Презентація "Картини-загадки та картини-ілюзії"

Про матеріал
Презентація підходить для дистанційного навчання. Вона допоможе учням ознайомитися з картинами-загадками та картинами-ілюзіями. Буду вдячна за коментарі та відгуки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 КАРТИНИ-ЗАГАДКИ ТА КАРТИНИ-ІЛЮЗІЇМистецтво 6 клас. Підготувала вчитель мистецтва Федорова Н. В.

Номер слайду 2

Скільки живих істот?Кожен з нас у вільний час полюбляє розгадувати загадки, ребуси й головоломки? Можливо, тому ми із задоволенням розглядаємо картини невизначеного жанру з оптичними ілюзіями. 

Номер слайду 3

 Такі твори є в Сальвадора Далі, Октавіо Окампо, Олега Шупляка та ін. Олег Шупляк. Сальвадор Далі

Номер слайду 4

 Сальвадор Далі «Три загадки»

Номер слайду 5

людей про мис-тецтво. В багатьох своїх композиціях «заховав» різні образи, які з першого погляду і не побачиш. Октавіо Окампо - мексиканський художник-сюрреаліст, художник кіно і театру, скульптор.  Пише дивовижні картини-ілюзії. Поєднуючи реалістичні і метафоричні деталі, майстер створює неповторні картини, які назавжди змінюють уявлення

Номер слайду 6

Наприклад, на картині «Родина генерала» спочатку бачимо старого, жінку з дитиною на руках і собаку. Але, поглянувши уважніше, бачимо профіль чоловіка з бородою. Насправді на картині зображено дев’ять осіб. Чи знайшли ви інших?

Номер слайду 7

Чим більше часу ми розглядаємо роботи художника, тим більше вдається знайти заховані зображення. 

Номер слайду 8

Картини Стівена Гарднера У нього не просто картини, а картини-загадки, розглядаючи які ви можете перевірити свою спостережливість.

Номер слайду 9

Художник-анімаліст дуже любить тварин, тому на його картинах зображені різні тварини і красива природа. Але його роботи мають одну особливість: крім виразно видимих ​​звірів, на полотні можна виявити ще кілька живих істот, які ховаються серед своїх побратимів. А як вам загадкові орли?Пошукайте і ви.Їх тут 15.

Номер слайду 10

Скільки коней на зображенні?

Номер слайду 11

Олег Шупляк – український художник-сюрреаліст, що професійно використовує мистецтво оптичної ілюзії.

Номер слайду 12

Широку популярність у світі одержала його серія «Двовзори» (авторська назва картин-ілюзій з подвійним змістом). Відомий своїми сюрреа-лістичними картинами відомих історичних діячів, Тараса Шевченка, Ван Гога, Дарвіна і Шекспіра. Олег Шупляк. Автопортрет під липами

Номер слайду 13

Свою першу картину з подвійним змістом бережанський художник написав у 1992 році. При першому погляді на неї бачиш традиційний український пейзаж, та варто відійти подалі – і обриси дніпровських круч і грозового неба перетворюються в обличчя Тараса Шевченка, яке доповнює фігура молодого кобзаря.

Номер слайду 14

Богдан Лепкий ( Різдво )

Номер слайду 15

Автопортрет Вінсент Ван Гог. Олег Шупляк. Два Ван Гоги

Номер слайду 16

Рембрант. Повернення блудного сина. Які «загадки» вміщують картини митців? Ознаки яких жанрів у них поєднано?

Номер слайду 17

Ігор Лисенко «Родина Оскара Уайльда»Оригінальні картини в жанрі сюрреалізму містять масу загадок і прихованих образів.

Номер слайду 18

Так, наприклад, на представленій картині художник зобразив портрет англійського філософа, письменника і поета Оскара Уайльда але щоб його побачити потрібно повернути зображення на 90 градусів проти годинникової стрілки.

Номер слайду 19

Дивовижні ілюзії художника-карикатуриста і аніматора Валентина Дубініна. Знайдіть на картині Пушкіна.

Номер слайду 20

Джузеппе АРЧИМБОЛЬДО (1527—1593) — італійський художник, який здобув славу одного з найзагадковіших митців свого часу. Він відомий портретами, що складаються з овочів, фруктів, квітів та інших речей. Джузеппе Арчимбольдо. Автопортрет

Номер слайду 21

За різноплановою обдарованістю Арчимбольдо можна порівняти хіба що з його геніальним сучасником — Леонардо да Вінчі. У них дуже багато спільного і в долях. Арчимбольдо походив із родини майстрів, й у своєму житті досяг усього самостійно, не маючи ні знатного роду, ні великих грошей. Займався конструюванням усіляких пристроїв, військової техніки. Працював придворним портретистом, декоратором, дизайнером костюмів і фахівцем з мистецтва в королівській родині. Костюм лицаря, 1585

Номер слайду 22

Арчимбольдо одним з перших почав творити картини з подвійним змістом (наприклад, «Кухар», «Продавець овочів»). Розглядаючи їх в одному положенні, бачиш натюрморт, а перевернувши картину на 180 градусів — портрет. У картинах «Зима» і «Літо» серед різнобарв’я натюрморту проглядається людський образ. У його картинах образ людини зливається з природою, перетікає в неї, розпадається на частини, або навпаки, із розрізнених предметів складається дуже виразна зовнішність, а іноді й навіть характер. Вгорі зліва - «Повітря», внизу зліва - «Літо», вгорі праворуч - «Весна», внизу праворуч «Вогонь».

Номер слайду 23

І понині таємниця живопису Арчимбольдо, картини якого не старіють, залишається нерозшифрованою і для фахівців, і для широкої публіки. Бібліотекар, 1562 Рудольф II в образі Вертумна

Номер слайду 24

Кошик з фруктами. У перевернутому вигляді картина є портретом. Масло на дерев'яній панелі, близько 1590

Номер слайду 25

Секрети майстерностіКВІЛІНГОдна з художніх технік — квілінг — мистецтво виготовлення плоских або об’ємних композицій зі скручених у спіралі смужок паперу. Для виготовлення паперових спіралей і скручування смужок паперу використовують звичайне шило або пластмасову чи металеву паличку з розщепленим кінцем. Для виконання робіт високої точності потрібен пінцет. Звичайно, необхідні ножиці, клей і паперові кольорові смужки (завширшки 3-7 мм). Юлія Білецька. Долоня (техніка квілінг)

Номер слайду 26

Смужка паперу звивається в щільну спіраль. Починати потрібно з краю смужки, який накручується на кінчик гострого шила. Після декількох щільно накручених витків валик можна зняти із шила та крутити вручну. Скручувати рулон потрібно двома руками, аби він не розпустився раніше, ніж потрібно. Коли вся стрічка буде згорнута, слід послабити пальці й дати їй трохи розпуститися. Кінчик паперу змащується клеєм та закріплюється. Тепер заготівлі можна надати бажаної форми залежно від того, де і як її стиснути.

Номер слайду 27

БАТИКУ сучасних українських митців популярності набув батик — ручний розпис по тканині, який здавна відомий у східних народів. За технікою виготовлення його поділяють на холодний (європейський) і гарячий (із використанням розплавленого воску). Марія Тарасова. Батик «Моя квітуча Україна»Юко Наката. Індонезійський батик «Дівчина з квітами»

Номер слайду 28

Домашнє завдання Придумайте кросворд (ребус, головоломку), використовуючи терміни, з якими ви ознайомилися протягом року під час вивчення жанрів мистецтв. Творче завдання. Додати свій пост із картиною з прихованим змістом на Padlet.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Крицька Любов Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гречана Ірина Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Саморядова Марія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Onyshko Vasyl
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Chiligina (Чилигіна) Viktoriya (Вікторія) Viktorivna (Вікторівна)
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Андруша Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 6 клас (Масол Л.М.)
Додано
7 травня 2021
Переглядів
5257
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку