Презентація "Кольорова металургія"

Про матеріал
Презентація стане в нагоді під час проведення уроку географії у 9 класі. Вона висвітлює особливості технології виробництва та чинники розміщення підприємств з виплавки міді, алюмінію, титану, особливості сировинної бази кольорової металургії, проблеми і перспективи її розвитку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок географії 9 клас. Вчитель Скицюк І. ВКольорова металургія

Номер слайду 2

Що це за галузь?З розвитком наукоміст­кого виробництва кольорові метали набувають особливого значення, найбільше використовують мідь та алюміній, особливо у сплавах.  брон­за (спав міді з оловом), латунь (міді з цинком), мельхіор (міді з нікелем), дюралюміній (міді з алюмінієм). Видобутком та збагаченням руд кольоро­вих металів, а також їх переплавленням у метали та сплави займається кольорова металургія

Номер слайду 3

ЛатуньЄ найбільш затребуваною і має широкий спектр застосовування. Використовують:в машинобудуванні і суднобудуванні; для виготовлення прикрас, посуду, нагород, деталей сантехніки.

Номер слайду 4

Мельхіор. З мельхіору виготовляють ювелірні вироби, посуд, термоелементи, точні резистори Використовується у виробництві високоякісних деталей морських човнів. У виробництві медичних приладів. За зовнішніми характеристиками мельхіор схожий на срібло, але володіє більшою механічною міцністю і не темніє. Має високу стійкість проти корозії як у повітрі, так і у воді, добре обробляється.

Номер слайду 5

Бронза. Присадка олова до міді, починаючи з мінімальних часток відсотка, поліпшує її ливарні якості та змінює пластичність сплаву. Дозволена для виробництва обладнання для харчової промисловості.

Номер слайду 6

Дюралюміній. Відмінною особливістю даного сплаву є надзвичайна твердість і міцність. З виявленням корисних властивостей сплавів в авіабудуванні і збройовому виробництві дозволило відмовитися від застосування звичайної сталі. Так даний сплав використовували при виготовленні дирижаблів, пасажирських літаків, на сьогоднішній день дюраль знайшов своє місце ще в машинобудуванні, дизайні і в багатьох інших галузях.

Номер слайду 7

ЗАСТОСУВАННЯ АЛЮМІНІЮ

Номер слайду 8

Значення кольорових металів. Нові й новітні галузі промисловості – передусім машинобудування – неможливо уявити без кольорових металів: радіотехнічна, електротехнічна, авіаційна промисловість, електроніка Кольорові метали поширені в побуті.

Номер слайду 9

Види кольорових металів. Поширені на Землі нерівномірно

Номер слайду 10

Світове виробництво найуживаніших кольорових металів Мал. 71 ст 130І місце – алюмінійІІ місце – мідьІІІ місце - цинк

Номер слайду 11

Особливості галузіКомплексне використання рудної сировини та висока здатність її комбінуватися з іншими галузями промисловості. Невелика кількість руд кольорових металів на планеті й нерівномірний їх розподіл. Лише США та Росія задовольняють свої потреби у кольорових металах за рахунок розробки власних родовищ, а решта країн тією чи іншою мірою залежать від імпортної мінеральної сировини. Мають різноманітний комплексний склад: з руд кольорових металів можна одержати кілька супутніх корисних компонентів (золото, срібло, кобальт, вольфрам, Арсен, сірку тощо). Низький відсоток корисної речовини в руді, що рідко перевищує 5 -10%. Рудам кольорових металів властива складна форма залягання.

Номер слайду 12

За фізичними властивостями та технологією добування виокремлюють металургію важких (мідь, нікель, свинець, цинк, олово, ртуть) та легких (алюміній, титан, магній) металів. Чинники розміщення ?

Номер слайду 13

Чинники розміщення підприємств    Виробництво важких металів потребує великої кількості сировини та відносно незначних витрат електроенергії. Через низький вміст корисної речовини у рудах цих металів перевозити велику кількість руди на значні відстані від родовищ нерентабельно. Наприклад, на 1 т олова потрібно 300 т руди, міді – 20–150 т, цинку – 20–50 т. Тому центри виплавлення важких металів поєднуються з родовищами видобутку сировини. Такі метали часто виплавляють у країнах, що розвиваються.(Назвіть чинник)

Номер слайду 14

Ресурси і запаси міді

Номер слайду 15

Виробництво мідіПриблизно половина міді, яка виплавляється в світі щорічно, припадає на чотири країни: Чилі Китай Японію США

Номер слайду 16

Легкі метали Для виробництва  потрібно багато електроенер­гії.  Тому руди легких металів видобувають в одних місцях, а підприємства з їх переплавлення споруджені в інших – біля електростанцій.  Виробництво алюмінію 1 стадія виробництва: БОКСИТИ ГЛИНОЗЕМ(витрачається 4–8 т руди, 6 т вапняків та 0,5 т соди)Чинник - сировиннй2стадія виробництва: ГЛИНОЗЕМ ОКСИД АЛЮМІНІЮ(значні витрати електроенергії – 17 тис.к. Вт·год)Чинник - ?Мал. 73 ст.132

Номер слайду 17

Ресурси і запаси алюмінію

Номер слайду 18

Виробництво алюмінію. УКРАЇНА посідає 11 місце за виробництвом оксиду алюмінію

Номер слайду 19

Металевий титан. Серед нових матеріалів, яким наука приписує велике майбутнє, слід зазначити металевий титан та його сплави. Титанові руди:- рутил- ільменіт

Номер слайду 20

Фантастичні властивості Кується на холоді;Міцніший за сталь;У півтора рази важче алюмінію, але в шість разів міцніше;Титану властивий електроопір: якщо електропровідність срібла- 100,електропровідність міді- 94,алюмінію-60, заліза і платини-15, титану- всього 3,8;Висока антикорозійна стійкість Ті (за 10 років перебування у морській воді на титановій пластинці не з'явилося і сліду корозії, за такий же період від залізної пластинки не залишилося і спогадів).

Номер слайду 21

Сплави майбутнього Нікиліди титану: сплави мають ефект “пам'яті форми”Карбіди титану: сплави мають високу твердість та зносостійкість, на рівні з алмазом. Сплав титана з алюмінієм: сплави мають високу міцність та легкість

Номер слайду 22

Застосування сплавів Стенти з нікелідтітану з термопам'ятю, призначені для розширення судин (артерій, вен). Вироби з титану активно використовуються в стоматології та хірургії оскільки не іржавіють в агресивному середовищі тіла людини.

Номер слайду 23

Застосування сплавів Титан і його сплави з алюмінієм, ванадієм, молібденом, магнієм та іншими металами використовуються як конструкційний матеріал у авіа-, ракето-, суднобудуванні, харчовій, медичній промисловості тощо. За антикорозійними властивостями перевершує всі метали, крім благородних — золота, платини.

Номер слайду 24

“Титанові” держави. Основні виробники титанового концентрату: Австралія США Норвегія Україна Україна у світовому титановому виробництві має такі показникивидобуток титанових руд 15-17 %;виробництво титанового концентрату 10%;ІV місце за виробництвом рутилового концентрату;ХХ місце за виробництвом ільменітового концентрату. 

Номер слайду 25

Світові запаси титанової руди. Україна — одна з нечисельних “титанових ” держав, що може потужно розвивати сучасну металургію

Номер слайду 26

Екологічні проблеми металургії Металургія належить до найбільш неекологічних виробництв. Кожна стадія переробки сировини негативно впливає на довкілля. Під час видобутку руд відкритим способом утворю­ються кар’єри, які знищують природні екосистеми. Часто вони призводять до зниження рівня підземних вод. Зба­гачення руд супроводжується нагро­мадженням на земній поверхні великої кількості пустої породи. Під час роботи металургійних підприємств у повітря потрапляє велика кількість отруйних речовин, зокрема сполуки Нітрогену та Сульфуру. Внаслідок їх взаємодії з водяною парою випадають кислотні дощі. Відходи виробництв та­кож забруднюють водойми та ґрунти.  Шляхи розв’язування: Впровадження нових технологій плавлення металу, що дає змогу зменшити викиди шкідливих речовин у навколишнє середовище. Комплексне вико­ристання сировини - використання відходів металургії як сировини для інших виробництв.

Номер слайду 27

Використанні джерела. Географія : підручник для 9 класу. Гільберг Т., Савчук І., Совенко В. Географія (Масляк, Капіруліна) 9 клас.http://2320085.ru/nabor-stentov-endoprotezov-setchatyx-iz-nikilida-titana-s-sistemoj-dostavki-dlya-arterialnyx-i-venoznyx-sosudov/https://vseosvita.ua/library/proekt-metalevij-titan-konstrukcijnij-ta-strategicnij-material-17510.htmlhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Кольорова_металургіяhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Сплави_мідіhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Ресурси_і_запаси_алюмінію

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 11
Оцінки та відгуки
  1. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Піхенько Тамара Славіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Тимошенко Славик
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Павлюк Ганна Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Водоп`янова Наталія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Куряченко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Присяжнюк Тетяна Миколаївна
    Щиро вдячна! Толкова, гарна робота професіонала своєї справи. Тетяна...Успів та креативності у праці!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Висоцька Анета Нодоріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Орлова Антоніна Іванівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    3.0
  10. Байда Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Савош Тетяна Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
Показати ще 8 відгуків
pptx
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
28 січня 2021
Переглядів
17270
Оцінка розробки
4.9 (11 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку