Презентація "Клімат"

Про матеріал
Презентація на тему "Клімат" (пар.22) за підручником "Природничі науки" автори Т.Засєкіна, Ж.Білик
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розгадуємо ребус

Номер слайду 2

Клімат. Урок 6 клас. Вчитель Ковтун Н. В.

Номер слайду 3

https://learningapps.org/display?v=pcnip745a21

Номер слайду 4

Погода є дуже мінливою. Якщо десь змінився хоча би один її показник, наприклад, зросла хмарність чи зменшився атмосферний тиск, то, відповідно, змінилася й сама погода.

Номер слайду 5

У тому самому місці, на відміну від інших, із року в рік переважає типова погода для нього. У Києві, наприклад, улітку помітно тепліше, ніж у Лондоні, однак значно менше випадає опадів. Багаторічний режим погоди в певній місцевості називають кліматом. З грецької мови слово «кліма» означає нахил. Давні греки знали, що від нахилу (кута) падіння сонячних променів залежить, тепліше чи холодніше буде в певній місцевості. Назва науки, яка вивчає клімат, — кліматологія

Номер слайду 6

Які чинники формують клімат у певній місцевості

Номер слайду 7

Основні особливості клімату обумовлюють атмосферний тиск, швидкість і напрямок вітру, температура та вологість повітря, хмарність і атмосферні опади, тривалість сонячної радіації, дальність видимості, температура верхніх шарів ґрунту й водоймищ, випаровування води з земної поверхні в атмосферу, висота і стан сніжного покриву, різні атмосферні явища (роса, ожеледь, туман, грози, завірюхи тощо).

Номер слайду 8

Лінії широти. Лінії довготи

Номер слайду 9

Як схарактеризувати клімат? середня температура повітря кожного місяця. Найчастіше використовують дані щодо найхолоднішого місяця (січня в Північній півкулі і липня — у Південній), найтеплішого місяця (липня в Північній півкулі і січня — у Південній)

Номер слайду 10

Як схарактеризувати клімат? кількість опадів і режим випадання їх. Обчислюють середньорічну кількість опадів, середню кожного місяця. Режим випадання — це розподіл кількості опадів упродовж року, тобто якої пори року їх випадає більше чи менше

Номер слайду 11

Як схарактеризувати клімат? переважний напрямок вітру кожного місяця. Найчастіше використовують середньорічні дані за січень і за липень.

Номер слайду 12

Як схарактеризувати клімат? Усі кліматичні показники обчислюють за тридцятирічний період. Останній такий період відповідає 1991–2020 рокам. Показники цього періоду кліматологи зіставляють із попередніми тридцятилітніми періодами 1981–2010, 1971–2000, 1961–1990 років тощо. Особливо важливими є показники за період 1961–1990 років, із ними порівнюють дані наступних періодів і роблять висновки щодо проявів процесів глобального потепління на Землі.

Номер слайду 13

Глоба́льне потеплі́ння — поступове підвищення температури поверхні Землі та океану, яке триває протягом майже півстоліття, в період з 1975 по сьогодення. Наслідки: Танення льодовиків. Підняття рівня моря. Брак питної води. Підвищення ризиків для здоров'я людей, тварин

Номер слайду 14

Кліматичні показники відображають на кліматичних картах (мал. 22.3). На них, зокрема, використовують ізолінії — лінії, що сполучають однакові показники. Серед таких ізоліній є ізотерми (поєднують однакові температури січня і липня) та ізогієти (поєднують однакову кількість опадів).

Номер слайду 15

Розгляньмо дані кліматичної карти щодо міста Кропивницький:середня температура липня — +20,0 °С;середня температура січня — –5,2 °Ссередня річна кількість опадів — 450–550 мм (проміжок визначаємо згідно з легендою карти); переважний напрямок вітру в липні північно-західний, у січні — південний.

Номер слайду 16

Охарактеризуйте показники для м. Дніпросередня температура липня —середня температура січня - середня річна кількість опадів — переважний напрямок вітру в липні ---, у січні — ?. Стор. 106 підручника

pptx
Додав(-ла)
Ковтун Наталя
Додано
23 квітня
Переглядів
19
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку