Презентація книги Горліса-Горського Холодний яр

Про матеріал
Матеріал презентації розраховано для аудиторії учнів 10-11 класів в допомогу при вивченні теми "Холодноярська республіка" та при підготовці до НМТ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Юрій Горліс-Горський Холодний Яр. Презентація книги

Номер слайду 2

Мета: Ознайомитися зі змістом книги Юрія Горліса-Горського «Холодний яр».  Холодний Яр – місце знакове для історії України. Це легендарна місцевість на межі степу і лісостепу. Майже в самому серці України, неподалік її географічного центру. Холодний Яр – це ціла гігантська система ярів, яка простяглася на 250 кілометрів. На схилах ярів - реліктовий ліс.  Водночас, Холодний Яр – це одна з найяскравіших сторінок визвольної боротьби в Україні. Це приклад, як невеликі числом, але сильні духом – можуть успішно боротися з набагато сильнішим ворогом.

Номер слайду 3

 Ось рядки із книги "Холодний Яр", яку написав очевидець, поручник Армії УНР Юрій Горліс-Горський: "…Ні один народ не пережив того, що тепер переживає Україна, але й нікому це так не йшло на користь, як іде українцеві. Це перетворить лінивого українського вола на хижого звіра, який, вирвавшися колись на волю, як побачить, що хтось знову протягає до нього лапу – не буде ждати, поки треба буде оборонятися, а сам буде нападати. І в день радості над вами розпадеться кара, і повіє новий огонь з Холодного Яра… "

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Юрій Горліс-Горський  свідчив: «Холодний Яр взимку і Холодний Яр влітку - зовсім різні урочища. Він завжди має свій пробираючий, незламний дух. Повітря переповнює легені. Але очі... очі бачать його іншим, не таким, як в теплу пору року. Безліч слідів звірів, казково вкриті інеєм гілля дерев, біліші білого поля. Повна відсутність людей та машин. Немов очищений від усього, що збирав цілий рік. І холодний. В печері під монастирем не прохолодно, як влітку, а навпаки. Джерельна вода замість майже льодового смаку має теплий. А яке відчуття, коли з повагою обережно очищуєш рукою від снігу пам'ятний знак Чучупакам чи Лісовському... Один раз достатньо потрапити в руки Нескореного, вільного душею, сильного духом, окропленого кров'ю найкращих, запалюючого серця прийдешніх, Холодного Яру, і життя зміниться».

Номер слайду 6

Про боротьбу козаків Холодноярської Республіки з більшовиками один із учасників подій Юрій Горліс-Горський написав книгу спогадів — документальний роман «Холодний Яр». Дослідник Роман Коваль відобразив цю тему  в багатьох своїх розвідках.  Деякі з подій боротьби повстанців проти більшовицької влади на теренах Холодного Яру та в його околицях художньо описані у романі Василя Шкляра «Чорний Ворон».

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Після початку Української революції 1917- 1920-х рр. на території Черкащини виникають своєрідні оборонні загони. Перший повстанський загін на території нашого краю виник навесні 1918 р. під час боротьби місцевого населення проти німецьких військ, які, за умовами Брест-Литовського мирного договору, окупували Україну. Грабунки і репресії з боку окупантів погнали селян у ліси, змусили їх взятися за зброю. На прохання ігумені Мотронинського монастиря жителі села мельники створили загін самооборони, який очолив місцевий вчитель Олекса Степанович Чучупака. Мета формування — захист скарбів Мотронинського монастиря від німецьких солдат. Чисельність першого мельничанського відділу становила 22 козаки. 

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Пізніше, у 1919 році, загін перетворився на полк, а Василя Чучупаку, брата Олекси,  було обрано командиром полку (до цього він був прапорщиком Російської Імператорської армії, а ще раніше — сільським вчителем). Його брат Петро Чучупак став начальником штабу полку.  Полк увесь час поповнювався, його чисельність досягала 2000 осіб. Згодом утворилася Холодноярська республіка, територія якої охоплювала понад 25 навколишніх сіл та мала близько 15-тисячну селянську повстанську армію, бійці якої називали себе козаками, а своїх командирів — отаманами (на згадку про військову традицію козаччини).

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Дослідник Роман Коваль відобразив цю тему  в багатьох своїх розвідках.  Деякі з подій боротьби повстанців проти більшовицької влади на теренах Холодного Яру та в його околицях художньо описані у романі Василя Шкляра «Чорний Ворон».

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

17 квітня  2011 р. у Холодному Яру Василю Шкляру вперше в історії України була вручена Народна Шевченківська премія. Вручення відбулося біля пам'ятника на місці останнього бою отамана Василя Чучупака. Кошти на неї були зібрані меценатами та звичайними громадянами України.

Номер слайду 20

Холодноярська республіка – це символ нескореного духу нашої нації. Це пересторога тим, хто сподівається поставити  націю на коліна. 

ppt
Додано
27 березня
Переглядів
46
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку