Презентація «Книга – казкова лампа, що дарує людині світло на далеких і темних дорогах життя»

Про матеріал

«Книга – казкова лампа, що дарує людині світло на далеких і темних дорогах життя». Переглянувши цю презентацію, багато цікавого можна дізнатися про виникнення паперу, винахідників першого друкарського верстата, цікавий матеріал про книги, бібліотеки. Книги відкривають світ, допомагають уявити минуле, заглянути у майбутнє.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Так виготовляли пергамент

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Виникнення паперу: етап перший. Працівники рубають бамбук, очищають від листя і відмочують у воді, щоб знебарвити матеріал для паперу

Номер слайду 11

Виникнення паперу: етап другий. Матеріали варять на сильному вогні

Номер слайду 12

Виникнення паперу: етап третій. За допомогою спеціальної дошки з отворами робітник дістає частину отриманої суміші — на ній невдовзі утвориться лист паперу

Номер слайду 13

Виникнення паперу: етап четвертий. На кожну дошку з сумішшю кладеться кришка. Зверху — ще одна дошка і на ній знову кришка. І так багато шарів

Номер слайду 14

Виникнення паперу: етап п'ятий. Отримані листи висушують на стіні

Номер слайду 15

Йоганн Гуттенберг

Номер слайду 16

13 березня 1455 року Йоганн Гутенберг віддрукував свій шедевр - так звану «42-рядкову» латинську Біблію, що прийнято вважати першою друкованою книгою.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Що мовчить, А розуму вчить? 2. Не кущ, а з листочками, не сорочка, а зшита. 3 .Язика не має, А розуму навчає.

Номер слайду 19

4. Коли хочеш ти читати, То мене повинен знати. А коли мене не знаєш, То нічого не вгадаєш. 5.Дуже я потрібна всім — І дорослим, і малим. Всіх я розуму учу, А сама завжди мовчу.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

— Вік живи —... (вік учись). — Наука в ліс не веде, а... (з лісу виводить). — Грамотний читає і рядки,... (і між рядками). — Хто багато читає,... (той багато знає). — Золото добувають із землі,... (а знання із книг). — Книга —... (дзеркало життя).

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Найменша книжка видана у 1896 році в італійському місті Падуя, її розмір 16 мм х 11 мм, що дорівнює приблизно розміру нігтя на великому пальці руки. У цій книзі надрукований лист Галілео Галілея.

Номер слайду 24

Найбільшою книгою в світі є «Суперкнига» розміром 2,74 х 3,07 м, вагою 252,6 кг, що нараховує 300 сторінок, яка була видана в Денвері, США, в 1976р.

Номер слайду 25

Найдорожчі книги в світі Кодекс Лестера — $ 30,8 млн. Перше       видання п’єс Шекспіра — $ 22,6 млн.               Біблія Гутенберга — $ 25-35 млн.

Номер слайду 26

Найбільша бібліотека в Україні – Національна бібліотека України ім. В.І. Вернадського (Київ) Заснована вона у 1714 році.

Номер слайду 27

Одна з найбільших бібліотек світу – Національна бібліотека конгресу США. Заснована вона у 1800 році. Її книжковий фонд налічує 40 мільйонів примірників.

Номер слайду 28

Музей Гутенберга. У дворі стоїть сучасна скульптура, що зображає книгу завтовшки в тисячі сторінок. На першому поверсі музею збережена історична майстерня Гутенберга. Тут виставлений дерев'яний прес, копія того, який використовував Гутенберг.                                  

Номер слайду 29

Пам'ятник книгам у Берліні

Номер слайду 30

— книгу треба читати, акуратно гортаючи сторінки, не слинити пальців; — щоб книга довго служила й була чистою, не забудьте обгорнути її папером; — якщо вам до рук потрапить розірвана книжка, підклейте її. Не допускайте, щоб вона стала зовсім непридатною; — пам’ятайте, що зовнішній вигляд ваших підручників свідчить про те, які ви учні.

ppt
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
1583
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку