, ворожості, безпомічності, властивій базальній тривозі, дитина часто змушена вдаватися до різних захисних стратегій. Хорні описала десять таких стратегій, що одержали назву невротичних потреб (або невротичних тенденцій), що наявні в усіх людей і виявляються у певному стилі поведінки. Потреба набуває невротичного характеру, якщо людина невтомно намагається перетворити її вдоволення в спосіб життя.

Номер слайду 6

Невротичні потреби: У позитивній афектації (у вираженні позитивних почуттів) і схвалення з боку оточуючих; У партнерові (людина з невротичною вираженістю цієї потреби переоцінює любов, вкрай боїться бути залишеною, життєво потребує когось більш сильного і авторитетного, ніж сама); В обмеженні свого життя вузькими рамками (невротичні люди лякаються нескромності, вважають, що невимогливість дуже цінна, оскільки безпечна, та ін.); У силі (мається на увазі емоційна залежність від того, що є символом сили для даної людини; це може бути фізична сила, інтелектуальна, влада, гроші, певного роду інформація тощо); У використанні, експлуатації інших; У престижі; У тому, щоб бути об'єктом захоплення; У невротичних амбіціях в особистих досягненнях; У самодостатності і незалежності (невротичні люди можуть несвідомо панічно боятися залежати від кого- або чого-небудь і організовувати своє життя відповідно до цього, наприклад за типом «самотнього вовка»); У бездоганності і незаперечності (невротична особистість категорично переконана, що не можна робити помилки, бути критикованою, терпіти невдачі).

Номер слайду 7

У разі сформованості базальної тривоги людина слід однієї з трьох стратегій поведінки і відповідно виділяються типи особистості: 1) поступливий тип орієнтується на людей, проявляє залежність, нерішучість, безпорадність, думає: "Якщо я поступлюся, мене не чіпатимуть";

Номер слайду 8

2) відокремлений тип відсторонюється від людей, думає: "Якщо я відсторонився, зі мною все буде в порядку", говорить: "Мені все одно", нічим і ніким не захоплюється;

Номер слайду 9

3) ворожий тип орієнтується проти людей, для нього характерно домінування, ворожість, експлуатація, він думає, що слід боротися проти всіх і будь-яку ситуацію оцінити з позиції: "Що я буду мати з цього? " Ворожий тип здатний діяти тактовно і по-дружньому, але його поведінка завжди націлена на набуття контролю і влади над іншими, на задоволення особистих бажань і амбіцій.

Номер слайду 10

Якщо перемагає тенденція "до людей", то формується мазохістична установка (схильність до підпорядкування), при домінуванні тенденції "проти людей" людина стає садистом (прагнення до необмеженої влади), при перемозі тенденції «від людей» розвивається або схильність до відлюдництва, вибору занять, пов'язаних з самотою, або розвивається людиноненависництво.

Номер слайду 11

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
14 жовтня 2021
Переглядів
2857
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку