Презентація "Повний огляд пораненого, зупинка всіх інших видів зовнішніх кровотеч. Тактично значущі ознаки шоку в поранених"

Про матеріал
Презентація "Повний огляд пораненого, зупинка всіх інших видів зовнішніх кровотеч. Тактично значущі ознаки шоку в поранених" призначена для вивчення даної теми на уроках з предмету "Захист України" в 10-11-х класах. Дає можливість ознайомити учнів з методами надання домедичної допомоги в зоні тактичних умов. Що на сьогодення є актуальним. Адже саме цінне - це життя людини. Тому знання і вміння своєчасного надання допомоги пораненим може допомогти зберегти життя багатьом людям.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повний огляд пораненого, зупинка всіх інших видів зовнішніх кровотеч. Тактично значущі ознаки шоку в поранених. Трофімова Т. Г.

Номер слайду 2

Формування предметних компетентностей: вчити учнів застосовувати отримані знання і вміння на етапі допомоги в зоні тактичних умов; формувати в учнів володіння технікою зупинки кровотеч, що загрожують життю; володіти маніпуляціями відновлення прохідності верхніх дихальних шляхів вмінню проводити повний огляд грудної клітки та використовувати оклюзійні наклейки; вмінню розпізнати ознаки напруженого пневмотораксу.розумінню необхідність виявлення та зупинки інших зовнішніх кровотеч; розумінню важливість заповнення документації пораненого та підготовки до евакуації. Формування ключових компетентностей: вчити учнів застосовувати отримані знання і вміння у життєвих ситуаціях; формувати усвідомлення значення збереження життя в сучасному суспільстві; чітко, лаконічно та зрозуміло формулювати думку, аргументувати, доводити правильність тверджень; аналізувати, контролювати, коригувати та оцінювати результати своєї навчальної діяльності; співпрацювати в парах, команді, виділяти та виконувати власну роль в командній роботі. Цілі

Номер слайду 3

Якщо не погіршилася тактична обстановка, пораненому проводять вторинний огляд — повний огляд у межах тактичної обстановки, щоб виявити всі травми і поранення, не діагностовані під час первинного огляду (первинний огляд за алгоритмом MARCH). Повний огляд пораненого. Під час вторинного огляду, якщо виявлені ушкодження, пораненому надають домедичну допомогу і готують до евакуації. Як зазначалося, за цих умов на початковому етапі доступними засобами для надання домедичної допомоги є індивідуальна аптечка пораненого бійця та бійця, який надає йому домедичну допомогу. Основний пріоритет під час вторинного обстеження пораненого — це безпека рятівника! Вторинний огляд проводять після зупинки масивних загрозливих для життя кровотеч з кінцівок, забезпечення прохідності дихальних шляхів, перевірки дихання та ліквідації проникного поранення грудної клітки (за цих обставин бронежилет буде розстебнутим, а передня бронепластина відкинута набік або й догори залежно від конструкції бронежилета).

Номер слайду 4

1) побачити і промацати всі доступні місця тіла пораненого;2) знайти всі рани, які не помітили під час первинного огляду. Щоразу, коли ви бачите рани або кров на рукавицях, слід негайно обробити виявлену рану та зупинити кожну виявлену кровотечу, надаючи перевагу компресійним пов'язкам, перш ніж продовжувати огляд;3) виявити порушення анатомічної цілісності кісток: укорочення кінцівок, викривлення по осі, рухливість там, де цього не має бути, крепітацію — хрускіт під час тертя кісткових відламків один до одного, набряк, біль (якщо поранений притомний). Загальні правила вторинного огляду такі: Незначні кровотечі доцільно зупиняти шляхом накладання компресійної пов'язки. Із цією метою доцільно скористатися ізраїльським бандажем або його аналогами.

Номер слайду 5

Послідовність вторинного огляду Огляд голови починають з перевірки купола шолома на цілісність і наявність уламків. Зупинені шоломом великі уламки можуть частково проникати в череп — у такому разі знімання шолома становить небезпеку для життя бійця. Тому спершу руками проводять під шоломом і перевіряють наявність крові, що може свідчити як про тупу, так і проникну травму голови. За відсутності крові в шоломі — розстібають фіксатор і плавним рухом знімають шолом, притримуючи голову. Цю маніпуляцію краще виконувати удвох. Верх голови, боки і потилицю оглядають і промацують. Звертають увагу, чи немає підтікання з вух і носа рідини жовтуватого або кривавого відтінку, що може свідчити про тяжку травму голови або контузію. Шолом на пораненого одягають повторно.

Номер слайду 6

Послідовність вторинного огляду Оглядають шию для виявлення кровотечі, симптомів стрімкого розвитку напруженого пневмотораксу (роздутих шийних вен, зміщеної гортані). Промацують хребці шийного відділу хребта (від основи черепа до початку грудних хребців). Ретельно оглядають пахвові ділянки, які незахищені бронеелементами і через велику кількість складок одягу можуть приховати масивну кровотечу з пахвової і плечової артерій. У разі виявлення критичної кровотечі в цій зоні необхідно негайно провести заходи для її зупинки. Зніміть передній модуль бронежилета, якщо він ще не знятий для обробки ран грудної клітки під час виявлення порушення дихання за первинного обстеження. Розстебніть одяг, огляньте і промацайте грудну клітку спочатку спереду, а потім — з боків. Після огляду грудної клітки вдягніть пораненого. У холодну пору року та в разі значної втрати крові грудну клітку оглядають під одягом.

Номер слайду 7

Послідовність вторинного огляду Огляд живота проводять шляхом плавного промацування 4-х умовних зон навколо пупа, склавши руки одна на одну. Глибина натискання становить приблизно 4-6 см. У нормі всі чотири квадрати мають бути однаковими на дотик. Перевіряючи цілісність кісток таза, спершу знайдіть виступаючі місця на кістках таза і натисніть спершу до середини, потім зверху вниз. Робіть це дуже повільно! Якщо кістки почнуть зміщатися, ви зразу ж це відчуєте і мусите негайно зупинити тиск! Далі промацайте по черзі руки і ноги, стежачи, чи є відхилення і кров. Огляд живота постраждалого. Огляд таза постраждалого

Номер слайду 8

Послідовність вторинного огляду Нарешті підійміть ближчу до вас руку пораненого, переведіть її за його голову, дальшу руку перекиньте через груди, схрестіть ноги пораненого в щиколотках, візьміть його за плече та стегна і перекотіть його до себе, сперши на свої коліна. У цьому положенні промацайте решту хребта від плечей до сідниць, далі — усю площу спини та сідниць, дивлячись, чи там є кров. Після цього покладіть пораненого на спину. Повний огляд, незважаючи на його докладний опис, має відбуватися швидко, не довше хвилини. Тривалість огляду зростає тільки на час надання допомоги під час виявлення нових ушкоджень.

Номер слайду 9

На всі виявлені рани, які кровоточать, накладають компресійну пов'язку. Під час виявлення масивної кровотечі із пахвової або плечової артерії у верхній частині плеча, яку неможливо зупинити накладанням джгута, рану тампонують. Під час виявлення напруженого пневмотораксу терміново викликають старшого бойового медика роти для проведення декомпресійної пункції грудної клітки. Усі інші проникні рани грудної клітки закривають герметичною пов'язкою. Компресійна пов'язка

Номер слайду 10

Точки пальцевого притискання найважливіших артерій

Номер слайду 11

Доцільно не накривати накладений джгут, щоб він був помітнішим для персоналу, який буде займатися евакуацією та лікуванням пораненого на наступних етапах. Розстебнути будь-який стискаючий одяг, зокрема чоботи, що покращить кровообіг. Якщо поранений притомний та не має травми живота, давати йому пити маленькими ковтками теплі напої. Допомогти старшому бойовому медику роти налагодити довенне переливання кровозамінників. Ввести антибіотик і знеболювальний засіб. Підбадьорювати і заспокоювати пораненого. Пояснювати щоразу, що збираєтесь зробити. Поранений повинен бути впевненим у тому, що ви йому допомагаєте і знаєте, що слід виконати. Пам'ятайте, що крововтрата може призвести до значного зниження температури тіла, навіть у спекотну погоду!

Номер слайду 12

Визначення ознак та боротьба із шоком Важливим моментом надання допомоги під час вторинного обстеження є боротьба з шоком — одним з найнебезпечніших ускладнень, яке може призводити до загибелі поранених. Тому важливою є профілактика розвитку шоку та боротьба з ним на ранніх стадіях, коли наслідки ще найменш небезпечні. Ознаки шоку:волога, але холодна (липка) шкіра, блідий або сіруватий колір шкіри;нудота;збудженість у початковій фазі змінюється на пригніченість або непритомність;незвична спрага;прискорене дихання — 5 і більше дихальних рухів за 10 с (спочатку може бути уповільнене);прискорений (понад 90 ударів за хв) та слабкий пульс;знижений артеріальний тиск, що проявляється ледь помітним або відсутнім пульсом на зап'ясті за наявності пульсу на сонній артерії. Актуальними критеріями розвитку шоку в жовтій зоні для бійця, який надає домедичну допомогу, є зміна психічного стану (за відсутності травми голови) і ослаблення або відсутність периферичного пульсу.

Номер слайду 13

Якщо з’явилися ознаки шоку, необхідно негайно вжити протишокових заходів:1. За можливості, негайно викликати старшого бойового медика роти.2. Припинити дію ушкоджувальних факторів: зупинити крововтрату, знерухомити пошкоджені кінцівки.3. Притомного пораненого покласти в протишокове положення (лежачи на спині, ноги підняті трохи вище від рівня серця). Це збільшить приплив крові до серця і дещо підвищить кров'яний тиск. Для піднімання ніг можна використати ящик, згорнуту польову куртку або інший стійкий предмет.4. Непритомному пораненому увести носогорловий повітровід і перевести в стабільне положення на боці. Контролювати появу блювання. Повернути постраждалого на бік, а якщо це протипоказано, повернути його голову ліворуч для попередження потрапляння блювотних мас у верхні дихальні шляхи. Підставити до рота ниркоподібний лоток або таз. Поранений у протишоковому положенні

Номер слайду 14

Про завершення надання домедичної допомоги пораненому повідомте командирові; передайте інформацію евакуаційній команді; за наявності заповніть картку пораненого. За можливості, будьте коло пораненого і виконуйте повторний огляд з інтервалом 15 хв. Якщо тактична обстановка погіршується, продовжуйте виконання бойового завдання.

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПрочитати §23 с.133-137 Випереджувальне навчання – підготувати презентації на теми «Надання домедичної допомоги при переломах» та «Надання домедичної допомоги при проникаючому пораненні ока»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 квітня 2022
Переглядів
13313
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку