Презентація "Класицизм як художній напрям у мистецтві та літературі. Філософське та естетичне підгрунтя класицизму. Основні правила класицизму."

Про матеріал
У презентації зібрано матеріал про розвиток класицизму в європейському мистецтві та літературі: суспільні умови та причини, особливості та правила напряму, найвідоміших представників. Ілюстраціями слугують витвори відомих митців, архітекторів, скульпторів, живописців, письменників. Використано матеріали з відкритих джерел.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Класицизм як художній напрям у літературі XVII ст. Філософське та естетичне підґрунтя класицизму. Основні правила класицизму

Номер слайду 2

- Класицизм та бароко суттєво, часто принципово відрізнялись одне від одного і при цьому довгий час співіснували.- Уважно погляньте на фото.- На яких зображені витвори мистецтва бароко?- За якими ознаками ви це визначили?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Згадаймо ознаки бароко:- грандіозність, незвичайність і унікальність; - перебільшена пишність (безліч прикрас і золотих елементів); - динаміка, напруженість; - яскравість, витонченість; декоративність, театральність; - надмірність химерних елементів (майже цілковита відсутність прямих ліній, значна кількість кривих, округлих і хвилеподібних форм);- емоційність і чуттєвість, поєднання ілюзорного та реального; - сильні контрасти (масштабів і ритмів, матеріалів і фактур, світла і тіні); - різноманітність жанрів і синтез мистецтв (скульптура і живопис немов злилися з архітектурою).

Номер слайду 6

Класицизм (від лат. classicus – зразковий) – стиль і напрям в європейському мистецтві ХVІІ – початку ХІХ ст., який ґрунтується на суворому дотриманні ряду норм, правил, канонів.

Номер слайду 7

Мета класицистичного мистецтва - створювати художні твори за законами гармонії ї логіки, тому митці цього напряму виробили певні правила, дотримання яких було обов’язковим.

Номер слайду 8

Найбільшого розвитку класицизм досяг у Франції, де у XVII столітті складається абсолютна монархія, і мистецтво, яке підкоряється правилам, стає частиною державної ідеології. Людовік ХІІІ (1610–1643)Людовік XІV (1638–1715)«Держава – це я»

Номер слайду 9

Видатну роль у сьановленні французького абсолютизму відіграв кардинал Арма́н-Жан дю Плессі́ де Рішельє (1585 - 2642). Він перший поставив мистецтво на службу монархії, створивши Французьку академію (1635 р.). Філіпп де Шампань, «Портрет Рішельє»

Номер слайду 10

Основні риси класицизму Раціоналізм, наслідування традицій античних майстрів. Ієрархія жанрів: високі, середні, низькі. Розум – головний критерій художньої правди. Образи відрізняються абстрактністю; персонажі схематичні, втілюють якусь одну рису. Чіткий поділ характерів на позитивні та негативні. У драматург - правило трьох єдностей – часу, місця, дії. Чітка композиція твору. Чистота мови, категорична неприпустимість змішування високого і низького. Жак-Луї Давід, «Клятва Гораціїв»

Номер слайду 11

Філософія раціоналізму. Рене Декарт(1596 - 1650)Cogito ergo sum(Мислю, отже, існую)

Номер слайду 12

Раціоналізм (від лат. rationalis - розумний) - вчення в теорії пізнання, згідно з яким достовірні знання можуть бути отримані лише за допомогою розуму. Досвід, практика, почуття не мають ніякого значення, головне – діяльність розуму.

Номер слайду 13

- У часи класицизму форми починають більше нагадувати епоху античності.- Об’єми споруд формують симетрично-осьові композиції. - Стіни гладенькі, рівні поверхні, стриманий архітектурний декор.- Часто архітектори взагалі відмовляються від деталей, які не мають конструктивної функції. Архітектура

Номер слайду 14

Андреа Палладіо (1508-1580) Палаццо Кьєрікаті у Віченці Вілла Ротонда

Номер слайду 15

Клод Перро (1613–1688) Паризька обсерваторія. Жак Ґабріель Анж (1698–1782) Замок у Комп'єні

Номер слайду 16

Ампір (фр. empire – імперія) – стиль пізнього класицизму часів імперії Наполеона І, переважно в архітектурі, портретному живопису та декоративно-ужитковому мистецтві. Для ампіру є характерним звернення до традицій імператорського Риму з його прагненням до строгої величі та помпезності, холодної елегантності. Тріумфальна арка на площі Каррузель в Парижі

Номер слайду 17

Версаль Садово-паркове мистецтво

Номер слайду 18

Антоніо Канова (1757–1822)«Наполеон Бонапарт»«Поліна Боргезе у вигляді Венери»

Номер слайду 19

Ніколя Пуссен (1594–1665)«Викрадення сабінянок» «Пори року»

Номер слайду 20

Шарль Лебрен (1619–1690)«Родина перського царя Дарія на колінах перед Олександром Македонським»

Номер слайду 21

Жак-Луї Давід (1748–1825)«Наполеон на перевалі Сен-Бернар»

Номер слайду 22

Клод Лоррен «Пейзаж з Енеєм на Делосі»Вільям Хогард«Будуар графині»

Номер слайду 23

Жан-Батіст-Сімеон Шарден «Прачка»«Автопортрет»

Номер слайду 24

«Віденська класична школа»: Йозеф Гайдн (1732–1809) Вольфґанґ Амадей Моцарт (1756–1791) Людвіг ван Бетховен (1770–1827)

Номер слайду 25

Назву класицизм ввели в ужиток на початку XIX століття, підкреслюючи, що митці цього напряму наслідували античну «класику», брали її за взірець.

Номер слайду 26

Книга Ніколя Буало «Поетичне мистецтво» утверджувала раціоналізм та стала теоретичною базою класицизму. Книга складалася із чотирьох  пісень. Перша присвячена  принципам побудови поетичних творів, друга і третя - характеристиці окремих літературних жанрів, а четверта - насичена моралізаторськими настановами.

Номер слайду 27

Основні правила класицизму в літературі:1. Класицисти утверджували вічність ідеалу прекрасного, що спонукало їх наслідувати традиції античних майстрів. Вони вважали: якщо одні епохи створюють зразки прекрасного, то завдання митців наступних часів полягає в тому, щоб наблизитися до них. Звідси - встановлення загальних правил, необхідних для художньої творчості. Важливо!!!Якщо в епоху Ренесансу митці намагалися відроджувати античні ІДЕАЛИ, принцип античної поваги до людини, то класицисти звертались насамперед до ЗОВНІШНЬОЇ ФОРМИ, наслідуючи вигляд, особливості побудови античних зразків.

Номер слайду 28

2. У літературі простежувався чіткий розподіл за певними жанрами:- високі (ода, епопея, трагедія, героїчна поема);- середні (наукові твори, елегії, сатири);- низькі (комедія, пісні, листи у прозі, епіграми). Для кожного жанру регламентувалися мова і герої: трагедії класицизму притаманна була піднесена, патетична мова; у комедіях використовувалася проста мова, обов'язковим був сатирична спрямованість, діяли побутові персонажі. Нові жанрові форми класицисти не визнавали, особливо прозові. Головними жанрами класицистичної літератури були ода і трагедія.

Номер слайду 29

3. Найважливішим у класицизмі було вчення про розум як головний критерій художньої правди і прекрасного в мистецтві. У конфлікті почуттів та розуму обов’язково перемагав РОЗУМ. У державі втіленням розуму вважався МОНАРХ. П’єр Корнель (1606 - 1684)

Номер слайду 30

4. Характери чітко поділялися на позитивні і негативні.5. Драматичні твори підпорядковувалися правилу трьох єдностей- часу, місця і дії:- п'єса відтворювала події, які відбувалися протягом одного дня;- в одному місці; - дія підкорялась розв’язанню головного конфлікта, одній сюжетній лінії.6. Чітка композиція твору мала підкреслювати логіку задуму автора і певні риси персонажів.

Номер слайду 31

7. Класицисти наполягали на виховній функції літератури та мистецтва. Важливою була категорія «гарного смаку». Причому засобом виховання «гарного смаку» є насолода, яку мусить давати мистецтво: «виховувати, розважаючи», та «розважати, виховуючи». Усе, що не відповідає зразку та «гарному смаку», виганяється з мистецтва, оголошується «непристойним».

Номер слайду 32

Нікола Пуссен, «Пейзаж з Поліфемом»

Номер слайду 33

РОЗУМЗРАЗОК НОРМА

Номер слайду 34

Бесіда за змістом - У якому столітті з’явився класицизм?- З якими суспільними процесами пов’язана поява класицизму?- У якій країні він досяг найвищого розвитку?- Що стало філософським підґрунтям класицизму?- У якому творі викладено теорію класицизму і хто його написав?- Якими є основні принципи та риси класицизму?

pptx
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Сімакова Л.А., Снєгірьова В.В.)
Додано
8 березня
Переглядів
124
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку