Презентація "Карнелія Функе «Чорнильне серце»

Про матеріал
Матеріали, що містить дана презентація можуть бути використані під час вивчення теми за твором Карнелії Функе «Чорнильне серце» як безпосередньо на уроках, так і під час дистанційного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Карнелія Функе«Чорнильне серце»Коваленко Тетяна Володимирівна,учитель зарубіжної літератури. Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Чернігівської області

Номер слайду 2

Корнелія Функе. Народилася 10 грудня 1958 р. в м. Дорстені (Німеччина). Коваленко Т. В.

Номер слайду 3

Навчалася у гімназії святої Урсули. Улюблені книги КорнеліїКоваленко Т. В.

Номер слайду 4

* Після закінчення гімназії переїхала до м. Гамбурга, щоб вивчати соціальну педагогіку в університеті.* Мріяла бути астронавтом або дослідником морських глибин. *Працювала вихователькою дітей з обмеженими можливостями.* Опановувала секрети оформлення книжок у Гамбурзькому інституті дизайну. Коваленко Т. В.

Номер слайду 5

*Письменницька діяльність розпочалася зі сценарію для дитячого телевізійного серіалу «Сім каменів». *Перший роман для підлітків «Великий пошук дракона» К. Функе вийшов друком у 1988 р. *У 2005 р. журнал «Time» зарахував К. Функе до 100 найвпливовіших людей світу. Коваленко Т. В.

Номер слайду 6

У 2006 р. за романом «Володар над злодіями» у Голлівуді було знято фільм. Корнелія Функе особисто брала участь у підготовці екранізації, для чого переїхала до м. Лос-Анджелеса, де проживає й тепер. У жовтні 2007 р. впливовий німецький журнал «Spiegel» визнав за письменницею перше місце в списку авторів світових бестселерів для дітей. Коваленко Т. В.

Номер слайду 7

У вересні 2003 р. був надрукований найвідоміший роман-фентезі Корнелії Функе для підлітків — «Чорнильне серце», одночасно в Німеччині, Великій Британії, США, Канаді й Австралії. У 2006 та 2008 р. читачі отримали його продовження — «Чорнильна кров» і «Чорнильна смерть». Коваленко Т. В.

Номер слайду 8

У романі «Чорнильне серце» розповідається про палітурника й книголюба Мольтімера Фольчарта (для родичів просто Мо) та його дочку, дванадцятирічну Меггі. Кожен розділ у романі розпочинається цитатою відомих письменників, що акцентують увагу на тих чи інших моральних питаннях. Коли б зібрати книжки всіх письменників, яких авторка цитує в «Чорнильному серці», то вийшла б чудова дитяча бібліотека!Коваленко Т. В.

Номер слайду 9

«Чорнильне серце»Рік написання – 2003 Жанр – роман В повісті «Чорнильне серце» К. Функе утверджується значення культури, книжки, без яких неможливий розвиток особистості та світу загалом. Провідна тема роману «Чорнильне серце» – жага до читання. У книзі утверджується магія слова й привабливість читання. Окрім традиційного казкового сюжету про боротьбу добра і зла, у творі порушується багато актуальних моральних проблем: дружба і любов, стосунки батьків і дітей, прощення і відповідальність за свої дії. Незважаючи на те, що події роману відбуваються в наш час, у творі жодного разу не згадується про комп’ютер і про телевізор. Усе відбувається довкола шарудіння книжкових сторінок. Коваленко Т. В.

Номер слайду 10

ПерсонажіМеггі – донька Мо. 12-річна, смілива та відважна, непосидюча та неслухняна, весела та небезпечна, наділена магічною силою дівчина. Мо – батько Меггі, палітурник Мортімер, «Мо», «Чарівний голос». Елінор – тітка Меггі, дуже любить книги, має величезну бібліотеку. Вогнерукий – герой з книги, якого вичитав Мо (Сажерук, Пильнорук, Пожирач вогню). Каприкорн (Козеріг) – хитрий, злий, сильний. Головний негативний персонаж Баста і Плосконіс – слуги Козерога. Феноліо – автор роману “Чорнильне серце”Коваленко Т. В.

Номер слайду 11

Композиція. Коваленко Т. В.

Номер слайду 12

Поєднання реального й уявного світів у романі «Чорнильне серце»Роман «Чорнильне серце» демонструє читачам два світи: реальний світ любителів книжок з їхніми багатими бібліотеками та рідкісними виданнями (одна з яких дала назву твору) та уявний, вигаданий світ книжок, населений фантастичними істотами, ельфами, феями, але також і тиранами, темними силами, котрі намагаються заполонити Землю страхом. У такий фантастичний спосіб К. Функе стверджує думку про те, що книжки та їх персонажі є різними… Є добрі книжки, сповнені світла й добра, але є й такі, де діють «лихі сили». І така література теж нерідко трапляється в нашому реальному житті. Коваленко Т. В.

Номер слайду 13

Літературознавчі терміни. Роман — великий за обсягом і складний за будовою епічний твір, у якому широко охоплені важливі й складні суспільні процеси, всебічно і в розвитку показані численні персонажі. У романі розвивається кілька сюжетних ліній, пов'язаних з долею головних героїв. Фéнтезі (з анг. fantasy — фантазія) — літературний жанр, у якому магія та інші надприродні явища є головними елементами сюжету, теми чи місця дії. Багато історій цього жанру відбуваються у вигаданих світах, де магія є звичною справою. Коваленко Т. В.

Номер слайду 14

Жанрові ознаки фентезі у романі “Чорнильне серце”:переплетення двох світів; магія; пригодницький сюжет; на перший план висуваються герої, їхні вчинки і переживання, чарівне і казкове грає допоміжну, але далеко не другорядну роль; протистояння добра і зла – основний сюжетостворюючий стрижень. Коваленко Т. В.

Номер слайду 15

Меггі12-річна дівчинка, дочка Мортімера Фолхарата і Терези, розумна і хоробра. Вона виросла серед книг, які їй з самого раннього дитинства купували і читали батьки, і тому дуже начитана, навіть дивує своїми пізнаннями Елінор, велику любительку книг, тітку Рези. Меггі володіє неабияким даром читця, який передався їй від батька. Меггі з батьками живе тепер у Елінор. Після того, що сталося з Меггі в селі Капрікорн, у неї з’явилося одне бажання: навчитися писати, як Феноліо, автор «Чорнильне серце», щоб не тільки вичитувати персонажів з книг, а й вміти відправляти їх назад. Коваленко Т. В.

Номер слайду 16

Мо (Мортімер)майстерний палітурник книг, книжковий лікар. Володіє неабияким даром читця, в процесі читання відбуваються чудеса – його голос здатний оживляти героїв книг. У нього є дружина Тереза ​​і дочка Меггі, якій передався дар. За словами Меггі, він вміє «голосом малювати в повітрі картини». Мо вичитав Капрікорн, Басту і Сажерука з книги, яка розповідала про них. Йому довелося пережити, що його дружина Реза зникла в цій же книзі. З тих пір він уникає читати вголос. Після того як Мо потрапив в Чорнильний світ він став розбійником і героєм перепелів. Коваленко Т. В.

Номер слайду 17

Тереза. Дружина Мортімера, мати Меггі і племінниця Елінор. Вона зникла в книзі, коли Мортімер вперше вичитав Капрікорна, Басту і Сажерука. Коваленко Т. В.

Номер слайду 18

Капрікорн (Козеріг)Ще один персонаж, який також був зачитаний з книги Мортімера. Козеріг – дуже високий, виснажений чоловік, блідий, як пергамент, з короткими щетинистими волоссям і дуже блідими яскравими очима. Він є головним антагоністом в першій книзі. Він піклується лише про себе. Капрікорну припав до душі наш світ, і він вирішив знищити всі екземпляри книги зі своєю історією, крім одного, який ретельно охороняється, щоб ніхто не зміг послати його назад, але щоб сам він міг змусити Мо, або кого-небудь іншого з таким же даром, вичитати йому його давнього друга – страшну Тінь, здатного лише вбивати. Коваленко Т. В.

Номер слайду 19

Елінор. Бібліофілка, самітнця, яка пишається своєю колекцією книг. Спочатку вона дещо грубо відноситься до Меггі, побоюючись, що Меггі погубить її книги, але незабаром розуміє, що Меггі любить книги так само, як і вона. Елінор дає також притулок в своєму саду і всяким магічним істотам, які вийшли з книги – феям, кобольд, скляним человічкам …Коваленко Т. В.

Номер слайду 20

Бастаправа рука Козерога і відданий йому, як вірна собака. Він любить свій ніж і дуже забобонний. Його теж вичитав Мо. Коваленко Т. В.

Номер слайду 21

Феноліо. Автор книги «Чорнильне серце». Він старий і повністю зачарований створеними персонажами. Коваленко Т. В.

Номер слайду 22

Мортола (Сорока)є кращою слугою і таємноюю матір’ю Козерога. Вона вичитана з Чорнильного серця. Коваленко Т. В.

Номер слайду 23

Тінь. У книзі з’являється тільки тоді, коли Козеріг викликає її. Тінь зроблена з попелу всіх істот, спалених Козерогом. Коваленко Т. В.

Номер слайду 24

Вогнерукиййого називають також Вогняним Танцюристом. Не по своїй волі він прожив десять років у нашому світі, куди вичитав його Мо. На обличчі у нього три довгих шрами, залишених ножем Басти. Сажерук ходить всюди зі своєю ручною куницею по імені Гвін. В кінці «Чорнильне серце» Вогнерукий краде у Мо книгу, з якої він родом і в яку відчайдушно намагається повернутися. Заради цього він навіть зв’язується зі своїм старим ворогом – Капрікорном і зраджує Мо і Меггі. Крім того, він довгі роки приховувала від Мо, де знаходиться його зникла дружина, і ні слова не сказав Терезі про Меггі і Мо – в помсту за те, чого позбавив його голос Мо. У чорнильному світі у нього є дружина, красуня колишня комедіантка, яка залишила кочове життя – Роксана і дочка Бріанна. Коваленко Т. В.

Номер слайду 25

Роль художніх світів твору в долях героїв. Коваленко Т. В.

Номер слайду 26

Книги, з яких взято епіграфи до 59 розділів романа «Чорнильне серце»Коваленко Т. В.

Номер слайду 27

Випишіть три найбільш вражаючих, на ваш погляд, цитати. Що саме в них вас вразило?Напишіть, які уроки з цього твору ви візьмете з собою у життя Намалюйте одного із героїв твору та напишіть, чого він вас навчив

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Аннабердієва Лариса Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Стахів Христина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Грицюк Галина Дмитрівна
    Дякую за чудову роботу! Скористаюся)))))
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ющенко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Halabadjah Inna
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
7 травня 2020
Переглядів
22645
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку