Презентація "Книга Болю" Осипа Турянського

Про матеріал

Презентація допоможе більше дізнатися про життєвий і творчий шлях О. Турянського, його життєву позицію, літературну спадщину, зовнішні чинники впливу на внутрішній світ та творчу діяльність поета.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Любов до життя і до вищих його цінностей переможе смерть. Осип Турянський

Номер слайду 2

Сходинками життя Осип Турянський народився 2 лютого 1880 року в селі Оглядів Радехівського району на Львівщині у сім’ї тесляра. Осип був старшим сином, з 11 дітей, зростав допитливим і здібним, цікавився історією і фольклором рідного краю.

Номер слайду 3

Вступив до Віденського університету на філософський факультет, який закінчив у 1907 році. Незабаром здобув науковий ступінь доктора філософії. Юнак вільно володів іноземними мовами: англійською, угорською, польською, грецькою, латинською.

Номер слайду 4

Творчість 1908 року дебютував оповіданнями “Ей, коб були мене вчили”, “Де сонце?”, “Курка”. За життя Осип Турянський видав поему “На суді духа”, філософсько-алегоричну повість “Дума пралісу”, роман “Син землі”.

Номер слайду 5

Своїм побратимам, які перебували в полоні, присвятив твори: “Брате, сьогодні Святий вечір”, “Казка про зимову казку”, “Боротьба за великість”, “Іван Правдолюб”.

Номер слайду 6

Популярністю користувалася різдвяна легенда “Як люди приймали Христа”. У творчому доробку є комедія “Раби”, нарис “Поет віри і боротьби” та чимало публіцистичних статей.

Номер слайду 7

На початку Першої світової війни Турянського мобілізували до австрійського війська. У 1915 році він потрапив до сербського полону. Він вижив після етапування засніженими горами та написав повість про цю страшну подію в його житті.

Номер слайду 8

У 1923 повернувся додому та працював директором Яворівської, Дрогобицької, Рогатинської гімназій, де викладав німецьку, французьку та латинську мови. 28 березня 1933 року Осип Турянський помер, похований на Личаківському кладовищі у Львові.

Номер слайду 9

Поза межами болю Жанр Лірична повість-поема

Номер слайду 10

Автобіографічний оповідач застосовує такі оповідні прийоми: Психологізм; Художні ретроспекції; Пролепсиси (забігання вперед у часі, опис майбутніх подій).

Номер слайду 11

Сюжетно-композиційна організація Визначають вступ і п’ять частин. У ній наявне композиційне обрамлення: починається твір реквієм по загиблих і завершується думкою про померлих побратимів.

Номер слайду 12

Повість складається з мікрочастин: “шлях смерті” – показ колони з шістдесяти тисяч полонених, що пересуваються засніженими албанськими хребтами; “танець смерті” – епізод, в якому семеро полонених до повного виснаження танцюють довкола куща, щоб з одягу мертвого запалити вогнище;

Номер слайду 13

“країна Сонця “– марення знедолених вояків про щасливу країну і гармонію у світі; “Різдвяні свята” – картина-візія персонажа, який опиняється біля дому, спостерігаючи через вікно, як дружина з дітьми зустрічає Святвечір;

Номер слайду 14

“пісня вічності” – пісня-гімн скрипаля Штранцінгера перемозі людяності над божевіллям голоду; “мандрівка мерців” – картина, в якій виснажені полонені линуть в ірреальні виміри світу.

Номер слайду 15

Сюжет повісті однолінійний і концентричний, тобто події у ній розвиваються в причиново-наслідкових зв’язків. Наявні всі сюжетні компоненти: експозиція, зав’язка, розвиток дії, кульмінація і розв’язка.

Номер слайду 16

Система персонажів У повісті діють семеро товаришів по недолі, які належать до різних національностей: Оглядівський і Добровський – українці, Пшилуський – поляк, Сабо – угорець, Штранцінгер – австрієць, Бояні і Ніколич – серби.

Номер слайду 17

“Поза межами болю” – назва символічна: опинившись у неймовірно трагічних ситуаціях, на межі виживання, Оглядівський вірить у силу любові дружини і сина, які в його очах є світлою зорею, що веде його до перемоги. Він долає тяжкі обставини і виходить переможцем у двобої зі смертю, утверджуючи активний гуманізм, загальнолюдські цінності.

Номер слайду 18

Б. Лепкий у збірці критико-есеїстських нарисів “Незабутні” зазначав: “Читаючи, не знаєш, чи більше дивуватися тому, що автор пережив, чи тому, що написав. Одно і друге справді “Поза межами болю” Воно велике”.

Номер слайду 19

Відомий український поет П. Караманський невдовзі після виходу книжки написав: “Це наймогутніша з відомих мені картин на тлі світової катастрофи не тільки в нашій, а й у цілій європейській літературі… Ваш твір викликає вражіння дійсно пережитого, переболілого і списаного кров’ю серця.”

Номер слайду 20

Література Українська література: підруч. для 11 кл. загальноосвіт. навч. закл. (рівень стандарту, академічний рівень) / Г.Ф. Семенюк, М.П. Ткачук, О.В. Слоньовська [та ін.]; за заг. ред. Г. Ф. Семенюка. – К.: Освіта, 2011. – 416 с. Лілік О. “Книга болю” // Дивослово. – 2011. - №11. – С.18-25.

Номер слайду 21

Підготувала вчитель української мови та літератури Смілянської ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 Шпильова Світлана Павлівна

ppt
До підручника
Українська література 11 клас (Міщенко О.І.)
Додано
26 серпня 2018
Переглядів
5046
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку