Презентація " Карл Маркс"

Про матеріал

Презентацію можна використати на уроці всесвітньої історії для учнів 9 класу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Карл Маркста його життєвий шлях« Жодна людина не справила на світ більшого впливу, ніж Карл Маркс у XX столітті»Жак Атталі

Номер слайду 2

Роки дитинства та юностіКарл Маркс народився 5 травня 1818 р. в німецькому місті Трірі в сім'ї адвоката. В сімї був третьою дитиною. У 1830-1835 роках Карл відвідував Фрідріх-Вільгельм-гімназію міста Трір, яку з відзнакою закінчив у 17-річному віці. Він здобув юридичну освіту спочатку в Боннському, а потім у Берлінському університетах. Після закінчення університету Маркс переселився до Бонна, розраховуючи стати професором,але реакційна політика уряду примусила Маркса відмовитися від наукової кар'єри.

Номер слайду 3

Вигнанець. У 1842–1843 роках Карл Маркс працював журналістом і редактором у «Райніше Цайтунг» у Кельні. У 1843 р. Маркс одружився на баронесі Женні фон Вестфален і в цьому ж році переїхав до Парижа. В 1844 р. він знайомиться з Фрідріхом Енгельсом. Вони виробили теорію і тактику революційного пролетарського соціалізму чи комунізму (марксизму).1845 р. його було вигнано з Парижа і переїхав до Брюсселя (куди був висланий і Енгельс). 1847 року Маркс і Енгельс прилучилися до таємного пропагандистського товариства, міжнародної організації «Союз справедливих».rrrrr

Номер слайду 4

Після початку лютневої революції 1848 р. його було вигнано з Бельгії. Карл Маркс був висланий з Німеччини 16 травня 1849 і зі своєю сім'єю спочатку до Парижа, але після демонстрації 13 червня 1849 р. був висланий і звідти до Лондону.

Номер слайду 5

ЖИТТЯ В ЛОНДНІЗ 1851 р. і протягом десяти років К. Маркс є співробітником газети «Нью-Йорк Дейлі Трибюн» через фінансові труднощі займався журналістикою. У 1864 році він організував «Міжнародну робітничу асоціацію»( I Інтернаціонал). У травні 1867 р. вийшов у світ перший том «Капіталу». 1872 році, після розгрому Паризької Комуни, Перший Інтернаціонал переїхав до Нью-Йорка.r

Номер слайду 6

1876 році він був розпущений на Філадельфійської Конференції. К. Маркса не стало 14 березня 1883 всю працю зі збору та підготовки до публікації II, який вийшов у світ в 1885 р. III(виданий в 1894 р.) томів "Капіталу" узяв на себе Енгельс.

Номер слайду 7

Основні Ідеї марксизму гуманістична концепція людини,її сутності і способу і способу існування,подолання її відчуження . обґрунтування всесвітньо-історичного покликання пролетаріату.матеріалістична концепція суспільства і відповідний їй категоріальний апарат. проблема діалектики;

Номер слайду 8

Соціологія марксизму. Соціологія марксизму - це теорія соціального розвитку суспільства, створена К. Марксом і Ф. Енгельсом в середині - другій половині XIX століття. Її місце і роль в історії соціологічної думки визначаються тим, що функціонування суспільства, свідомість і поведінку що у ньому людей аналізуються, перш за все, через призму матеріальних умов їх життя, через протиріччя і конфлікти в реально існуючому способі виробництва .

Номер слайду 9

Марксиська соціологія. Марксистська соціологія залишається однією з найбільш впливових в даний час. Вона протистоїть багатьом класичним і сучасним соціологічним теоріям. Історичний матеріалізм привів до появи безлічі різних пояснювальних версій історичного процесу, до формування значної сукупності досить плідних дослідних програм. Багато хто з них демонструють дедалі більші можливості в розумінні соціальних феноменів.

Номер слайду 10

Діалектичний матеріалізм. Якщо постійно не враховуються матеріальні інтереси мас, якщо протиріччя наростають і поглиблюються, то виникає революційне свідомість, що приводить маси в рух, і через соціальну революцію відбувається радикальна зміна, якісне оновлення суспільних відносин. за Марксом, на певному рівні розвитку продуктивних сил буржуазні відносини стають перешкодою на шляху прогресу, яке усувається в результаті соціальної революції.

Номер слайду 11

Твори карла маркса. До критики політичної економії (1859)Маніфест комуністичної партії (1848)Німецька ідеологія (1846)Вісімнадцяте брюмера Луї Бонапарта (1885)Економічно-філософські рукописи (1844)Критика Готської програми (1875)Нарис критики політичної економії (Grundrisse) (1857-1858)Убогість філософії (1847)Статті про Громадянську війну в США (1861)Заробітна плата і капітал (1847)Капітал, т. 1. (1867)Тези про Фейєрбаха (1845)Громадянська війна у Франції (1871)

Номер слайду 12

Висновки : Життєвий шлях Карла Маркса був дуже складний . На думку соціологів всіх ідейних напрямків, ніхто в історії суспільної думки настільки виразно як К. Маркс не підкреслював, що джерелом соціального розвитку виступає боротьба між антагоністичними суспільними класами. Ніхто до Маркса не давав настільки глибокого обгрунтування класової структури суспільства, виводячи її з фундаментального аналізу всієї системи економічних відносин. Ніхто до нього не давав настільки всебічного розкриття класових відносин, механізму експлуатації у тому капіталістичному суспільстві, яке існувало в його час. Створена Марксом філософія істотно відрізняється від традиційних доктрин, систем і вчень. Вища мета марксизму - розробка і теоретичне обгрунтування звільнення поневоленого людства.

Номер слайду 13

Трагедія Маркса - дослідника полягала в тому, що створена ним соціально-економічна теорія об'єднує в єдине ціле несумісні альтернативи. При аналізі кожної з альтернатив Маркс проявляє себе,як дослідник, що вносить внесок у розвиток економічної думки. користуватися його теорією в цілому є небезпечно, оскільки це ціле - помилкове. А з логічно помилкової теорії можна отримати, не здійснюючи при цьому жодних логічних помилок, будь-які твердження, що було відомо вже древнім софістам. Цим і займалися згодом марксисти, поки не виявилося, що теорія Маркса безсила, бо вона помилкова.

Номер слайду 14

Викорастані джерела: 1. Бем-Баверк О. «Критика теорії Маркса» - М.: Соціум, 2002-211с. 2. Каутський К. «До критики теорії і практики марксизму» - М.: Юніті, 2003 - 154 с. 3. Ленін В. "Карл Маркс (Короткий біографічний нарис з викладенням марксизму)" вибрані твори в чотирьох томах, т.1, М.: Видавництво політичної літератури, 1984 - 322 с. 4. Лукач Р. «Історія та класова свідомість: Дослідження з марксистської діалектики» - М.: Логос-Альтера, 2003 - 258 с. 5. Осипов Г. В., Тульчинський М. Р., Кабища О. В. та ін «Соціологія», підручник для вищих навчальних закладів - М.: Наука, 2002 - 527 с. 6. Уін Ф. «Карл Маркс.» - М.: АСТ (Історична бібліотека).,2003-432с.

Номер слайду 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевченко Богдан
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 червня 2019
Переглядів
6644
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку