презентації "Становлення особистості та витоки естетичної та культурної позиції Євгена Маланюка"

Про матеріал

Презентація містить цілісне уявлення про літературну спадщину письменника, умови життя в яких творилися літературні шедеври, дасть змогу поглибити літературну освіту, сформувати естетичні смаки, виховати найкращі риси особистості.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кожному я б побажав такого прекрасного батька, але нікому такої спільної долі. Богдан Маланюк

Номер слайду 2

20 січня 1897 року в містечку Новоархангельську, яке розташувалося над річкою Синюхою на Херсонщині (тепер Кіровоградська область). Його родина належала до національно-свідомих українців козацько-чумацького походження.

Номер слайду 3

Місто відіграло винятково важливу роль у становленні майбутнього письменника. Єлисавет був першим великим містом у житті провінційного хлопчини, причому містом, що не могло не запам’ятатися і не полонити.

Номер слайду 4

Євген Маланюк з’явився тут у пору наймогутнішого розквіту його архітектури, літератури, театрального життя. Закінчивши Єлисаветградське реальне училище в 1914 році, вступив до Петербурзького політехнічного інституту, але з початком Першої світової війни став слухачем Військової школи в Києві.

Номер слайду 5

1916 року його у званні поручника направили на Південно-Західний фронт. 1917 року Маланюк перейшов на бік УНР. У жовтні 1920 року армію УНР інтегрували до Польщі, і Маланюк опинився в таборі біля Каліша, де пробув три роки.

Номер слайду 6

1923 року Євген Филимонович виїхав до Чехії, вступив до Української господарської академії в Подєбрадах на інженерний Факультет, який успішно закінчив, і працював у Варшаві. Є. Маланюк з дружиною та сином Богданом

Номер слайду 7

У 1929 році організував літературне угрупування “Танк”, редагував журнал “Ми”, згодом співпрацював з “Вісником”.

Номер слайду 8

1949 року поет переїхав до Нью-Йорка, де працював і чорноробом, і креслярем. Одночасно видавав збірки, літературознавчі праці, есе, часто подорожував, читав лекції й проводив авторські вечори. Був почесним головою об’єднання українських письменників у діаспорі “Слові”.

Номер слайду 9

Євген Маланюк з друзями

Номер слайду 10

Охоплює 1925-1943 роки. Вийшли в світ збірки “Стилет чи стилос” (1925), “Гербарій” (1926), “Земля й залізо” (1930), “Земна Мадонна” (1934), “Перстень Полікрата” (1939), “Вибрані поезії” (1943).

Номер слайду 11

охоплює 1944-1968 роки: збірки “Влада” (1951), “Пята симфонія” (1954), “Остання весна” (1959), “Серпень” (1964).

Номер слайду 12

Більшість Маланюкових книжок побачили світ за кордоном : у Чехословаччині, Польщі, Німеччині, США. Лише дві з них – “Земна Мадонна” (1934) і “Перстень Полікрата” (1939) – вийшли у Львові, та згодом були примусово вилучені з бібліотек і віддані забуттю.

Номер слайду 13

Є. Маланюк продовжив традиції Т. Шевченка, П. Куліша, М. Старицького, І. Франка, Л. Українки, які підкреслювали суспільну важливість поезії.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Маланюкова поезія залишиться… доказом суворої сили українського слова, його здатності бути не лише мелодійним, ніжним, барвистим, гнучким, вигадливим, - а й згустком волі й думки, що концентрується в пекуче почуття. Іван Дзюба

Номер слайду 16

Є. Маланюк увічнив своє ім’я, бо його творчість стоїть на трьох китах, які забезпечують митцеві безсмертя: щира любов до Батьківщини, високий інтелект і, головне, непересічний поетичний талант.

Номер слайду 17

У передостанній день лютого 1964 року з-під його пера з’явився вірш “Лютий”. Через чотири роки поета не стало, а про твір заговорили як про сумне пророцтво. Цей вірш увійшов до збірки “Перстень і посох”, надрукованої у Мюнхені 1972 року.

Номер слайду 18

Євген Маланюк помер 16 лютого 1968 року. Похований на нью-джерському цвинтарі Браунд-Брук.

Номер слайду 19

м. Кіровоград

Номер слайду 20

Куценко Л. Dominus Мланюк: тло і постать. Монографія. – Кіровоград: Центрально-Українське видавництво, 2001. – 264 с. Шевцова Л. Завжди один, бо завжди проти течії // Дивослово. – 2008. - №9. – С.10-12.

Номер слайду 21

Підготувала вчитель української мови та літератури Смілянської ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 Шпильова Світлана Павлівна

ppt
До підручника
Українська література 11 клас (Міщенко О.І.)
Додано
26 серпня 2018
Переглядів
1482
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку