Презентація "Клонування організмів"

Про матеріал
Клонування — процес створення ідентичних копій (тиражування) організмів або інших об'єктів у біології. Тобто, клонування — це процес нестатевого розмноження, в результаті якого отримують точні копії організмів. Клон (від грец. — гілка, нащадок) — це потомство рослинного або тваринного організму, що утворюється внаслідок вегетативного розмноження багатоклітинних організмів або нестатевого поділу клітин одноклітинних організмів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Клонування організмів

Номер слайду 2

КЛОНУВАННЯ ЦЕ? Клонування — процес створення ідентичних копій організмів або інших об'єктів у біології, котрі називають клонами. Термін «клон» запропонував Джон Бердон Сандерсон Голдейн.

Номер слайду 3

Клонування. Молекулярне. Клітиннегрупа методів у молекулярній біології та біотехнології, пов'язаних зі створенням рекомбінантних молекул ДНК і отриманням багатьох копій цієї молекули in vivoклонування, при якому відбувається виведення популяції клітин із однієї клітини

Номер слайду 4

Клонування організмів. Першим клонованим ссавцем вважається вівця Доллі, яку було створено за допомогою пересадки ядер соматичних клітин. Клонована вівця прожила всього шість років, хоча середній вік цього виду тварин - 10-12 Декілька років Доллі страждала на артрит через надмірну вагу тіла та на прогресуюче захворювання легень

Номер слайду 5

ПОСЛІДОВНИЦІ ДОЛЛІ: ПОЛЛІ І МОЛЛІ Поллі і Моллі стали першими клонованими вівцями, яким був успішно введений людський ген для можливого застосування в медицині. Вчені мріяли про те, що завдяки такому сімбіозу генів вони зможуть лікувати людей і рятувати життя, але як показало дослідження на тому етапі розвитку генетики, такий експеримент виявився невдалим. Подейкують, що вівці і не прожили року, адже людський ген їх вбив.

Номер слайду 6

ПЕРШИЙ КЛОНОВАНИЙ СОБАКА У СВІТІ - СНУППІ 24 квітня 2005 року на світ з’явився перший клонований собака Снуппі. у Сеульському національному університеті. Вчені впровадили ядра цієї клітини в 1095 яйцеклітин 123 самок. В результаті лише три випадки закінчилися вагітністю і два - пологами. Один із цуценят помер в дитинстві, вижив тільки Снуппі.

Номер слайду 7

Вовки Снувулф і Снувулфі Південнокорейцям з Національного університету Гьеонсан в 2006 році вдалося вперше клонувати вовченят, які пізніше отримали імена Снувулф і Снувулфі. Основною метою клонування було збереження зникаючого виду, так як на волі в Кореї залишалося не більше 10 вовчих особин. Клоновані вовки були доступні для публічного спостереження - їх виставляли в Сеульському зоопарку. Один з них, на жаль, помер від інфекції прямо на очах у відвідувачів.

Номер слайду 8

 У клонованих тварин спостерігаються проблеми зі здоров’ям Вони часто народжуються надто великими, в них можуть спостерігатися дефекти життєво важливих органів та імунної системи. Ще одна проблема — вкорочені теломери. Як відомо, в хромосомах з кожним циклом реплікації відбувається поступове вкорочення кінцевих ділянок (теломерів), з яким пов’язують старіння клітин. Отже, якщо для клонування брати клітини дорослих організмів, то в них будуть вже вкорочені теломери (порівняно з такими в звичайній зиготі). Це загрожує клонам зменшенням тривалості життя (Вівця Долі).

Номер слайду 9

Клонування людини. У 1998 р. вчені з Південної Кореї заявили, що успішно клонували людину: вони отримали ембріон, але зупинили його розвиток вже на стадії чотирьох клітин. У 2002 р. багато галасу наробила компанія Clonaid, що заявила про народження дівчинки Єви, яка начебто є клоном. Проте, незважаючи на численні запити наукової спільноти, компанія так і не надала жодних доказів існування ані клонованої дівчинки, ані інших 12 заявлених ними клонів. Репродуктивне клонування людини заборонене майже в усьому світі. Очевидно неприйнятним виглядає вирощування клонів як джерела «запчастин» — для забезпечення людини, яку було клоновано, тканинами та органами для трансплантації. Будь-яка людина — продукт не тільки генів, а й численних зовнішніх впливів, відтворити які повністю нереально.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. София Ушкварок
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мовчан Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 березня 2021
Переглядів
32433
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку