Презентація "Казкові й історичні мотиви літописних сюжетів. «Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь», «Про княгиню Ольгу»"

Про матеріал
Презентація допоможе ознайомити з літописними оповіданнями «Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь», «Про княгиню Ольгу» з „Повість минулих літ”, збагатити словниковий запас; розвивати уяву, навички висловлення власних міркувань про те, яке значення має літописання для нащадків; сприяти вихованню пошани до історичного минулого нашого народу, гордості за славне минуле Русі-України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Казкові й історичні мотиви літописних сюжетів. «Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь», «Про княгиню Ольгу»

Номер слайду 2

Мета:ознайомити з літописними оповіданнями «Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь», «Про княгиню Ольгу» з „Повість минулих літ”, збагатити словниковий запас; розвивати уяву, навички висловлення власних міркувань про те, яке значення має літописання для нащадків; сприяти вихованню пошани до історичного минулого нашого народу, гордості за славне минуле Русі-України.

Номер слайду 3

Актуалізація знань. Що таке літопис? Хто були авторами літописів? Які ви знаєте джерела літописів? Що ви пам’ятаєте про міф і легенду? Яка між ними різниця?Як називається найдавніший літопис? Кого вважають його автором? Чому вважають літописи не лише історичними документами, а й художніми творами?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь І були три брати: одному ім'я Кий, а другому — Щек, а третьому — Xoрив, а сестра в них була Либідь. Сидів Кий на горі, де тепер узвіз Боричів. А Щек сидів на горі, яка зветься нині Щекавицею, а Хорив на третій горі, від нього вона прозвалася Хоривицею. І збудували вони місто в ім'я старшого брата свого і нарекли його Київ. Був круг міста ліс та бір великий, і ловився там всякий звір, і були мужі мудрі і тямущі. А називалися вони полянами, від них поляни і донині в Києві.

Номер слайду 6

Дехто, не знаючи, каже, що Кий був перевізником коло Києва, мовляв, був перевіз з того боку Дніпра; тим-то й говорили: „На перевіз на Київ”. Але якби Кий був перевізником, то не ходив би він до Царгорода. А Кий князював у своєму роду і ходив до царя грецького, і той цар, переказують, зустрічав його з великою шанобою та почестями. Коли ж він повертався, Кий, то прийшов на Дунай, полюбив одне місце, і поставив там невеликий городок, і хотів було сісти в ньому своїм родом, та не дали йому навколишні племена: так і донині називають придунайці те городище — Києвець. Кий же, повернувшись у своє місто Київ, тут і помер. І брати його, Щек і Хорив, і сестра їхня Либідь тут же померли.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Про княгиню Ольгу

Номер слайду 10

955-го року попливла княгиня Ольга в грецьку землю, де царем був Костянтин. Побачив цар, що Ольга дуже красива й розумна, захотів узяти її за дружину. Розгадала княгиня цей намір і сказала, що вона язичниця, треба її охрестити. Але хай цар зробить це сам, інакше вона не хреститиметься. І охрестили її цар із патріархом. Просвітившись, раділа Ольга тілом і душею. Після хрещення Костянтин сказав Ользі, що хоче одружитися з нею. А та відказала, що це неможливо, адже він сам хрестив її й назвав дочкою. Засміявся цар і сказав, що вона його перехитрила. Повернувшись додому, Ольга радила синові Святославу прийняти и хрещення. Той не слухав, говорячи, що воїни його не зрозуміють, будуть насміхатися. Хоч Святослав і залишився язичником, проте нікому не забороняв хреститися. Ольга ж любила свого сина й молилася за нього.

Номер слайду 11

Поміркуймо над прочитаним Якою ви уявляєте княгиню Ольгу? Чим вразила вас княгиня? Як вдалося княгині перехитрити імператора? Перекажіть оповідання.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

24 липня вшановують святу Ольгу. До ікон святої Ольги моляться про втіху вдови, а молоді дівчата просять вдалого заміжжя.

Номер слайду 15

Мотиви літописних сюжетів. Казкові Літописні оповіді створені на основі легенд, переказів та казок.Історичні Розповідають про історичних осіб, історичне минуле нашого народу.

Номер слайду 16

Підсумуймо. Про що ви дізналися з літописних оповідей?На чию честь названо місто Київ? Чому?Чому ми можемо пишатися нашими предками?

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Опрацювати відеоролики і презентацію, сторінки підручника 151- 153, повторити міфи та легенди (сторінка 14); уміти виразно читати літописні оповідання «Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня. Либідь»,  «Про княгиню Ольгу», до одного з персонажів скласти сенкан, створити ілюстрацію (за бажанням).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 лютого 2023
Переглядів
4813
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку