Презентація "Компаративістика в процесі вивчення зарубіжної літератури"

Про матеріал
Презентація створена як мультимедійний супровід уроку "Україна в долі і творчості зарубіжних письменників. В.Г.Короленко "Сліпий музикант".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Короленко і УКРАЇНАГалина Галадій. Пнікутський НВК Львівська область, Мостиський район

Номер слайду 2

Кожна книга – це маленька історія , яка виросла із серця письменника. Володимир Галактіонович Короленко – це російський письменник з українською душею. Його завжди тягнуло до рідної землі, він захоплювався дивовижною природою України, з пошаною та любов’ю описував працьовитість, співучість та волелюбність українського народу. Тема України посідає особливе місце в його творчості.

Номер слайду 3

Україна у долі та творчості зарубіжних письменників. Тема уроку: Повість В. Короленка «Сліпий музикант».

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Житомирський дім, в якому народився і провів дитячі та ранні юнацькі роки В. Короленко, з 1972 року — музей

Номер слайду 7

Сьогодні на уроці ми з вами доведемо, що В. Короленко був справжнім патріотом України. Кожен рядок повісті «Сліпий музикант» промовляє читачам: подивіться, який це чудовий край; послухайте, яка легендарна його історія; будьте впевнені, що народ, який має таких відважних, сильних духом, нескорених людей, завжди буде вільним.

Номер слайду 8

Змалювання української природи До наступних пейзажних ілюстрацій підберіть відповідні цитати з глави І, розділи VІ - VІІ.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Як маленький Петрусь сприймав весну? Відшукайте відповідну цитату.

Номер слайду 14

весна. Створення семантичної карти звуків української веснисвистіластукотілашелестіладзвенілапереливаласяспівалашерхотілабринілавідбивалапозіхала. Зробіть висновок про те, як В. Короленко описує української природу .ppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 15

Українська пісня, її мелодія є невід’ємною частиною української природи. Що зачарувало п’ятирічного Петруся у вечоровій гармонії звуків ? « Вона почула раптом тихі, переливчасті тони сопілки, що линули з конюшні, змішуючись із шерхотінням південного вечора. Вона зразу зрозуміла, що саме ці безхитрісні переливи простої мелодії, які співпадали з фантастичною годиною дрімоти, так приємно налаштовували спогади хлопчика. Вона сама зупинилась, постояла хвильку, дослухаючись до проникливих наспівів малоросійської пісні…»

Номер слайду 16

“І тепер важко було іноземному зайді боротися з простою місцевою дудкою, бо вона з’явилася сліпому хлопчикові в тиху годину дрімоти, серед таємничого вечірнього шурхотіння, під шелестіння буків, що засинали, у супроводі всієї спорідненої української природи”.

Номер слайду 17

Попереду Дорошенко. Веде своє військо, Вiйско запорізьке,Хорошенько. Які пісні викликали захоплення як у маленького Петруся, так і в дядька Максима?

Номер слайду 18

Характеристика патріота та борця за справедливість Максима Яценка. Невід’ємною частиною української землі є люди, якими можна пишатися. Хто з героїв твору носить українське прізвище? Розкажіть про минуле дядька Максима. Як його характеризувало місцеве панство? Чому він поїхав до Італії? Понівечивши тіло дядька Максима, чи понівечили австрійці його душу? У якому стані перебував Максим, коли приїхав жити до Попельських? Що його більше мучило: каліцтво чи життя без шансів на боротьбу?

Номер слайду 19

“ Це вже не самі стогони особистого горя, не саме сліпе страждання. На очах старого з’явилися сльози. Сльози були й на очах його сусідів.«Він прозрів, так, це правда,— він прозрів»,— думав Максим ”. Розкажіть до яких дій вдався дядько Максим, щоб перевиховати егоїста Петра Попельського в борця-патріота Петра Яценка. Чому він наголошує на тому, що носити українське прізвище – це велика честь?

Номер слайду 20

Яку нову життєву мету поставив перед собою дядько Максим, коли вирішив врятувати Петруся від повного каліцтва? «Знедолений за скривджених» — ось гасло, яке він виставив завчасно на бойовому прапорі свого вихованця.»

Номер слайду 21

Номер слайду 22

«Ось і він зробив свою справу, і він недарма прожив на світі…»Пригадайте , що говорила Евеліна про людську долю. Який шлях обрав Максим Яценко? Яким словами завершує В. Короленко свою повість?« Максим схилив голову та думав: «Так, він прозрів… На місці сліпого та невтомного егоїстичного страждання він носить у душі відчуття життя, він відчуває і людське горе, і людську радість, він прозрів та зуміє нагадати щасливим про нещасних…» І старий солдат все нижче схиляв голову. Ось і він зробив свою справу, і він недарма прожив на світі, йому казали про це повні сили владні звуки, що стояли в залі, панували над натовпом…»

Номер слайду 23

Робота в групах. Лист-підтримка до Максима Яценка. Назва групи. Віра. Надія. Любов. Адресант. Дік Сенд. Полліанна. Герой-золотошукач. Головна думка листа«Кожен, хто впевнений у своїй перемозі, рано чи пізно знайде її». Річард Бах«Де помирає надія, там виникає порожнеча». Леонардо да Вінчі «Для щастя потрібно щось робити, щось любити і в щось вірити». Джозеф Аддісон

Номер слайду 24

Боротьба за Правду. Які засоби боротьби міг обрати сліпий хлопчик? Яка музика йому більше подобалася: віденська чи українська?

Номер слайду 25

« Відомо, однак, що він завжди головував загоном кінних козаків-мисливців, а не простими гайдамаками… І, можливо, він брав участь у битвах…»Під час поїздки до монастиря вже дорослий Петро Попельський почув історію про сліпого Юрка-бандуриста. Що розповів молодий Ставрученко про бойового побратима Ігнатія Карого?

Номер слайду 26

Максим Яценко – людина гідна наслідування. Йому є що сказати сучасним українцям. Уявіть себе цим героєм і зверніться від його імені із заповітом до народу України.

Номер слайду 27

Домашнє завдання. Створіть міні-проект «Шлях патріота», на якому вкажіть справи, які ви вже зробили, і ті, які плануєте зробити для того,щоб на рідній землі запанував мир.

pptx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
12 березня 2019
Переглядів
1607
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку