Презентація "Касетні бомби"

Про матеріал
Дана презентація ознайомить учнів 10-11 класів з історією створення касетних боєприпасів та їх видами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Касетна бомба. Типи касетних бомб

Номер слайду 2

Звідки з'явилися і хто придумав касетні бомби?Першовідкривачами в області виробництва касетних авіабомб можна сміливо назвати німців. Так, своєрідні касетні боєприпаси використовувалися льотчиками Люфтваффе в 1939 році проти польської кавалерії і піхоти. Приміром, снаряд АВ 250-3 не тільки зовні нагадував сучасну авіабомбу, але і начинялся 108 невеликими мінами SD-2 осколкового типу. Такі міни мали вигляд сталевого циліндра розміром з гранований стакан і вагою до 2 кг. Після того як боєприпас випускався з літака, над ним з'являвся кумедний пропелер,який зупиняє його рух. Далі снаряд розкривався, і начинка касетних бомб і вибухового пристрою висипалася і застосовувалася за призначенням. Виходячи з історичної довідки, перші прототипи сучасних бомб випускалися з одним із трьох видів детонаторів. Зокрема, використовувався підривник AZ 41 допомагає активізувати снаряд або безпосередньо в повітрі, або після удару його об землю. Застосовувався і такий запобіжник, як AZ 67 допомагає підривати снаряд приблизно через 4-30 хвилин з моменту його падіння.

Номер слайду 3

Касетні бомби — авіабомби і артилерійські снаряди, що складаються з виштовхуваного заряду і сотень вибухонебезпечних малих бойових елементів. Ці елементи розкидаються великою територією. Далеко не всі з них вибухають при ударі. Нерідко вони залишаються в бойовому стані багато років, представляючи загрозу для мирного населення. Військові розглядають касетні боєприпаси як ефективний засіб знищення живої сили супротивника, що дозволяє охопити значну площу. Касетні боєприпаси перебувають на озброєнні армій багатьох країн і не раз застосовувалися у військових конфліктах.

Номер слайду 4

ЗапалювальніДія запалювальних касетних бомб подібна до дії конвенційних запалювальних бомб. Вони розраховані для підпалів об'єктів і містять, як правило, білий фосфор. а також використовуються як протипіхотні та протитанкові елементи для послаблення опору ворога. Перед тим, як скидати на міста, застосовують конвенційні вибухові бомби з метою зруйнування дахів та мурів будинків щоб уражати займисті матеріали. Одним з перших прикладів таких бомб, був так званий «Хлібний кошик» Молотова, що вперше застосував Радянський Союз узимку 1939—1940 років.

Номер слайду 5

ПротипіхотніПротипіхотні касетні бомби використовують осколкові бомбочки і розраховані для знищення м'яких неброньованих цілей. Цей тип касетної бомби разом із запалювальною були першими, що їх виготовляли німці в Другу світову війну. Їх разом з часовим механізмами та підривними пастками горезвісно використовували під час так званого Блітц-кріґ для того, аби призупинити гасіння пожеж та внормування життя після бомбардувань. Для атакування траншей до них додавались контактні детонатори. Цей тип зброї поширено застосовувався під час В'єтнамської війни, де було скинено мільйони тон боєприпасів на Лаос, Камбоджу та В'єтнам.

Номер слайду 6

ПротитанковіБільшість бронебійної зброї мають кумулятивні боєголовки для пробивання броні танку чи бронемашини. У деяких випадках з метою успішного ураження бронетехніки, використовуються керовані снаряди. Сучасні керовані снаряди, як, скажімо, в американському CBU-97 можуть містити з кумулятивні боєголовки або вибухові бронепроникачі. Некеровані боєснаряди розраховані для ефективного знешкодження траншей та укриттів. Для спрощення виробництва та поліпшення ефективного ураження різних цілей боєснаряди таких касетних бомб виготовляють з осколково-вибуховим та кумулятивним ефектом.

Номер слайду 7

Протиаеродромна касетна бомба. Протиаеродромна касетна бомба, як, скажімо, британська JP233 розрахована на проникнення бетону перед вибухом, що уможливить ушкодити та знищити поверхню злітно-посадкової смуги. У випадку бомби JP233 вона створює кратери за допомогою дворівневих боєголовок, котрі складаються з кумулятивних та звичайних вибухових. Кумулятивна головка створює невеличкий кратер в бетоні після чого його розмір збільшується конвенційними вибуховим пристроєм. Протиаеродромна зброя переважно застосовується вкупі з протипіхотною, оснащеною часовими механізмами та підривними пастками для сповільнення процесу відновлення злітно-посадкових смуг.

Номер слайду 8

МінувальніКоли застосовується касетна бомба для розкидання мін, то мінні боєприпаси не вибухають одразу, а ведуть себе як звичай- ні наземні міни. Як правило, така бомба складається з комбінації протипіхотних та протитанкових мін. Оскільки розкидані міни лежать на поверхні землі просто неба, то певні типи протипіхотних мін після падіння на землю викидають розтяжкові дротики при урухомленні яких міни вибухають. Це робиться з метою ускладнити очищення мінних полів. Певні типи мін мають самоліквідатори, що спрацьовують після періоду 4-48 годин з метою запобігти непрохідності поля битви чи зменшення зусиль у їх знешкодженні після бою.

Номер слайду 9

ХімічніПротягом 1950-х та 1960-х років США та Радянський союз розробили касетні бомби для поширення хімічної зброї. У 1993 році було прийнято Конвенцію про заборону хімічної зброї. США та Росія зараз в процесі знищення запасів хімічної зброї. Вони також отримали відтермінування для повного його знищення.

Номер слайду 10

ЕлектрокоротильніЕлектрокоротильна касетна зброя CBU-94/B вперше була застосована американцями у війні в Косово 1999 року. Вона складається з ємності заповненої 202 BLU-114/B боєприпасами. Кожен такий боєприпас містить невеликий вибуховий заряд для розкидання 147 котушок чудового струмопровідного волокна, як правило, карбонового волокна або покритого алюмінієм скловолокна. Мета такої бомби знеструмити та зруйнувати лінії електропередач через закорочення високовольтних ліній та електричних підстанцій. В Сербії при першому атакування було виведено з ладу 70% усього електропостачання. За неперевіреними даними для відновлення однієї трансформаторної підстанції після нападу зі застосуванням струмопровідного волокна було задіяно 500 людей, що працювали майже 15 годин.

Номер слайду 11

Листівкові Агітаційний снаряд Бомба LBU-30 розрахована на скидання і поширення великої кількості листівок. (Поширення листівок з літаків є частиною тактики військової пропаганди). Розкидання листівок малими розпорошувальними пристроями касетної бомби уможливлює їх цілеспрямування на конкретну територію, а не рознесення вітром на великі відстані. Касетна бомба LBU-30 містить пристрої SUU-30 для поширення листівок. Самі поширювачі переважно складаються з частин старих бомб. Цей тип касетної бомби тестувався на військово-повітряній базі Eglin у 2000 році і скидався літаком F-16 з висоти 6100 метрів.

Номер слайду 12

Єдина організація, що докладає зусиль порахувати кількість поранених та вбитих від касетних бомб є «Міжнародні інваліди». За даними звіту 2006 року, що робився на підставі досліджень 24 країн, були налічені 11000 документально засвідчених жертв і 98% з котрих належали до мирного населення. За даними цієї організації по цілому світі загальна кількість жертв може сягати понад 100 000.

Номер слайду 13

Можуть міни не вибухати після скидання?Крім того, що касетна бомба володіє потужною вибуховою силою, вона таїть у собі і певну приховану загрозу. В даному випадку мова йде про те, що з певних причин (у зокрема, із-за недосконалого механізму детонатора) міни, випущені з оболонки бомби не вибухають. Особливо це відноситься до найперших партій суббоєприпасів. Для усунення даної проблеми, приміром, американські військові розфарбовували міни, що знаходяться всередині авіабомби, в різні яскраві кольори. Передбачалося, що в разі якщо касетна бомба раптом не спрацює, її розірвані елементи з легкістю знайдуть сапери за кольором. Однак і цей варіант не був ідеальним, оскільки під загрозою перебували діти. Нагадаємо, що часто увагу дитини приваблюють яскраві і красиві предмети.

Номер слайду 14

В даний час менше 5% нових авіабомб не спрацьовують і падають на землю, фактично перетворюючись в протипіхотні міни. Притому після занурення в грунт ці снаряди могли довгий час зберігати свої детонаційні якості і вибухати після зіткнення зі сторонніми об'єктами.

Номер слайду 15

Чому касетні авіабомби заборонені у світі?У зв'язку з тим, що майже всі снаряди подібного плану не відносяться до високоточній зброї і в разі використання у житлових районах міст можуть привести до величезних жертв. Касетні бомби заборонені міжнародною конвенцією!!!

Номер слайду 16

ПРЕзентацію створила вчитель «захисту України» Чкаловського опорного ліцею. Лебедин Наталя Володимирівна2022 рік

pptx
Додано
20 квітня 2022
Переглядів
1366
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку