Презентація "Комбінації многогранників і кулі"

Про матеріал
Дана презентація містить основні означення, властивості, графічні зображення та задачу з розв'язком.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комбінації многогранників і кулі.

Номер слайду 2

Мета. Ознайомити учнів з комбінаціями многогранників і куль; Розвивати в учнів просторову уяву, логічне мислення;Виховувати математичну культуру за допомогою інформаційних технологій

Номер слайду 3

І. Куля і призма. Означення. Куля, вписана в призму – куля, яка дотикається до кожної грані призми. У цьому випадку призму називають описаною навколо кулі. Призма ABCDA1 B1 C1 D1описана навколо кулі.

Номер слайду 4

Властивості: У призму можна вписати кулю тоді і тільки тоді, коли в перпендикулярний переріз призми можна вписати коло, і діаметр цього кола дорівнює висоті призми. Радіус кулі, радіус кола, вписаного в перпендикулярний переріз, і висота призми пов’язані співвідношенням: Радіус вписаної кулі: , де - площа перпендикулярного перерізу, - периметр перпендикулярного перерізу. , де V - об’єм піраміди, S - площа повної поверхні піраміди.

Номер слайду 5

Означення. Куля, описана навколо призми, — куля , на поверхні якої лежать усі вершини призми. У цьому випадку призму називають вписаною в кулю. Призма АВСА1 В1 С1вписана в кулю. ОА = ОВ = ОС = ОА1 = ОВ1 = ОС1.

Номер слайду 6

Властивості: Навколо призми можна описати кулю тоді і тільки тоді, коли вона пряма і навколо її основи можна описати коло. Радіус В кулі, радіус r кола, описаного навколо основи призми, та висота Н призми по­в'язані співвідношенням: Якщо О, і О, — центри кіл, описаних навколо основ призми, а О — центр описаної ку­лі, то О — середина відрізка О1 О2. Радіус В кулі, описаної навколо куба зі стороною а,

Номер слайду 7

Задача. У кулю з радіусом R вписано прямокутний паралелепіпед, діагональ якого утворює з меншою бічною гранню кут α. Діагональ основи паралелепіпеда утворює з більшою стороною основи кут β. Визначити виміри паралелепіпеда.

Номер слайду 8

Розв’язання. Центром кулі, описаної навколо прямокутного паралелепіпеда, є точка перетину його діагоналей – точка О. Враховуючи, що в прямокутному паралелепіпеді C1 D1 (AA1 D1 D), одержимо, що AD1 - проекція АC1 на площину AA1 D1 D. Отже, за умовою, C1 AD = α. Якщо AA1 D1 D – менша бічна грань, то AD – менша сторона основи (відповідно АВ – більша). Тоді, за умовою, CАВ = β. З прямокутного трикутника А C1 D 1: C1 D1= АC1 ∙ ∙ sin α = 2 R·sin α. Но АВ = C1 D1= 2 R·sin α. Тоді з прямокутного трикутника АВС: СВ = АВ∙tgβ = 2 Rsin α·tgβ. Квадрат діагоналі прямокутного паралелепіпеда дорівнює сумі квадратів трьох його вимірів. Отже, . Звідси. ВВ1= = 2 R = =2 R . Відповідь: 2 Rsinα; 2 Rsinα tgβ; 2 R .

Номер слайду 9

ІІ. Куля і піраміда. Означення: Куля, вписана в піраміду, — куля, яка дотикається до кожної грані піраміди. При цьому піраміду називають описаною навколо кулі. Піраміда SABC описана навколо кулі.

Номер слайду 10

Властивості: Центр кулі, вписаної в піраміду, лежить в точці перетину бісекторних площин двогранних кутів при ребрах піраміди. Якщо в основу піраміди можна вписати коло, а основа висоти піраміди є центром цього кола, то в піраміду можна вписати кулю. У будь-яку правильну піраміду можна вписати кулю.

Номер слайду 11

Означення: Куля, описана навколо піраміди, — куля, на поверхні якої лежать усі вершини піраміди. У цьому випадку піраміду називають вписаною в кулю. Піраміда SABC вписана в кулю.

Номер слайду 12

Властивості: Центр кулі, описаної навколо довільної піраміди, лежить на прямій, яка перпендикулярна площині основи і проходить через центр кола, описаного навколо основи, в точці перетину цієї прямої з площиною, перпендикулярною бічному ребру і яка проходить через середину цього ребра. Для того, щоб навколо піраміди можна було описати кулю, необхідно і достатньо, щоб навколо основи піраміди можна було описати коло. Навколо будь-якої правильної піраміди можна описати кулю.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коптенко Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 листопада 2020
Переглядів
4459
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку